‘Çocuk cezaevleri kapatılsın’

‘Çocuk cezaevleri kapatılsın’
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Huriye Hamidi, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü”nde anlamlı bir talepte bulundu.

Salih Yeşil

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Huriye Hamidi, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü”nde anlamlı bir talepte bulundu. Baro adına açıklama yapan Hamidi, cezaevlerinin çocukların gelişimini olumsuz etkilediğini belirterek, çocuk cezaevlerinin kapatılmasını istedi.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Başkanı Huriye Hamidi,“20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” nedeniyle Baro’da düzenlediği basın toplantısında, Kasım ayında 7 çocuk işçinin öldüğünü belirterek, çocuk işçiliğine maruz bırakılan çocukların ailelerinden varsa bir yetişkinin devlet tarafından istihdam edilmesini istedi.

Türkiye’nin 1994’te kabul ettiğiBirleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin çocukların anadillerini kullanma hakkını kapsayan 17, 29, 30’uncu maddelerine koyduğu çekinceyi kaldırmasını isteyen Hamidi, “Bu maddelere konulan çekinceler çocukların geleceklerini inşa edebilmelerinin, kendilerini geliştirmelerinin ve özgürce ifade edebilmelerinin önünde engel teşkil etmektedir. Kürtçe dersinin talep edilmesi noktasında çocukların ve ebeveynlerin yaşadığı zorluklar anılan maddelere konulan çekincelerin neticesidir. Çocukların kendi kültürlerine, diline ve benliğine özgürce yaşaması için konulan ‘çekince’ ibaresi kaldırılmalıdır.” diye konuştu.

baro-20-kasim-3.jpeg

‘Çocuk cezaevleri kapatılsın’

Cezaevlerinde tutulan veya anneleriyle birlikte yaşayan çocuklar bulundukları ortam itibariyle birçok hak ihlaline maruz kaldıklarını söyleyen Hamidi, “Her şeyden önce cezaevlerinin fiziksel yapıları çocukların sağlıklı bir şekilde yaşamaları ve ruhsal ve fiziksel gelişimleri için gerekli yeterlikte değildir. Yargı mekanizmaları eliyle özgürlüğünden yoksun bırakılmış olan bu çocuklar sağlık hakkına ulaşmakta zorluk çekmekte, oyun ve eğitim haklarından mahrum bırakılmakta, işkence ve kötü muamele ile akran zorbalığına maruz bırakılmaktadırlar. Bu kapsamda çocuklar üzerinde hiçbir olumlu etkisi bulunmayan bu uygulamalardan vazgeçilerek çocuk cezaevlerinin kapatılması, cezaların infazının çocuk dostu usullerle yerine getirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

‘Etkin yargının işletilmesi gerek’

Hamidi, zırhlı araç kazalarında 2011-2022 yılları arasında 22 çocuk hayatını kaybettiğini, 27’sinin ise yaraladığını belirterek, “Yargı mercilerince, etkin olmayan bir yargı süreci işletilerek, faili kamu görevlisi olan sanıkların cezasız bırakılması yaygın ve sistematik bir hal almıştır. Yaşama hakkının korunması kapsamında, adli pasifliğin sona erdirilmesi ve etkin yargı sürecinin işletilmesi gerekmektedir.”ifadelerini kullandı.

‘Cinsel istismarda kurumlar profesyonellerle ortaklaşmalı’

Cinsel istismar, çocukların maruz bırakıldığı yetişkin şiddeti türlerinden yalnızca biri olup çocuk koruma sistemindeki eksiklikler nedeniyle, çocuklara gereken destek sağlanamadığının altını çizen Hamidi,2022 yılının ilk 10 ayı içerisinde 205 çocuk cinsel istismara maruz kaldığını ifade etti. Cinsel istismarın ihbar ve tespitteki zorluk boyutunu da birlikte değerlendirildiğinde cinsel istismarla mücadele noktasında resmi kurumların, sistemdeki diğer profesyonellerle ortaklaşmasının önemi bir kez daha ortaya çıktığını dile getiren Hamidi, adalet sistemi içerisindeki sorunların tespit ve çözümünde alandaki tüm profesyonellerin ortaklaşması gerektiğine işaret etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.