CHP’li kadınlardan 8 Mart açıklaması

CHP’li kadınlardan 8 Mart açıklaması
CHP Diyarbakır İl Kadın Kolları Başkanı Behiye Küden, 8 Mart açıklamasında kadınlarla erkekler arasındaki gelir eşitsizliğinin son dönemde iyice büyüdüğünü söyledi.

TİGRİS HABER - Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Diyarbakır İl binasında basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı CHP Diyarbakır İl Kadın Kolları Başkanı Behiye Küden okudu.

Hak mücadelesinde kadının yeri

8 Mart’ta kadın dayanışmasının önemine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bizim için 8 Mart, sadece eşit ve özgür bir geleceğin iradesi değil, aynı zamanda hak mücadelesi veren tüm kadınlara saygı duruşudur. Kadınlar tarih boyunca tüm toplumsal mücadelelerin en ön saflarında yer aldı. Sahip olduğumuz her hakta, edindiğimiz her kazanımda o cesur kadınların payı vardır.”

‘Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 130. Sıradayız’

8 Mart’ın tarihçesine vurgu yapılan açıklamada  “Bizim baharımız, 8 Martlarda alanları dolduran kadınların yan yana gelmesiyle başlar. Peki, bugün ülkemizde kadın erkek eşitliği açısından neredeyiz? Dünya Ekonomik Forumu’nun 2020 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’ne göre 153 ülke arasında 130. sıradayız. Bu yıl pandemi koşullarıyla derinleşen ekonomik kriz, kadınların yükünü daha da arttırdı. Kadınlar ve erkekler arasında hep var olan gelir eşitsizliği, bu dönemde iyice büyüdü. Geniş tanımlı kadın işsizlik oranı yüzde 43’e çıktı” denildi.

‘Şiddet kader değildir, kederdir’

İktidarın kadın politikalarının eleştirildiği açıklamada şunlar dile getirildi: “İktidar temsilcileri “lebalep” kongrelerde ülkeyi demokrasi şölenlerine boğduğunu iddia ederken, İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlara, 8 Mart’ı kutlayanlara şiddet uygulanıyor, cezalar yağıyor. Kadına yönelik şiddeti protesto etmek için dans eden kadınlara dava açılıyor. Bu demokratik eylem, “Cumhurbaşkanına hakaret” noktasına getirilerek hapis cezası veriliyor. Diğer yanda ise kadınlara şiddet uygulayanlar, elini kolunu sallayarak sokaklarda dolanıyor. Kadınlar, saldırganlarıyla karakollarda barıştırıp evlerine yollanıyor. İktidar zihniyeti kadınlara “itaat et rahat et” anlayışını dayatıyor. Oysaki şiddet kader değildir, kederdir! İstihdamda tutunabilen kadınların çoğu, düşük ücretle, sendikasızlıkla, işini kaybetme korkusuyla, uzun çalışma süreleriyle, mobbingle baş etmeye ve evine ekmek götürmeye çalışıyor. Kadının emeğini yok sayanlara haykırıyoruz: Her kadın emekçidir! Kendisinin, çocuklarının, ailesinin ve toplumun geleceği için insanca yaşam kavgası verir.” (Haber Merkezi)

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.