Çocuklarda cep telefonu kullanımı

Çocuklarda cep telefonu kullanımı
Çocukların cep telefonu kullanmasında uygun yaş ve süre hakkında uzman görüşleri neler?

Çocuklar kaç yaşında telefon kullanmalı? Çocukların cep telefonu kullanma yaşı hakkında uzmanlar ne diyor? Küçük yaşlarda cep telefonu kullanımının sakıncaları nelerdir?

Yapılan araştırmalara göre akıllı telefon ve tablet kullanma yaşı çok küçük yaşlara düşerken,  çocuklarda cep telefonu kullanma yaşına ilişkin Alman uzmanlar 11 yaş altı çocuklarda cep telefonu kullanımının sakıncalarına işaret etti.

Çocuklar kaç yaşında akıllı telefonlar ile tanıştırılmalı ve teknoloji dünyasına ilk adımlarını atmalı sorusu, Okan Candoğan'ın webtekno.com'da yer alan haberinde şöyle yanıt buluyor:

İlköğretim çağındaki çocuklar akıllı telefonlarla tanıştırılmalı mı?

BITKOM Başkanı Achim Berg’e göre ilkokul çağındaki çocuklar, ailelerin gözetimi çerçevesinde cep telefonu kullanabilir. Ancak uzmanlar bu konuda görüş ayrılığına düşüyorlar. Birçok uzmana göre ise çocuklar, ilkokul çağlarında cep telefonu kullanmamalı.

11 yaşından küçük çocuklar cep telefonu kullanabilir mi?

Almanya Aile Bakanlığı, 11 yaşından küçük çocukların akıllı telefonlarda yer alan uygulamaları bilinçli bir şekilde kullanamayacağını ve zarar görebileceklerini belirtirken, sorumluluğun ise ailelerde olduğuna işaret ediyor. Çünkü çocukların dijital dünyadaki tehdit ve tehlikelerden zarar görebilecekleri belirtiliyor.

Yasaklar çözüm mü?

Uzmanlar, ailelerin uyguladığı akıllı telefon yasaklarını doğru bulmadıklarını kesin bir dille belirtirken, ebeveynlerin çocuklarına kendi telefonlarını kullanabilmeleri için izin vermelerini ancak süre kısıtlaması getirmelerini salık veriyor. Cep teflonu kullanımında ebeveynler, çocuklarıyla akıllı telefon konusunda anlaşmalar yapmalı ve onları takip etmeli. Böylece hem çocuklar üzerinde aşırı kısıtlamadan kaynaklı gerginlikler yaşanmaz hem de çocukların teknoloji ile kontrollü bir şekilde tanışmaları ve dijital ortamın tehlikeli yanlarından korunmaları sağlanmış olur.

Anne baba ne yaparsa çocuk da onu yapar

Çocukları için anne ve babalar birincil rol modeldir ve anne baba ne yaparsa çocuklar da onları örnek alır. Haliyle ellerinde cep telefonu düşmeyen anne ve babaların çocuklarını cep telefonundan uzak tutma şansları yoktur.  Anne babaların cep telefonu kullanımında çocuklara söz dinletebilmeleri için öncelikle kendilerinin cep telefonu kullanımını kontrol altına almaları gerekiyor. Yoksa çocukların cep telefonu kullanma isteğinin önüne geçmek mümkün olmaz. Ebeveynler çocuklarını karşılarına alıp yaşının telefon kullanımı için henüz küçük olduğunu ve belirli zamanlarda kendi telefonlarını kullanabileceklerini uygun dille anlatmaları gerekiyor.

Anne baba gözetiminde sınırlı kullanım

Yapılan araştırmalara göre aileler, çocuklarına gerekli durumlarda hızlıca ulaşmak istiyor ve çözüm olarak ne yapmaları gerektiğini merak ediyor. Uzmanlar, böyle durumlar için çocuklara internet bağlantısı olmayan, sade bir cep telefonu alınmasında herhangi bir sakınca görmediklerini dile getiriyorlar. Yani, aile gözetiminde ve sınırlı sürede çocukların cep telefonu kullanmaları en uygulanabilir yol olarak ebeveynlerin önünde duruyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.