Çin onlarca savaş gemisi ile Tayvan'ı taciz etti

Çin onlarca savaş gemisi ile Tayvan'ı taciz etti
Tayvan'da Bakanlığın, sosyal paylaşım platformu X'teki hesabından yaptığı açıklamada, 27 hava aracından 9'unun sınırları geçtiği ifade edildi.

TİGRİS HABER - Tayvan'da Bakanlığın, sosyal paylaşım platformu X'teki hesabından yaptığı açıklamada, 27 hava aracından 9'unun sınırları geçtiği ifade edildi. Bakanlık, Tayvan Boğazı'nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği, Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ)" ilan ettiği sahada uçtuğu bilgisi verildi.

Kamuoyuna yapılan açıklamaya göre, "BZK-005" tipi silahsız dron Tayvan Boğazı'ndaki itibari "orta çizgiyi" geçti, aynı tipteki bir dron ile 2 "J-10" tipi savaş uçağı, 2 "H-6" tipi bombardıman uçağı ve "Y-8 ASW" tipi deniz devriye, "KJ-500" tipi erken uyarı, "Y-9" tipi askeri nakliye uçakları ADIZ'ın güneybatısında uçtu.

Bakanlık, dün de açıklamada bulunmuştu. Dün akşamdan sabah saatlerine kadar Ada çevresinde Çin'e ait 22 askeri hava aracı ve 20 savaş gemisinin tespit edildiği kamuoyuna duyurulmuştu.

G20 Liderler Zirvesinin düzenlendiği Hindistan'da Çin-Tayvan gerginliği konusunda bir mesaj veren ABD Başkanı Biden, Çin'in iç sorunlarından sonra Tayvan ile eskisi kadar ilgilenemediğini ima etmişti.

Yeni taciz uçuşları ve gemi devriyeleri, ABD ve Kanada donanmalarına ait 2 savaş gemisinin Tayvan Boğazı'ndan geçmesinden sonra gerçekleştiği ortaya çıktı.

ABD donanmasına ait "Arleigh Burke" sınıfı güdümlü füze taşıyan Ralph Johnson muhribi ile Kanada Kraliyet Donanmasına ait "Halifax" sınıfı Ottowa kruvaziyeri, 9 Eylül günü Tayvan Boğazı'ndan rutin geçiş yaptı.

Ancak Çin ordusu, geçişin "gösteriş amaçlı" olduğunu ileri sürerek, gemilerin takip edildiğini, yasalara ve uluslararası kurallara uygun tepkinin verildiğini kamuoyuna paylaşmıştı.

Bu geçişin hemen adından 11 Eylül günü de Çin'in Şandong uçak gemisi, Tayvan'ın güney ucundaki Eluanbi Burnu'na yaklaşık 111 kilometre yaklaştı.

Çin, Tayvan Adası'nı toprakları, Tayvan Boğazı'nı da kara suları olarak görürken, ABD'nin bölgedeki askeri varlığını Tayvan'ın bağımsızlık politikalarını kışkırtıcı olarak değerlendiriyor. Çin ABD ve Batı donanmalarının bölgedeki seyir ve keşif faaliyetlerini kışkırtıcı olarak nitlendiriyor.

Öte yandan Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip. (Haber merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.