CİNSİYETÇİ DİLİN GÖLGESİNDE BİR DİL İNCELEMESİ

CİNSİYETÇİ DİLİN GÖLGESİNDE BİR DİL İNCELEMESİ
Dil, sadece kelimelerin bir araya gelmesinden öte; düşüncelerimizi, duygularımızı ve dünyayı algılama şeklimizi yansıtan bir araçtır.

TİGRİS HABER - Dil, sadece kelimelerin bir araya gelmesinden öte; düşüncelerimizi, duygularımızı ve dünyayı algılama şeklimizi yansıtan bir araçtır. Bu güçlü araç, kimi zaman farkında olmadan da olsa ön yargılarımızı ve ayrımcılık duygularımızı da açığa çıkarır. Cinsiyetçi dil, bu ayrımcılığın en belirgin örneklerinden biridir.

Cinsiyetçi dil, belirli bir cinsiyete karşı ön yargı veya ayrımcılık içeren dilicin kullanılan bir terim. Bu, genellemelerden, stereotiplerden, aşağılayıcı dilden ve ayrımcı dilden oluşur.

Peki, bu dil kullanımı ne tür sonuçlara yol açıyor?

Cinsiyetçi dil, belirli bir cinsiyetin diğerinden daha aşağı olduğunu ima ederek, eşitsizliğin temellerini sağlamlaştırır. Bu durum, toplumda var olan cinsiyet rollerini ve stereotiplerini pekiştirerek, eşitlik yolunda ilerlemeyi engeller ve cinsiyet eşitsizliğini sürdürür.

Cinsiyetçi dil, "kadınlar duygusal varlıklardır", "erkekler ağlamaz" gibi zararlı stereotipleri besler ve bu stereotiplere dayalı ayrımcılığı haklı çıkarmaya zemin hazırlar.

Dikkatle baktığımızda atasözlerinde bile cinsiyetçi bir dil kullanılıyor. "Kadın şeytanın pabucunu ters giydirir, Kız büyütmek deniz kurutmak gibidir, Kızın adı yedi kat yerin altında saklanır, Saçı uzun, aklı kısa, Erkek ağlamaz, erkek sızlamaz, Erkek evden, kadın ocaktan sorumludur, Erkeğin eli ekmek tutar, kadının eli sabun tutar."gibi.

Cinsiyetçi dilin zararlarını anlamak ve bu tür bir dilden kaçınmak için bilinçli bir çaba göstermek önemli.

Peki, bunu nasıl yapabiliriz?

"Hemşire" yerine "sağlık çalışanı", "başkan" yerine "lider" gibi cinsiyetten bağımsız kelimeler tercih edebiliriz. "Tüm kadınlar anaçtır" veya "Tüm erkekler matematikte iyidir" gibi tüm bir cinsiyet grubunu kapsayan genellemelerden uzak durarak erkekler duygularını ifade etmez gibi ön yargları ve klişeleri reddebiliriz.

Çevremizdekileri cinsiyetçi dil kullanırken uyararak daha kapsayıcı bir dil kullanmaya teşvik edelim.

Cinsiyetçi dil, sadece kelimelerden ibaret değildir. Bu dil, eşitsizliği ve ayrımcılığı besleyen bir zihniyetin yansımasıdır. Daha adil ve eşitlikçi bir toplum inşa etmek için, bu zihniyeti ve dildeki tezahürlerini ortadan kaldırmak için birlikte çalışmalıyız.


Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.