CHP Diyarbakır İl Başkanı Özel: Vatandaşın temel derdi aş iş

CHP Diyarbakır İl Başkanı Özel: Vatandaşın temel derdi aş iş
CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, kentin öne çıkan sorunlarını ve erken seçim tartışmalarını Tigris Haber’e değerlendirdi. Aş iş, işsizlik ve ekonomik sıkıntıların kentin temel sorunları olduğunu belirten Özel, vatandaşım alım gücünün sürekli düştüğünü ve kentte işsizlik oranının yüzde 50’den fazla olduğunu söyledi.

Tigris Haber - Özel

TİGRİS HABER -  CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, muhalefetin erken seçim çağrısına iktidarın yanıtını, kentin öne çıkan sorunlarını, Bağlar’daki kentsel dönüşümü ve kentte son günlerde artan korona vakalarını konuştuk.

Muhalefetin erken seçim çağrısı var ama iktidar buna yanaşmıyor. Sizce erken seçimin koşulları var mı ülkede?

CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, “Erken seçim ihtimali var. Çünkü bu şekilde uzun bir süre gitmeyeceğini düşünüyoruz.  Gerçekten sistem tıkanmış, ekonomi bitmiş durumda. Eğitim sistemi çökmüş durumda ve ülkede ciddi anlamda sorunlar var. Tüm bunlardan dolayı erken seçimin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. En geç 2021 yılında bir erken seçim bekliyoruz.

İktidar erken seçime kapıları kapattı. Sizce iktidarın bir çekincesi mi var?

Sahadan gelen anket sonuçları iktidarın moralini bozuyor. Anketlerde ciddi oranda oy kaybettiklerini görüyorlar. Bu koşullarda seçime girdiklerinde kaybedeceklerini çok iyi biliyorlar. Seçimde gideceklerini bildikleri için bu süreci ne kadar uzatabilirsek, daha ne kadar kalabilirsek diye düşünüyorlar. Bunun için erken seçimden uzak duruyorlar. İktidarda sandıktan çıkamama kaygısı var. Bu kaygıyı anketler de doğruluyor.

Erken seçimin koşullarına değinirken ekonominin kötü yönetildiğini ve toplumda artan sorunlara işaret ettiniz. Sizce ekonomi ne durumda?

Ekonomik tablonun ne olduğunu hepimiz görüyoruz. Her şey aşikâr bir şekilde ortada. Son 55 günde Silvan ilçemizde 7 tane gencimiz ekonomik kaygılar yüzünden intihar etti. Gelecek kaygısı, ekonomik sıkıntılar gençleri intihara sürüklüyor. Bundan daha açık bir gösterge olabilir mi? Sahadayız ve sürekli vatandaşın sorunlarını dinliyoruz. Vatandaş açız diyor. Vatandaşın temel sorunu işsizlik. İnsanlar faturalarını ödeyemiyor. Diyarbakır’a gelen bir milletvekilimiz ile Bağlar’da kentsel dönüşümle ilgili esnaf ziyareti yaptık. Vatandaşlarla görüştük. İnsanlarımız açlık ve işsizlikten bahsediyor. Vatandaş geçinemiyor. Kimisi su faturasını getiriyor, kimisi elektrik, kimisi doğalgaz. Faturalarını ödeyemeyen vatandaş yardım istiyor. Çocuğuna mama alamayan vatandaşlarla karşılaştık. İnsanlar zor durumda. İl binamıza yardım için gelen vatandaşlar var. Tabii ki, bize yardım talebinde bulunan vatandaşlara imkanlarımız dahilinde yardım ediyoruz ama bu bizim yaptığımız yardımlarla çözülecek bir sorun değil.  Vatandaşın bir ayki faturasını yatırdık, sonraki ay ne olacak. Ya da bizden yardım isteyen beş on vatandaşın bir aylık sorununu çözdük, peki ya diğer yardıma ihtiyacı olanlar ya da sonraki aylarda vatandaş ne yapacak? Sonuçta biz sosyal devletiz ve bu sorunları devletin çözmesi gerekiyor.

CHP Diyarbakır İl Başkanı olarak değil de bir vatandaş olarak söylerseniz, son bir yılda cebinizdeki paranın alım gücü ne durumda?

Cebimdeki paranın alım gücü yüzde 70 oranında düştü. Geçen yıl 10 TL’ye aldığım bir kozmetik ürününü bu yıl 17 TL’ye aldım. Markete gidiyorsunuz sıvı yağ fiyatları almış başını gitmiş. Bir ay aldığınız fiyatın sonraki ay zamlandığını görüyorsunuz. Bir yıl içinde sıvı yağ fiyatları 2 katına çıktı. 5 litre sıvı yağ 35 TL’den 70 TL’ye çıkmış. Yumurta fiyatları geçen yıla göre 2 kat zamlandı. Yumurtanın kolisi 30 TL’nin üzerinde. Peki, geçen yıla göre her şey 2 katına çıktı da vatandaşın gelirinde bir artış oldu mu?  Yok, vatandaşın cebindeki para aynı para ama alım gücü yüzde 70-80 azalmış durumda. Bu vatandaş açısından sürdürülebilir değil. Vatandaş sürekli ihtiyaçlarını kısarak yaşıyor. Pandemiden dolayı, ekonomik sorunlardan dolayı işsizlik de arttı. Vatandaşın geliri bu süreçte gittikçe düştü. Hiç geliri olmayan, yardıma muhtaç vatandaşlarımız var. Gidişat çok bariz bir şekilde kötü. TL’nin döviz karşısındaki durumu ortada. Her geçen gün paramız değer kaybediyor. Bu durumda ekonominin iyi olduğunu ya da iyi yönetildiğini söyleyebilir miyiz?

Kentin sorunlarını göz önüne getirdiğinizde öne çıkan sorunlar neler?

İş ve aş sorunu öncelikli. İşsizlik ve ekonomik sıkıntı insanların temel ve öncelikli çözüm bekleyen sorunlarıdır. Sahada yaptığımız gözlemlerden söyleyebilirim, karşılaştığım 5 insandan 3’ü işsiz. Yani Diyarbakır’da yüzde 50’yi aşan oranda işsizlik var. İl binamıza başvuran insanların çoğu iş istiyor. Esnaf deseniz satış yapamamaktan şikâyetçi. Siftah etmeden dükkân kapatan esnaflar var. Vatandaşta para yok. Para olmayınca insanlar alış veriş de yapamıyor. Dolayısıyla bu kısır döngü devam ediyor.

Peki, Bağlar’da kentsel dönüşüm projesi var, siz nasıl görüyorsunuz sahada vatandaşın ne kaygısı var?

Şöyle; vatandaşın hani ben kentsel dönüşümden bahsedeyim, bizim özellikle vekilimle gitmek istedim çünkü bu konuda kentsel dönüşüm konusunda kendisi uzman olduğu için bu konuda şey olduğu için gittik ama vatandaşın henüz bu konuyla ilgili bir bilgisi yok. Bu konuda vatandaşa resmi bir bilgi tebliğ edilmemiş, hiçbir şey aktarılmamış. Böyle bir şey duyulmuş ama sonuç ta bir bilgi yok ortada. Onun için kaygılarımız var. Sur bize yakın bir örnek;  Sur’da da bir kentsel dönüşüm oldu ama insanlar mağdur edildi. Bağlar’da yapılacak kentsel dönüşümden beklentimiz insanların hak kaybına uğramaması ve en azından evine karşılık ya da çok cüzi bir miktarda ödeme ile yeni evlerine kavuşması. Su’rda yaşananların burada yaşanmaması bizim beklentimiz ve bu konunun takipçisi olacağız.

Bağlar Belediyesiyle bu konuda görüştünüz mü?

Henüz görüşmedim, çünkü insanlara ulaşan bir şey yok ortada. Bir şey olmayınca hani gidip bir görüşme gereği duymadım.

Bu konuda Bağlar Belediyesi’nin açıklamaları oldu işte hangi alanı kapsayacağı ne kadar evi kapsayacağı ne kadar nüfusu kapsayacağı bunun nasıl olacağı yerinde dönüşümden bahsediliyor.

Evet, bunu henüz görüşmedim. Bağlar Belediyesiyle önümüzdeki hafta içi görüşmeye çalışacağız. Biz bu ara yoğunduk, milletvekillerimiz vardı. Bu hafta Çarşamba günü Genel Başkan Yardımcısı ile Silvan’a gideceğiz, Silvan’daki olaylar için.

Silvan’da edindiğiniz bilgilere göre intiharların sebebi sadece ekonomimi nedir?

Yani şimdi genç hepsi; 20 ile 26 yaş aralığında gençler. Şimdi bir gazeteci arkadaşımın oradan aktardığına göre hepsi gelecek kaygısı nedeniyle intihar etmiş.  Silvan ilçe başkanımızın söylediğine göre, bir tanesinin namus meselesinden kaynaklı olduğu yönünde duyumlar var.  Ama Bölgede de Türkiye’nin her yerinde de namus meselesi diyince kadın öldürülür.  Ama şimdi orada bir genç erkekten bahsediyoruz. Namus meselesi diye intiharı onun için açıkçası anlayamadım. Çarşamba günü gidip konuyu yerinde inceleyeceğiz. Silvan’daki 7 intihar olayından 6 tanesinde can kaybı var. Bir kişinin tedavisi ise fakültede sürüyor.

Bu 7 kişi hangi aralıkta intihar etti?

Son 55 gün içinde, 7 genç intihar ediyor. 2’si kadın 5’i erkek. Kadınların ikisi de ölüyor, erkeklerden bir tanesi tedavi görüyor. Bir ara hani Batmanda intiharlar artmıştı. Silvan’da da hani sanki böyle bir şey var. 2 ayda 7 intihar ve genç olması düşündürücü. Araştırılması gerekiyor.

Kentte son günlerde vakalarda da ciddi artış var, sizce normal bir şey mi, sizin sahadaki edindiğiniz bilgilere göre durum nedir?

Bu normal bir şey değil ama vakaların artması da doğal.  Neden, çünkü biz kurallara uymuyoruz. Bir defa maske takma oranı çok düşük. Hala daha koronanın olduğuna inanmayan insanlar var. Ya da bana bir şey olmaz diyen insanlar var. Maske ve sosyal mesafe kuralına uyulmuyor, vakaların artması normal.

Vakaların artması sadece vatandaşa mı bağlı, tedbirler noktasında yeterlilik var mı?

Tedbirler tabii ki yeterli değil ama vatandaş olarak biz öncelikle bireysel olarak tedbirimizi almalıyız. Maske ve sosyal mesafeyi vatandaşın uygulaması gerekiyor. Bu işte ne diyoruz maske, mesafe, hijyen. E bunu da vatandaşın yapması gerekiyor. Sonuçta bizim kendimizin alacağımız tedbirler bunlar.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.