Çiftçiler uyarıyor: Kesecek hayvan bulamayabiliriz

Çiftçiler uyarıyor: Kesecek hayvan bulamayabiliriz
Uzmanlar, küresel ısınmanın yanı sıra, gıdaya ulaşmada riskli bir döneme girildiği yönünde uyarılarda bulunuyor.

Haber Kamera/ Şirvan Oktay Görer

TİGRİS HABER - Uzmanlar, küresel ısınmanın yanı sıra, gıdaya ulaşmada riskli bir döneme girildiği yönünde uyarılarda bulunuyor. Şırnak’ın İdil ilçesinde çiftçilik ve hayvancılık yapan İlyas Vergili, bu konuda uyarılarda bulundu, “Felaket tellallığı yapmak istemiyorum ama perşembenin gelişi çarşambadan belli olur. Yakın bir zamanda kesecek hayvan dahi bulamayabiliriz” dedi.

Gübresiz ekimin verimli olmayacağını, bu nedenle ekim alanlarının azalacağını ifade eden İlyas Vergili, bunun sonucunda ürün azalmasıyla dışa bağımlılığın daha da artacağını söyledi. ‘Bunların tamamı birbiriyle bağlantılı’ diyen Vergili, “Arpa fiyatı arttığı zaman yem fiyatı artar. Yem fiyatı arttığında süt üreticisi, süt fiyatını artırmak zorunda kalacak, ya da hayvanını kesime götürmek veya işletmesini kapatmak zorunda kalacak. Yumurta üreticisinin de yapacağı şey, bunun benzeridir. Bu şartlarda üretimin sürdürülmesi mümkün değil” diyor.

Son 4 yılda Şırnak genelinde binden fazla yetiştiricinin hayvancılığı bırakmak zorunda kaldığını vurgulayan Vergili, “Önümüzdeki süreçte kesilecek hayvan bulamayabiliriz” uyarısını ise ısrarla yapıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.