CHP’den kadro alım teklifi: Özel şart bölümü kaldırılsın

CHP’den kadro alım teklifi: Özel şart bölümü kaldırılsın
CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, üniversitelerdeki kadro ilanlarında uygulanan ‘özel şart’ bölümünün liyakatsizlik yarattığını belirterek bunun kaldırılması için Meclis Başkanlığına kanun teklifi verdi.

TİGRİS HABER -  Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ın eşinin işe alınmasıyla gündeme gelen üniversitelerdeki adrese teslim ilanlar Meclis gündemine taşındı.

CHP Kocaeli Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Tahsin Tarhan, bu kadro ilanlarının yarattığı liyakatsizliğin ortadan kaldırılması amacıyla Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin TBMM’ye kanun teklifi sundu.

Yükseköğretim Kanununda değişiklik öngören kanun teklifi yasalaşırsa kadro alımlarında suistimale yol açtığı ileri sürülen ‘özel şart’ uygulaması kaldırılacak. Teklifin gerekçesinde, “Üniversitelerde açılan kadro ilanlarında genel eğilim her bir kadronun açıklama kısmına özel şartlar konulması şeklindedir. Konulan özel şart genelde o kadroya alınması düşünülen akademisyenin çalışma konuları, akademik çalışmaları ve ilgi alanları doğrultusunda hazırlanmaktadır. Akademisyen alımlarında ilanlara özel şart koyma eğilimi kadro tahsislerinde kamu yararını ortadan kaldırmakta, liyakat ve şeffaflığa aykırı atama kararları bu yolla yaygınlaşmaktadır. Dolayısıyla kanun teklifi suiistimale yol açan özel şart uygulamasını kaldırarak kadro ilanlarının bilimsel rekabet ve liyakat ilkeleri doğrultusunda yapılmasını sağlamayı amaçlamaktadır” denildi.

Tarhan: Kaliteyi ödüllendiren bir düzen kurmak şart

Son olarak eşine özel kadro ilanı açtığı için YÖK tarafından görevden alınan Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ’ı işaret eden Tarhan, pek çok ilanın adrese teslim şekilde hazırlandığına dikkat çekti. Tarhan, “Üniversitelerde suistimalin sona ermesi ve hak eden hak ettiği kadroya atanmasını istiyorsak Yükseköğretim Kanunu’na “Yükseköğretim Kurumlarının öğretim elamanı kadro ilanlarında her hangi bir akademik çalışmaya veya çalışma alanına işaret eder şekilde özel şart konulamaz” gibi bir cümle eklemeliyiz. Dünyayla yarışabilen üniversite idealine ulaşmanın yolu kaliteyi ödüllendiren bir düzen kurmakla mümkün olabilir” ifadelerine yer verdi.

Aynı durum Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde yaşandı

Eşini işe almak için "kişiye özel ilan" çıkaran Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ile ilgili tartışmalar devam ederken, Tigris Haber’in gündeme getirdiği benzer bir olay Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde yaşanmıştı. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Giray Topal’ın KPSS’den 70 puan alan kızı işe kadroya alınırken, puanı daha yüksek olanlar alınmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.