Bu köyde 5 yıldır sigara içilmiyor

Bu köyde 5 yıldır sigara içilmiyor
Bitlis'in Hizan İlçesi’ne bağlı Oğlaklı köyünde başlatılan sigara bırakma kampanyası kapsamında 280 nüfuslu köyde 5 yıldır sigara içilmiyor.

 Köy halkı, köylerinin Sağlık Bakanlığı tarafından "örnek köy" olarak gösterilmesini istiyor.

 

BİTLİS'in Hizan İlçesi’ne bağlı Oğlaklı köyünde başlatılan sigara bırakma kampanyası kapsamında 280 nüfuslu köyde 5 yıldır sigara içilmiyor.

Hizan İlçesi’ne 30 kilometre uzaklıktaki 280 nüfuslu Oğlaklı köyünde 5 yıl öncesine kadar kadınlar dahil köydeki hemen herkesin sigara içtiğini gören köyün önde gelenlerinden Hacı Celal Gültekin ve köy imamı Hüseyin Okur, köyde sigara bırakma kampanyası başlattı.

Akşamları ziyaret ettikleri evlerde sigaranın zararlarını anlatan Gültekin ve Okur, cuma hutbelerinde de sigaranın maddi ve manevi zararlarını anlattı.

Yaptıkları çalışmayla onlarca kişiye ulaşarak sigarayı bırakmaları konusunda ikna eden Gültekin ve Okur, kısa sürede herkesin sigarayı bırakmasını sağladı. 5 yıldan bu yana sigaranın içilmediği köyü dumansız hava sahası ilan eden köy halkı, köylerinin Sağlık Bakanlığı tarafından "örnek köy" olarak gösterilmesini istiyor.

Hacı Celal Gültekin, 35 yıl süresince sigara içtiğini belirterek, sigarayı bıraktıktan sonra köy halkına da örnek olmak amacıyla köy imamının da desteğiyle sigara bırakma kampanyası başlattığını söyledi. Kampanya kapsamında gerçekleştirdiği ev ziyaretleri ile sigarının zararlarını anlatan Gültekin, ilk etapta her gün 2-3 paket sigara içen kişileri ikna etmeye çalıştı.

 

Gültekin, 280 nüfuslu köyde 35 kişinin sigara kullandığını ve yaptıkları çalışmayla kısa sürede herkesin sigarayı bıraktığını bildirerek, "Annem günde iki paket içiyordu. 20 yıl içtikten sonra o da terk etti. Köyümüzde 90 yaşında olup 70 yıl sigara içen kadınlar vardı. Bunlar da sigarayı bıraktı" dedi.

"Köyümüz 'örnek köy' gösterilsin"

Köylerinde ciddi bir çalışma yaptıklarını ve bunun ülkeye örnek gösterilmesini istediklerini ifade eden Gültekin, kadınların 60-70 yıl boyunca içtikten sonra sigarayı bırakmasının hafife alınmayacağını dile getirdi. "Köyümüz Sağlık Bakanlığı tarafından örnek köy gösterilsin" diyen Gültekin, sigarayla mücadelede köylerinin etkin rol oynayacağına inandığını sözlerine ekledi.

Köy imamı Okur ise 11 yıldır köyde imamlık yaptığını ve 5 yıldan bu yana hiçbir köylünün sigara içmediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"İnsanlara zarar veren bir illeti köylülerden uzaklaştırmak istedik. Bunun için kampanya başlattık. Tabii biz dini açıdan bunun zararını hutbelerde köylülere anlattık. Onlarla paylaştık. Köyümüzde 5 yıldan bu yana kadınlarda dahil 35 kişi sigarayı bıraktı. Artık ne camide ne de evlerde sigara içiliyor. Sigara hem mala hem cana zararlıdır. Köyümüzün örnek olarak gösterilmesini istiyoruz. Bu güzel bir davranıştır. Bize bakıp sigarayı belki bırakan olur. Bu da bizi çok mutlu edecektir."

85 yaşındaki Hayriye Gültekin de 35 yıl sigara içtikten sonra oğlunun başlattığı kampanyayla 5 yıldır bıraktığına değinerek, "Tütünle birlikte günde iki paket sigara içiyordum. 5 yıldır sigarayı bıraktım ve artık içmeyi düşünmüyorum.  Şuan kendimi çok iyi hissediyorum. Sağlık durumum gayet iyi" diye konuştu. (aa) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.