Çobanlar desteklensin, et fiyatları düşsün

Çobanlar desteklensin, et fiyatları düşsün
Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, bölge illerinde çoban sıkıntısının yaşandığını söyledi. Atlı, “Çobanların SSK primlerini devlet desteklerse et fiyatları düşer ve insanlar çoban olmak için kuyruğa girer” dedi.

TİGRİS HABER - Son dönemlerde kırmızı ete market ve kasaplarda zam üstüne zam geldi.  Gelen zamlarla vatandaşların evine kırmızı et götürmeleri zorlaşırken Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, zamlardan, üreticinin yüksek fiyata yem aldığından kaynaklandığını savundu.

Şubat ayında gıda fiyatlarındaki artış ile et fiyatları da zamlandı. Kırmızı et son 1 ayda yüzde 5 oranında zamlandı. Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, zamlardan kasap esnafını sorumlu tutmanın doğru olmadığını söyledi.

“Yem fiyatları geri çekilmeli”

Yem fiyatlarının maliyetinin yüksek olduğunu kaydeden Atlı: “Çok zor bir süreçten geçiyoruz esnaf çok zor durumda bu süreçte esnafa sahip çıkılmalı üreticiye sahip çıkılmalı. Derhal yem fiyatlarının geri çekilmesi ve çobanlara maddi sosyal destekler verilmesi lazım. Bir torba yemi 60 TL’ye alan üretici bugün o yemi 130 TL alıyor. Bugün itibarıyla hayvan borsasında kuzu karkas eti 61 TL’ye kesiliyor bu toptan alış fiyatı bunların önüne geçmek için vatandaşlarımızın ucuz et yemeleri için bir an önce üreticiye bu desteklerin verilmesi ve kasap esnafların kredi borçlarının 2022 yılına kadar ertelenmesi lazım. Ucuz et yemek istiyorsak hükümetin bu adımları atması gerekiyor aksi taktirde fakir insanların evlerine et götürmesi imkansız hale gelecektir” şeklinde konuştu.

Çobanların SKK primlerini devlet desteklesin

Hayvan üreticilerinin çoban bulmakta zorlandığını belirten Atlı, “Üreticiler çoban bulamıyor. Çünkü hiçbirinin sosyal güvencesi yok. Durum böyle olunca üreticiler çoban bulmakta zorlanıyorlar. Çobanların SSK primlerini devlet desteklerse et fiyatları düşer ve insanlar çoban olmak için kuyruğa girer. Hayvancılığı bırakan köyüne geri döner. Sıkıntı sadece Diyarbakırla ilgili değil. Böle illerinde de aynı durum var. Çoban bulmak için beni arayanlar var. Bu nedenle hükümetten yem fiyatlarının düşmesi ve SSK primleri ile ilgili adım atılmasını bekliyoruz” dedi. (Haber Merkezi)

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum