Cemevinde Aşure günü etkinliği

Cemevinde Aşure günü etkinliği
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesinde yapılan Aşure günü etkinliğine DTK, HDP, CHP’den parti yöneticileri, STK temsilcileri ve çok sayıda Alevi yurttaş katıldı.

Aşure günü etkinliğinde bir konuşma yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Cafer Koluman,  “Yolumuz gereği her daim zulme karşı ezilenin, mazlumun yanında olacağız. Yolumuz gereği Kerbela’da Şah Hüseyin, Banaz’da Pir Sultan, Dersim’de Seyit Rıza olmaya devam edeceğiz. Onların olumlu mirasını her koşulda Kızılbaş Aleviler olarak taşımaya, yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesinden Aşure günü etkinliği

Yas-ı Muharrem orucunun sona ermesinin ardından Aşure dağıtımları başlamıştı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Diyarbakır Şubesi dün Cemevi bahçesinde bir Aşure günü etkinliği gerçekleştirdi.

PSAKD Diyarbakır Şubesinin düzenlediği Aşure Günü etkinliğine DTK, HDP, CHP, ESP gibi siyasi parti ve kurum temsilcileri ile STK temsilcileri, KESK ve çok sayıda Alevi yurttaş katıldı.

Aşure günü etkinliği Kerbela’da şehit düşen Hz. Hüseyin ve 72 yoldaşı için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından PSAKD Diyarbakır Şubesi Başkanı Cafer Koluman, etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.

‘Hz. Hüseyin’in bize miras bıraktığı en büyük değer onun onurlu direnişidir’

Aşure günü etkinliğine katılanları selamlayan ve teşekkürlerini ileten Koluman, Muharrem ayı denilince ilk akla gelenin mağduriyet, mazlumiyet ve masumiyet olduğunu söyledi. Koluman konuşmasını şöyle sürdürdü: Muharrem ayı denilince Kızılbaş Alevilikte bir türlü acısı dinmeyen Kerbela katliamı akla gelir. Kerbela katliamı bundan tam 1337 yıl önce Kerbela çölünde, bir tarafta Ebu Süfyan torunu Yezit, diğer tarafta mazlumyetin ve masumiyetin temsilcisi Hz. Muhammedin torun ve Hz. Ali’nin oğlu Şah Hüseyin vardı. O dönem Emevi saltanatı İslamiyete siyaseti bulaştırarak, kendi iktidarını daha güçlü kılmak için hiç gözünü kırpmadan Ehli Beyt soyunu Kerbelada insafsızca katlettiler. Şah Hüseyin Kerbelada mazlumiyetin, ezilenin, direnişin ve onurun sembolüdür. Gerçekten de biat etmedi, gerçekten de kendi çıkarı için makam sahibi olmadı. Yezit tarafından kendisine Küfe valiliği teklif edilmişti. ‘Teslim olursan, biat edersen Küfe valisi olabilirsin’ denildi ama kendisi buna boyun eğmedi. Eğer boyun eğmiş olsaydı biz bugün burada şah Hüseyin’in esamesini okumayacaktık. Bugün halen de burada Şah Hüseyin’i anıyorsak, gerçekten de bize bırakmış olduğu direniş, boyun eğmeme, teslim olmama sayesindedir. Hz. Hüseyin’in bize miras bıraktığı en büyük değer onun bu onurlu direnişidir. Şunu demişti bir konuşmasında, ‘Evet, biliyorum, öleceğimi de biliyorum ama teslim olmayacağım. Teslim olursam biliyorum ki, tarih sahnesinde bir Ehli Beyt soyu silinecektir’. Her şeye rağmen 72 yaren yoldaşıyla, 10 bin kişilik Yezit’in ordusuna karşı direnerek şehit oldular.”

‘Nerede bir zulüm varsa ilk akla gelen Kerbela olur’

Hz. Hüseyin’den bu yana Emevi saltanatının günümüzde de devam ettiğine vurgu yapan Koluman, “Nerede bir zalim varsa ilk akla gelen, nerede bir zulüm varsa ilk akla gelen Kerbela olur. Koçgiri’ye baktığımızda Kerbelayı görüyoruz. Dersim’e baktığımızda Kerbelayı görüyoruz. Sivas’a baktığımızda Kerbelayı görüyoruz. Sur’a, Cizre’ye baktığımızda Kerbelayı görüyoruz” diye konuştu.

‘Yolumuz gereği her daim zulme karşı ezilenin, mazlumun yanında olacağız’

Koluman,  konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizde bir söz vardır, ‘Yol cümleden uludur’ derler, ‘Yol bir sürek binbir’dir derler. Yolumuz gereği her daim zulme karşı ezilenin, mazlumun yanında olacağız. Yolumuz gereği Kerbela’da Şah Hüseyin, Banaz’da Pir Sultan, Dersim’de Seyit Rıza olmaya devam edeceğiz. Onların olumlu mirasını her koşulda Kızılbaş Aleviler olarak taşımaya, yaşatmaya devam edeceğiz.”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin geçmişte Aşure lokmasına verdiği desteği hatırlatan Koluman, bu yılki, Matem orucuna ve Aşure lokmasına katkılarından dolayı Cumhuriyet Halk Partisi Beşiktaş ilçe Belediyesine teşekkürlerini iletti.

Koluman’ın ardından Dede Hasan Baykurt matem mersiyesini okudu. Matem mersiyesinin okunmasının ardından Hidayet Ulugerçek Dede sofra duasını okudu ve Aşure dağıtımına başlandı. Aşure dağıtımı yapılırken, PSAKD Diyarbakır Şubesi Gençlik Kolları Semah ekibinin gösterisi etkinliğe katılan kitle tarafından ilgiyle izlendi. Aşure dağıtımının bitmesinin ardından etkinlik sona erdi.

 

Ali Abbas Yılmaz

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.