Cizre’de kayyuma gerekçe yapılan soruşturma iddianamesini, mahkeme iade etti

Cizre’de kayyuma gerekçe yapılan soruşturma iddianamesini, mahkeme iade etti
Cizre Belediye Eşbaşkanı Mehmet Zırığ'ın görevden uzaklaştırılarak, yerine kayyum atamasına gerekçe gösterilen 2 soruşturmadan biri "takipsizlik" ile sonuçlandı.

 "Leyla Güven onurumuzdur" sloganın suç sayıldığı diğer soruşturmaya ilişkin hazırlanan iddianameyi ise mahkeme savcıya iade etti.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, 29 Ekim’de Şırnak'ın Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Zırığ'ı görevinden uzaklaştırarak, yerine aynı gün İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu'nu kayyum olarak atadı. Zırığ'ın görevden uzaklaştırılmasına gerekçe olarak ise, Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığı bir dava dosyası,  Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "suçu ve suçluyu övme ve örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla başlattığı 2019/1638 sayılı soruşturma ile "suçu ve suçluyu övmek" suçlamasıyla başlattığı 2019/4608 sayılı soruşturma gerekçe gösterildi.

 Kayyum atamasına gerekçe yapılan 2019/4608 sayılı soruşturmanın "takipsizlikle" sonuçlandığı öğrenildi. 2019/1638 sayılı bir diğer soruşturmanın ise iddianamesi tamamlandı. Ancak, Cizre Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunulan iddianame iade edildi. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamenin iade edilmesi üzerine Cizre Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İtirazın halen değerlendirme aşamasında olduğu aktarıldı.

 Öte yandan, geri iade edilen iddianamenin ayrıntıları dikkati çekti. İddianamede, Zırığ'a 21 Mart Cizre Newrozu'nda HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e ilişkin atılan "Leyla Güven onurumuzdur" sloganına iştirak ettiği suç unsuru olarak sayıldı.

“HDP eski milletvekili Leyla Güven'in eylem ve davranışlarını meşru gösterme”

Yine, Güven'in "eski milletvekili" olarak gösterilmesi dikkati çekti. Söz konusu iddianamenin ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi: "Şüphelinin HDP ilçe başkanlığı organizesinde 21/03/2019 günü düzenlenen nevruz etkinliğine katılarak kendisi ile birlikte terör örgütü üyesi olma suçundan dolayı yargılaması yapılan Mehmet Tunç ve yine aynı suçtan hükümlü bulunan HDP eski milletvekili Leyla Güven'in eylem ve davranışlarını meşru gösterme amacıyla sözler sarf ettiği, ayrıca konuşmasında '...şimdi onların yüzünden arkadaşlarımız açlık grevindedir, ölüm için... Ceza evindeki binlerce arkadaşımıza selam olsun.' şeklinde sözler ile PKK terör örgütü tarafından verilen talimata uygun olarak hareket edip tutuklu veya hükümlü bulundukları ceza infaz kurumlarında açlık grevi eylemine katılan örgüt mensuplarının bu davranışlarını övücü mahiyette beyanda bulunarak üzerine atılı suçu ve suçluyu övme suçunu işlediği hususunda kamu davasının açılmasını gerektirir nitelikte yeterli delilin elde edildiği anlaşılmakla..." (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.