Büyükşehir’den ‘cenaze’ düzenlemesi

Büyükşehir’den ‘cenaze’ düzenlemesi
Bir yıllık süre daha da kısalacak

Ali Abbas Yılmaz / Özel

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanı Faysal Hatipoğlu, Büyükşehir Belediyesi ile THY arasında yapılan cenaze nakil sözleşmesinin talep halinde ek maddeler ile güncellenebileceğini söyledi.

THY ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan sözleşme ile cenazesini defnetmek için Diyarbakır dışına götürmek isteyen vatandaşların ulaşım ücreti Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacak.  Ayrıca söz konusu bu sözleşme ile vefat edenlerin bir yakınına da THY % 20 net indirim uygulanacak.  

Söz konusu gelişme ile ilgili yayınlanan haberimiz yerel ve ulusal medyada ciddi yankı uyandırırken, birçok vatandaş ise haberimiz üzerine söz konusu uygulamanın neden Diyarbakır dışında vefat eden ve kentte defnedilmek isteyen vatandaşlara öncelik tanınmadığı noktasında eleştiriler yönelttiler. Vatandaşlardan belediyeye yönelen eleştirilere ilişkin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Faysal Hatipoğlu ile yeniden görüştük ve konuya ilişkin değerlendirmelerini aldık.

Bir yıllık süre kısalabilir!

Vatandaşların eleştirilerini haklı ve yerinde bulan Hatipoğlu, “Aslında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak biz sürekli olarak bütün hizmet alanlarında vatandaşımıza sunduğumuz hizmet kalitesini yükseltmek istiyoruz. Vatandaşlarımızın da bu yüksek hizmet kalitesine layık olduğunu düşünüyoruz. Bundan hareketle böyle bir çalışma başlattık ve önümüzdeki yıl içerisinde inşallah bu sefer de diğer illerde vefat eden vatandaşlarımıza da bu hizmeti sunacağız. Bunun için de THY ile yaptığımız sözleşmeye ek bir madde ekleyerek diğer illerde vefat edip de Diyarbakır’a getirilmek istenen cenazelerde bu hizmeti sunacağız. Bu çalışmayı şimdiden başlattık ve bunun müjdesini de buradan verelim. Tabii biz ilk etapta bu hizmeti Diyarbakır’dan başlattık. Burada önemli olan işe başlamaktır. Çünkü biz bu hizmete mevcut sistemin nasıl işleyeceğini görmek, vatandaşın memnuniyetini ölçmek için istedik. Başlarken ilk etapta bunu yapabilir miyiz noktasında bir deneyim kazanmak istedik. Ve böylece gördük ki, bu konuda vatandaşlarımızdan ciddi bir talep de var. Aynı zamanda bir memnuniyet de var ve biz bu noktada memnuniyet anketleri ve vatandaşlarımızın taleplerini de değerlendireceğiz. Haliyle sunduğumuz bu hizmetin olumlu sonuçlarını aldığımızda başlarken bir yıl içinde öngördüğümüz zaman dilimini daha da kısaltabiliriz. Yani, Diyarbakır dışında vefat eden ve Diyarbakır’a nakledilmek istenen cenazeler için THY ile yaptığımız sözleşmeye ek madde koyarak bu hizmeti bir yıldan daha kısa bir zaman içinde vatandaşlarımıza sunmanın çabasında olacağız. Yani, 2018 yılı içerisinde bu hizmete başlayabiliriz” şeklinde konuştu.

2 bin TL masraf 400 TL’ye düştü!

THY ile Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan cenaze nakil sözleşmesine konu olan uygulamanın olgunlaşma süreçlerine ilişkin konuşan Hatipoğlu, “Biz cenaze hizmetlerini vatandaşlarımıza ücretsiz olarak sunuyorduk. Türkiye’nin tüm illerine cenaze nakil araçlarıyla bu nakil işlemini yapıyorduk.  Tabii iklim koşulları göz önüne alındığında gerek yaz sıcağında gerekse de kış koşullarında ve özellikle de kar yağışının yoğun olarak gerçekleştiği bölgelere karayolu ile cenaze taşımanın güçlükleri büyük problemler olarak karşımıza çıkıyordu. Bunun yanında vatandaşlarımızın ailelerinin yaşadığı mağduriyetleri de göz önüne alarak böyle bir çalışma başlattık. Havayolu ile cenaze nakli birkaç büyükşehir belediyesinde var olan bir hizmetti. İstanbul ve Ankara büyükşehir belediyelerinde bu hizmet vardı. Biz de bu çalışmalara baktığımızda bunu Diyarbakır’da neden uygulamayalım dedik. Bu hizmetin bize şöyle de bir artısı oldu; karayolu ile bir cenaze nakli sırasında bir araç, iki şoför; aracın masrafları, şoförlerin harcırahları vs. bize yaklaşık bin 500, 2 bin TL’ye mal oluyordu. Oysaki şimdi THY ile yaptığımız anlaşmada bir cenazenin İstanbul, İzmir, Bursa, Mersin, Antalya ve diğer illere taşınması bize 400 TL civarında bir maliyeti var. Yani, hem cenazenin nakli sırasında zaman kazanmış olacağız hem personel görevlendirmemiş olacağız hem araç göndermemiş olacağız. Tabii tüm bunlar bizim için de bir avantaj sağlamış olacak. Aynı zamanda vefat eden vatandaşın bir yakını da yüzde 20 indirimli olarak seyahat etmiş olacak. Bütün bunları düşündüğümüzde hem vatandaşa daha kaliteli bir hizmet sunmuş olacağız hem de belediyemizin bütçesine katkı sağlamış olacağız” dedi.

Yüz köyün mezarlıklarını çitle çevirdik, sırada 200 köy var!

Sağlık İşleri Daire Başkanlığı olarak vatandaşa sundukları hizmetler konusunda bilgi veren Hatipoğlu, “Yine, belediyemizin cenaze hizmetleri ile ilgili söylersem; Diyarbakır’da yüz köyümüzün mezarlıklarının etrafını çitle çevirdik. Bu hizmet belediyemizin kırsal alanlara dönük ciddi hizmetleri arasındadır. Bugüne kadar çok ihmal edilmiş bir hizmetti. Muhtarlarımızdan, köylülerimizden bu konuda ciddi talepler söz konusuydu. Bugüne kadar yüz köyümüze bu hizmet sunuldu ve bu yıl içinde de 200 köyümüze daha bu hizmeti sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bağlı beş müdürlük ile hizmet veriyoruz!

Sağlık İşleri Daire Başkanlığı olarak geniş bir hizmet alanına sahip olduklarına vurgu yapan Hatipoğlu, faaliyetleri hakkında şunları söyledi: “ Bize bağlı beş şube müdürlüğü var. Bunlardan biri Mezarlıklar Şube Müdürlüğüdür. Diğeri, Veteriner Hizmetleri Müdürlüğüdür ki, bu şube müdürlüğümüz oldukça geniştir. Bunun içine Diyarbakır şehir içi ilaçlaması, rögar denetimi, hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezimiz giriyor. Ayrıca Ruhsat Şube Müdürlüğümüz var. Sağlık Hizmetler Şube Müdürlüğümüz var. Son olarak da İş Sağlığı Şube Müdürlüğümüz var. Yine, İş Sağlığı Şube Müdürlüğümüzün çalışması içerisinde geçen yıl bir ilke imza atıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki bütün personelin sağlık taramaları yapıldı. Özel bir hastane ile anlaştık ve hem bizde çalışan memurların hem de İŞKUR elemanı olarak bünyemizde çalışan personellerin sağlık taramalarını yaptık. Bu taramalar sonucunda ise 50 personelimizde ciddi sağlık sorunları tespit edildi. Şuan 50 personelimiz bu sağlık taraması sayesinde sağlık sorunlarını öğrendiler ve bu personellerimizin tedavileri sürüyor. Yine, İş Sağlığı ve Güvenliği çerçevesinde bütün binalarımızda gerekli bakım, denetim ve varsa eksiklikleri giderme noktasında çalışmalarımız var. Ayrıca yol ve ulaştırma ki burada ağır işlerde çalışan personellere yönelik iki adet revir açmayı da düşünüyoruz. Bu hizmeti de muhtemelen bir ay içerisinde hayata geçireceğiz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.