Çandar: Kürt muhalefeti baskı altına alındı

Çandar: Kürt muhalefeti baskı altına alındı
Diyarbakır’da düzenlenen 'Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı'nda konuşan Çandar, “Kürt muhalefeti baskı altına alındı. 2018 seçimi ile birlikte Türkiye anayasal olarak bu ucube sistemi andıran Cumhurbaşkanı Kabile sistemine geçti” dedi.

TİGRİS HABER - İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından Diyarbakır’da düzenlenen “Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı”nda konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, 'Ortadoğu'da Yeni Durum, Türkiye'nin Konumu, Kürt Sorununda Çözüm Perspektifleri' başlıklı bir konuşma yaptı.

Çandar, "Bu rejimin değişmesi doğrudan doğruya Kürt sorunu ile bağlantılı. 7 Haziran 2015’te HDP’nin 80 milletvekili kazanmasıyla AKP’nin çoğunluğu elde edemedi ve savaş politikalarına 24 Temmuz 2015 itibariyle başladı. 24 Temmuz 2015 itibariyle savaş tırmandırıldı, erken seçime gidildi. 1 Kasım’da 7 Haziran 2015’in vermediği sonuç iktidar sahiplerine verildi. Ondan sonra da bildiğimiz gelişmeler oldu. O giden yolda çok temel bir gelişme oldu. AKP-MHP arasında ittifak kuruldu. MHP’nin bu ittifaktaki ön şartı ‘çözüm sürecinin sona ermesi’ oldu" dedi.

Cumhurbaşkanı Kabile sistemi

Çandar, çözüm sürecinin bitirilmesinin ardından yaşananları şöyle anlattı: "Bütün bir muhalefet, başta Kürt muhalefeti olmak üzere baskı altına alındı. 2018 seçimi ile birlikte Türkiye anayasal olarak bu ucube sistemi andıran Cumhurbaşkanı Kabile sistemine geçti. O gün bugündür bu sistemin içindeyiz. Türkiye'de demokrasi konusunda ilerleme sağlanmalı. Rojava ve Suriye hakkında paradigma değişikliğine gitmeli bu hükümet. Abdullah Öcalan'ın Newroz için kaleme aldığı metni okuyun. Muazzam bir metindir. Newroz arifesinde o metne dönersek rahatlarız diye düşünüyorum. Ancak süreçte kan, gözyaşı ihtimali çözüm ihtilalinden daha güçlü görünüyor."

konferansın ikinci bölümü yarın saat 10.00 ile 17.00 arasında devam edecek.

Kaynak:Haber Merkezi

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.