Bozyel: Bölge uyuşturucu batağı olmuş

Bozyel: Bölge uyuşturucu batağı olmuş
Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Başkanı Bayram Bozyel, Türkiye’ye genelinde ve Diyarbakır’daki uyuşturucu kullanımı ve ticaretine dikkat çekti.

TİGRİS HABER - Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Başkanı Bayram Bozyel, Türkiye’ye genelinde ve Diyarbakır’daki uyuşturucu kullanımı ve ticaretine dikkat çekti. Bozyel, “Uyuşturucu kullanımı geleceğimizi tehdit ediyor, gelin hep birlikte çocuklarımıza sahip çıkalım” dedi.

Partisinin Diyarbakır binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Kürdistan Sosyalist Partisi Genel Başkanı Bayram Bozyel, Türkiye’nin son yıllarda dünya uyuşturucu ticareti için serbest pazara dönüştüğünü, uluslararası mafya ve uyuşturucu baronlarının ülkede cirit attığını söyledi.

Kürd illerinde tablo korkunç boyutlarda

Türkiye genelinde madde kullanımı oranı yüzde 3, Kürt illerinde ise bu oranın bu oranın yüzde 10’un üstünde olduğunu ifade eden Bozyel, Diyarbakır’ın ise uyuşturucu tehdidi altında olan kentlerin üst sıralarında yer aldığını söyledi.

Bayram Bozyel sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu sorunun temel nedenleri arasında bölgede yaşanan derin işsizlik ve yoksulluk. İnsanlar iş bulamıyor, aileler çocuklarına bakamıyor, genç nüfus hızla artıyor. Bölgede 40 yıldır süren savaş ve çatışma ortamının yol açtığı ekonomik ve sosyal yıkım gençlerin geleceğe olan umudunu azaltıyor.

Yapılan araştırmalar uyuşturucu maddesinin en yaygın olduğu yerler yoksul kesimin yaşadığı Sur, Şehitlik, Bağlar, Kaynartepe ve Yeniköy. Bu maddeyi kullananlarda yaygın bir intihar eğilimi sözkonusu. Sadece Silvan’da 2020 yılından bu yana 20’inin üzerine intihar olayı tespit edilmiş. Uyuşturucu kullanan çocuklar ya intihar ediyor ya da birbirlerini öldürüyorlar. Bu tür olaylar bölgede giderek artıyor. Uyuşturucu çeteleri çocukları kullanarak birbirlerine öldürtüyor. Bu çocukları torbacı yapıyorlar. Başka bir ifade ile hem çocuklara sattırıyor, hem de onlara kullandırtıyorlar.”

Yapılanlara göz yumuluyor

Verilere göre, son bir ay içinde Diyarbakır’da 2 bin 330 kişi uyuşturucu satmaktan gözaltına alındığı halde, bunlardan sadece 200 kişi tutuklandığını, diğerlerinin serbest bırakıldığını ifade eden Bozyel, “Yaşanan bu tablonun güvenlik güçlerinin gözlerinin önünde yaşandığı açık. Söz konusu güçler bölgenin birçok yerinde ya uyuşturucu üretimi ve ticaretini teşvik ediyor ya da yapılanlara göz yumuyorlar. Son aşamada ise bu işi yapanların çoğunu işbirlikçi olarak kullanıyorlar.

Başka bir ifade ile çocuklarımız ve geleceğimiz büyük bir tehdit altında. Uyuşturucu kullanımı halkımıza karşı zamana yayılmış bir soykırım sürecine dönüşmüş durumda. Halkımıza karşı tezgâhlanan bu korkunç çürüme ve yok etme tehdidine karşı sessiz kalamayız. Bu tehlike ile ancak topyekûn bir seferberlik ruhu ve ulusal bir bilinçle baş edebiliriz. Çocuklarımızı ve geleceğimizi kurtarmak için ele ele vermek dışında bir seçenek yok. Bölgedeki bütün siyasi aktörleri, sivil toplum örgütlerini, oda, baro, sendika ve mahalli dernekleri uyuşturucu tehdidine karşı ortak bir platformda birleşerek mücadele etmeye çağırıyoruz. Geç olmadan harekete geçmek zorundayız. Geleceğimiz karartılmadan, gelin hep birlikte çocuklarımıza sahip çıkalım” dedi. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum