Büyükşehir’den Sosyal Kart uygulaması

Büyükşehir’den Sosyal Kart uygulaması
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hayrullah Akyıldız, kentteki tüm dezavantajlı gruplara hizmet verdiklerini ve 10 bin Sosyal Kart dağıtacaklarını söyledi.

Ali Abbas Yılmaz - Özel

TİGRİS HABER - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hayrullah Akyıldız, belediye bünyesinde verilen sosyal hizmetlere ilişkin Tigris Haber’e konuştu.

Dezavantajlı grupların yaşamına dokunuyoruz

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hayrullah Akyıldız,  kentteki dezavantajlı gruplara yönelik faaliyetlere ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Akyıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığının daha önce sosyal, kültürel, spor alanlarını kapsadığını, kültür ve spor dairesini ayırdıklarını, sadece dezavantajlı gruplara dokunabilecekleri birimleri sosyal hizmetler bünyesinde bıraktıklarını söyledi.

buyuksehir-tigris1.jpg

Dezavantajlı çocuklara kurs

Sosyal Hizmetler Dire Başkanlığının görev ve sorumluluk alanları ile ilgili bilgi veren Daire Başkanı Hayrullah Akyıldız, şunları söyledi, “Engelliler Şube Müdürlüğümüz var. Diyarbakır’daki tüm engellilere biz burada hizmet üretiyoruz. Engellilere yönelik kurslarımız, atölyelerimiz, hobi odalarımız, var. Tamirhane atölyemiz var ve burada tekerlekli sandalyelerin bakımını ve kullandıkları diğer gereçlerle ilgili tamirleri yapıyoruz. Çocuk Şube Müdürlüğümüz var,  bütün dezavantajlı çocuklarımıza uzman hocalarımız eşliğinde okullarıyla ilgili kurslar (YKS-LGS)veriyoruz. Eba merkezleri kurduk ve çocuklarımızı buraya gönderiyoruz. Bunun yanında Robotik Kodlama Atölyeleri oluşturduk. Çocuklarımıza teknolojinin içinde büyümeleri için ortamlar hazırladık.”

buyuksehir-tigris.jpg

Yaşlılara bakım hizmeti

Yardıma muhtaç vatandaşlara yönelik çalışmalarının olduğunu belirten Akyıldız, “65 yaş üstü yaşlılarımızdan yardıma ihtiyacı olanları tespit ederek onları evlerinde ziyaret ediyoruz. Evlerinin temizlik hizmetini gideriyoruz. Bazılarının evlerini tadilattan geçiriyoruz. Yaşlılarımıza hijyen, temizlik seti desteğinde bulunuyoruz. Engellilere Şube Müdürlüğümüze bünyesinde atölyelerimiz var ve bu atölyelerde engellilerimiz hem sosyalleşiyorlar hem de üretimde bulunuyorlar. Engellilerimiz elişleri üretimi yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Vali Karaloğlu’nun talimatı ile Organik Pazar’da engellilere yer verildiğini belirten Akyıldız, “Böylece engellilerimize istihdam da sağlamış oluyoruz.  Atölyemizde elişi örgü, ahşap boyama, takı, deri çanta, tablolar yapıyoruz. Bunun yanında görme engellilerden oluşturduğumuz 12 kişilik bir koromuz var. Bu koromuz Türkiye’de bir ilktir. Şuan bütün çalışmalar bitti ve konser verme aşamasına geldiler.  Türkiye’nin her yerine turneler düzenleyeceğiz. İlk konserimizi Diyarbakır’da verecektik ama pandemiden kaynaklı programı iptal ettik. İnşallah bu programı güzelim Diyarbakır türküleri eşliğinde Haziran’da gerçekleştireceğiz. Tabii pandemiden kaynaklı arkadaşlarımızı gruplara ayırdık ve sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde 3-4 kişilik gruplarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun yanında ebru sanatı ve resim atölyesi projelerini de yakın zamanda hayata geçireceğiz” dedi.

buyuksehir-tigris2.jpg

10 bin Sosyal Kart dağıtılacak

2020 yılında 54 bin adet koli yardımı yaptıklarını belirten Akyıldız, daha önce ihtiyaç sahiplerine verdikleri koli yardımını kredi kartı yardımına dönüştürdüklerini ve ihtiyaç sahiplerinin istedikleri yerde alışveriş yapabilecekleri şekilde düzenlediklerini söyledi.

Akyıldız, Sosyal Kart uygulamasına ilişkin şunları ifade etti: “Yeni Valimizin talimatıyla koli sistemini iptal ettik ve Sosyal Kart projesine geçtik. Ama bu kartlar öyle eskisi gibi market kartı değil. Vakıfbank Genel Müdürlüğü ile imzaladığımız protokol çerçevesinde kredi kartı uygulamasına geçtik. İhtiyaç sahiplerine kredi kartı veriyoruz ve yılda 5 defa bu karta para yüklemesi yapacağız. Bu sayede zincir marketler yerine memleketimizin yerel esnafından alışveriş yapabilecekler. Bu proje yerel esnafımızın desteklenmesi açısından da önemli. İhtiyaç sahipleri bu şekilde mahalle bakkalından alışverişini yapabilecek. Karta ilk etapta 200 TL limit yatırdık ve Sayın Valimizin talimatıyla yılda en az 5 defa para yatırılacak. Bunun haricinde özel günlerde ve haftalarda da Sosyal Kart’a para yüklemesi yapılabilecek. Kartın limitinin daha da arttırılması tabii ki Sayın Valimizin takdirindedir. İlk etapta 2 bin 700 adet kart bastırdık. Yaklaşık 7 bin 500 adet kartımız da yolda. Vakıflardan aldığımız isimlere göre bir liste çıkarıyoruz. Bunun yanında heyetlerimiz de var ve gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadıklarına dair evlerde de kontrolleri yapıyoruz. Diyarbakır’da 10 bin Sosyal Kart dağıtımını gerçekleştireceğiz.”

buyuksehir-tigris3.jpg

136 odalı misafirhane hasta ve refakatçilerine hizmet veriyor

Kırsal ilçelerden kente tedavi amaçlı gelen hasta ve hasta yakınları için misafirhane hizmeti sunduklarını belirten Akyıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diyarbakır’ın çevre ilçelerinden, köylerinden ve çevre illerden gelen hastalar ve refakatçilerinin otel konforunda barınma hizmeti alabilecekleri bir misafirhanemiz var. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin arkasında 8 katlı, 136 odalı ve 5 yıldızlı otel tarzındaki misafirhanemizde hasta ve refakatçilerine barınma ve yemek ve temizlik hizmeti veriyoruz. Kahvaltıdan kıyafet yıkama ve ütülemeye kadar her türlü hizmeti sunuyoruz. Yeter ki, hasta ve refakatçi olduklarına dair ellerinde bir belgeleri olsun. Kuzey Irak’tan gelen kanserli hastalarımız var ve burada tedavileri yapılıyor. Tedavileri 6 ay sürüyor ve bu süre zarfında misafirhanemizde her türlü ihtiyaçları karşılanıyor. Şırnak’tan, Hakkari’den ve tüm çevre illerden hasta ve hasta yakınlarımız misafirhanemizde hizmet alıyor. Günlük en az 100 odamız doluyor. Odalarımızın her gün düzenli olarak temizliği ve hijyeni sağlanıyor. Yatak çarşafları günlük olarak değişiyor.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum