Bu merkez Güneydoğu ve Diyarbakır’ın kaderini değiştirecek

Bu merkez Güneydoğu ve  Diyarbakır’ın kaderini değiştirecek
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), TÜBİTAK ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla içerisinde 28 laboratuvarın bulunduğu Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) kuruldu.

Bu merkez Güneydoğu ve  Diyarbakır’ın kaderini değiştirecek

DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ‘’Çocuklarımız çalışmak için İstanbul'un çöplüğüne ya da fındık toplamak için başka bölgelere gidiyor. Buralarda zor şartlarda çalışıyor ve zaman zaman çeşitli nedenlerle hakarete uğruyorlar. Bu çocukların ailelerinin yanında insana yakışır şekilde yetişmesi için onların ebeveynlerine iş imkanı oluşturmak gerekiyor. Bu alanda ilerleme kaydetmek için iş dünyasının ve üniversitenin iş birliğine ihtiyaç var. Böyle bir merkez iş çevresine büyük katkı sunacaktır’’ dedi

Gencer Arpacı

Tigris Haber - Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), TÜBİTAK ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın katkılarıyla içerisinde 28 laboratuvarın bulunduğu Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) kuruldu.

DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, DPT, Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü,  Karacadağ Kalkınma Ajansı ve TÜBİTAK'ın katkılarıyla kurulan merkezin yaklaşık 15 milyon liraya mal olduğunu söyledi.Merkezde, kimyasal, gıda, biyoteknik, yakıt ve elektromanyetik laboratuvarının yer aldığı 23 araştırma ile 5 çalışma laboratuvarının bulunduğunu kaydeden Temel, şöyle konuştu:"Diyarbakır'daki en büyük yatırımlardan biri haline dönüşen merkezde dünyada sadece 5 ülkede bulunan teknolojik cihazlar yer almaktadır. Teknolojik araştırmaların yanı sıra birçok alana ışık tutan merkez, aynı zamanda yeniliklere de öncülük etmektedir. Merkezimiz, Türkiye'de bulunan en donanımlı teknolojik ve entegre araştırma merkezlerinden biri olmayı hedef seçmiştir. Bünyesinde, akademik ve idari olmak üzere 50 personel görev yapmaktadır."

DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal ise Diyarbakır'ın en büyük sıkıntısının işsizlik olduğunu kaydetti. Diyarbakır'da yaklaşık 500 bin çocuğun bulunduğunu, yoksulluk nedeniyle bu çocukların çalışmak için başka kentlere göç etmek zorunda kaldığını dile getiren Baysal, şöyle dedi:

"Çocuklarımız çalışmak için İstanbul'un çöplüğüne ya da fındık toplamak için başka bölgelere gidiyor. Buralarda zor şartlarda çalışıyor ve zaman zaman çeşitli nedenlerle hakarete uğruyorlar. Bu çocukların ailelerinin yanında insana yakışır şekilde yetişmesi için onların ebeveynlerine iş imkanı oluşturmak gerekiyor. Bu alanda ilerleme kaydetmek için iş dünyasının ve üniversitenin iş birliğine ihtiyaç var. Böyle bir merkez iş çevresine büyük katkı sunacaktır."

 

Çözüm süreciyle Diyarbakır ve bölgenin son bir yılda huzur ve güven ortamına kavuştuğunu dile getiren Baysal, "Yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarımızla yaptığımız görüşmelerde kırsal kalkınmadan bahsediyorlar. Geçmişte kalkınmadan bile konuşamıyorduk" diye konuştu.

disiad-(5).jpg

disiad-(4).jpg

disiad-5.jpg

disiad-(3)-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.