Bu bir alarm tablosudur!

Bu bir alarm tablosudur!
Diyarbakır’da son yılların en büyük kuraklık tehlikesi yaşanıyor. 2017 yılı yağış ortalamasına göre yüzde 50 çıvarında düşüş var. Uzmanlar uyarıyor.
Haber: Dilek AKIN

Son yılların en kurak kışını yaşıyoruz. Kış ayının bitimine aylar kala Diyarbakır’da bahar havasının yaşanması ve yağışın olmayışı hem yetkilileri, hem de çiftçileri tedirgin ediyor. Yağış olmayınca Diyarbakır ve bölge için tehlike çanları çalmaya başladı. Uzmanlar kuraklık uyarısı yaparken, bölge çiftçisini tek ümidi tohumların zarar görmeden yağışların bir an önce başlaması.

 

Çiftçi yağmur duasına çıkacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde geçtiğimiz yılın aralık ayına göre yüzde 82,8 oranında azalırken bu oran Diyarbakır özelinde yüzde 83,2’ye çıktı. Sonbahar aylarında da beklenen yağışın gelmemesi çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı. Aralık, ocak ve şubat aylarında da beklenen yağışların gelmemesi, kuraklık tehlikesini daha fazla ortaya çıkaracak. Yağmur duasına bile çıkmayı düşünen çiftçilerin tek ümidi ise, toprakla buluşturdukları tohumların zarar görmeden yağışla buluşması.

Korkutan tablo

Diyarbakır Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre, 1 Ekim 2017 ila 3 Ocak 2018 arasında bölgelerin alansal yağış durumlarına göre Güneydoğu Anadolu Bölgesinde normale göre yüzde 56,6 2016'ya göre ise yüzde 43,8 oranında azalma yaşandı. 1-31 aralık 2017 tarihleri arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde normale göre yüzde 74,1 önceki yıla göre ise yüzde 82,8 oranında bir azalma meydana geldi. 1-31 Aralık tarihleri arasında Diyarbakır'da normale göre yüzde 69,1 önceki yıla göre ise yüzde 83,2 oranında azalma yaşandı. Bu azalma 1 Ekim 2017 ile 3 Ocak 2018 arasında normale göre yüzde 49,8 önceki yıla göre ise yüzde 39,3 oranında gerçekleşti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.