Bölgeden CHP’ye tam destek

Bölgeden CHP’ye tam destek
Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl uzatan tezkereye CHP 7yıl sonra “hayır” dedi. Diyarbakır, Van, Mardin ve Şırnak gibi bölge illerinin başkanları, partilerinin bu tavrından memnun olduklarını ifade etti.

Gönül Morkoç

Tezkere rüzgarı!

TİGRİS HABER Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye ve Irak'a sınır ötesi operasyon yetkisini iki yıl uzatan tezkere, TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti, MHP ve İyi Parti'nin “evet” oylarıyla kabul edilirken, CHP “hayır” oyu verdi. 2014’ten beri Meclis’e gelen tezkereye “evet” diyen CHP’nin bu tavrı hem Ankara’da hem de bölge illerinde gündem oldu. Tigris Haber’e konuşan CHP il başkanları son dönemde, bölge illerinde partilerine ilginin artığını belirterek, genel merkeze tam destek verdi.

CHP İl Başkanlarının görüşleri:

Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel:

Olası gereken bir adımdı. Partimiz Ortadoğu Barış Projesini savunuyor. Bu adımda buna uygun oldu. Bizim Suriye’de bir işimiz yok. Kararı olumlu buluyorum.

Batman İl Başkanı Hüseyin Yaşar:

“Memnunuz sonuna kadar destekliyoruz. Sınır ötesi operasyon zaten yapılıyor. Tezkere ile askerlerimizin gidip Suriye’de Irak’ta ölmesini istemiyoruz.  Tezkereye ‘hayır’ dendikten sonra bütün kesimlerden aradılar. Çok olumlu tepkiler aldık. Bölgedeki AK Parti seçmeni bile CHP’nin bu kararından memnun. Bu bölge için bir seçim yatırımı değil, ancak olumlu etkisi olduğuna eminiz. Son günlerde CHP’nin oy oranı bölgede zaten artıyor. AK Parti’nin seçmen kitlesinin büyük kısmı CHP’ye kayıyor. Bu bizim için olumlu bir gelişme.”

Şırnak İl Başkanı Cangir Bilin:

“Şırnak İl Başkanı olarak sayın genel başkanımızın tezkere hakkında yapmış olduğu açıklamaların hepsine aynı şekilde katılıyorum. Tezkereye hayır diyorum. Bölge insanı her zaman savaşların karşısında olmuştur. Çünkü yapılan savaşlarda mazlum ve fakir insanların çocukları şehit olmuştur. Bu anlamda genel başkanımızın verdiği karar çok olumlu karşılıyoruz. Bu, karar bölgede CHP’nin oylarını da arttıracaktır.”

Van İl Başkanı Seracettin Bedirhanoğlu

“Kesinlikle olumlu bir karar olduğunu düşünüyoruz. Çok da memnun olduk. Kürt sorunun çözümü konusunda önemli olduğu kanısındayız. Erbil ziyaretinin devamı gibi düşünülebilir. Derneklerden, sivil toplum örgütlerinden arayıp genel merkezin bu kararı için teşekkür eden arkadaşlarımız oldu. Hem bölge insanı olarak hem de CHP il başkanı olarak, genel merkezimizin bu kararını sonuna kadar destekliyoruz. HDP ile aynı yönde oy kullanmaktan da rahatsız değiliz. Demokrasinin kriterleri ne ise biz de ona uyarız.”

Savaşa ‘Hayır’ demek şık hareket

Naci Sapan-Diyarbakır Milletvekili Adayı

“CHP’nin ‘Hayır’ı genel anlamda bir beklentiydi. Siyaset stratejisi açısından önemliydi. İktidarla aynı Kulvarın içinde olunmaması gerektiği konusunda saygın bir duruş oldu. ‘Savaşa hayır’ demek açısından son derece şık tavır oldu. 

‘Hayır’ beklentisi, aynı zamanda sol, sosyal-demokrat kesimin de beklentisiydi. İttifak yapılan, dostlar denilen kesim, sadece sağ-muhafazakâr kesim değil, asıl olanlar da onlar değil zaten. Asıl olanlar, esas dostlar, sol-sosyal-demokrat kesimdir.

Bu kaotik ortam, ‘Yetmez’ ama ‘evet’ denildiği için değil mi? ‘Evet’ i vatan, millet, beka meselesi olarak kullanan, varlıklarının devamına katkı olsun diye sürekli gündemde tutan iktidar, bu konuda elde ettiği başarısını sürdürme çabası ilk kez toplumsal muhalefetin duvarına tosladı. Bundan sonra, başta Cumhuriyet Halk Partisi olmak üzere, demokrasi güçlerinin koyacağı ortak tavır, iktidarın gidişini daha da hızlandıracaktır.”(HABER MERKEZİ)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.