Coşkun: Ak Parti tabanı siyasal arayış içinde

Coşkun: Ak Parti tabanı siyasal arayış içinde
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Diyarbakır ziyaretini yorumladı.

Coşkun, “AK Parti tabanında ciddi bir siyasal arayış var. Bu siyasi arayışlar birkaç koldan ilerliyor bunu görebiliyoruz. Cumhur İttifakının ortağı MHP’nin söylemleri tabanda rahatsızlık yaratıyor” dedi.

Kuracağı yeni partiyi açıklayacağı iddia edilen eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu, dün Diyarbakır’da düzenlenen iftar yemeğine katıldı. Beraberinde AK Partili eski milletvekilleriyle birlikte gelen Davutoğlu, yeni parti için nabız yokladı. Davutoğlu yeni partiye dair açıklama yapmadı ancak toplantıya katılan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Vahap Coşkun, Davutoğlu’nun kente gelişini ve mesajlarını Tigris Haber için yorumladı.

coskun.jpg

Yeni siyasal hareket olduğunu söylemek erken

Davutoğlu’nun yeni harekete ilişkin ipucu vermediğini belirten Coşkun, “Davutoğlu’nun gelişine çok büyük anlamlar atfediliyordu. Burada siyasi parti kuruluşunu açıklayacak ve yeni bir siyasi harekete girdiğini söyleyecek diye. Davutoğlu bu iddiaları reddetti. Diyarbakır’a gelmek için özel bir siyasal gündeminin olmasına gerek duymadığını ve her koşulda Diyarbakır’a geleceğini, Diyarbakır’ın kendisini davet etmesi konusunda hiçbir şekilde buna yok demeyeceğini ifade etti. Dolayısıyla yeni bir siyasal hareketin duyurusu yeni bir siyasal partinin duyurusu gibi bir konuşma olmadı. Bir süreden beri Davutoğlu Türkiye’yi geziyor ve iftarlar da vatandaşlarla bir araya geliyor. Bu elbette kendi görüşü, kendisinin şuanda yürütülmekte olan siyasete karşı nerelerde muhalefet ettiğini veya nerelerde bu siyasete karşı olduğunu duyurması açısından önemli. Ancak bunun çok somut bir yeni siyasal hareket ve parti olduğunu söylemek erken” şeklinde konuştu.

 

Tabanda rahatsızlık var

AK Partinin tabanında siyasal bir arayışın olduğunu belirten Coşkun, “Bu siyasal arayışın çeşitli sebepleri var. Bunlardan bir tanesi Ak Parti’nin şuanda yürütmekte olduğu siyaset tabanın bir kısmı açısından kabul edilebilir bir siyaset olarak görülmüyor. Yürütmekte olan siyasetin Ak Parti’nin ilk dönemde çıktığı siyasetin taban tabana zıtlık teşkil ettiği ifade ediyorlar. Bu konuda bir rahatsızlıkları var. Bir sebep bu ve bir diğer arayış sebebi de bu süreç içerisinde Ak Parti de siyasete başlamakla veya Ak Parti’de siyaset yapmakla birlikte zaman içerisinde Ak Partiyle ayrışan, artık Ak Parti’nin yönetim kademelerinde ve herhangi bir biriminde görev almayan genç bir kesimde oluştu. Ve bunlarında bir siyasal arayışları var. Bu siyasi arayışlar birkaç koldan ilerliyor bunu görebiliyoruz. Bir taraftan Davutoğlu’nun etrafında bir kümelenme söz konusu. Bir tarafta Abdullah Gül ve Ali Babacan’ın etrafında bir kümelenme söz konusu. Bunlardan mutlak manada yeni bir siyasal hareket çıkar mı, bir siyasal parti çıkar mı bunu gelecek günlerde çok daha net olarak göreceğiz. Ama burada bir arayışın olduğu, burada tabanda bir rahatsızlığın olduğu, bu rahatsızlığın bir takım arayışlara tekabül ettiğini çok rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

 

Erdoğan’ın ‘vanaları kapatırız’ sözüne yanıt

Davutoğlu’nun Türkiye dışındaki Kürtlere yönelik mesajlarını da yorumlayan Coşkun, “Özellikle sınır dışındaki Kürtlerle ilişkin vurgular önemliydi. ‘Erbil’de bir Kürt kardeşimiz aç uyuyorsa bizim burada tok uyumamız haramdır’ sözü hiç kuşkusuz akıla Erdoğan’ın referandum dönemindeki vanaları kapatırız açlığa mahkum ederiz sözünü getirdi. Yani burada çok açık bir şekilde o olaya karşıt pozisyon takındığını görüyoruz. Yine içteki Kürtlere yönelik olarak da bu ülkedeki bütün vatandaşların bu ülke üzerinde eşit haklara sahip olduklarını ve hiç kimsenin bir diğerinden herhangi bir şekilde az ya da daha çok hak iddiasında bulanamayacağını ifade etmesi de önemli. Burada özellikle özgürlük ve güvenlik dengesine çok ciddi manada vurgu yaptı. Kamu güvenliğini sağlamak adına özgürlüklerden vazgeçmenin veya özgürlükleri sağlamak adına kamu güvenliğini tamamen paranteze almalı, kabul edilemeyeceğini. Özgürlükleri veya kamu güvenliğini dengede tutmayan bir siyasetin istikrarlı bir siyaset üretemeyeceğini ifade etti. Özellikle son dönemde siyasal iktidarın yürüttüğü anti Kürt diyebileceğimiz siyasete karşı bu söylemler Davutoğlu’nun kendisinin şuanda yürütmekte olduğu siyasetle arasındaki mesafeyi göstermesi açısından önemli” ifadelerini kullandı.

coskun.JPG

 

Ak Parti tabanında ciddi bir arayış var

Eski AK Parti Milletvekili ve siyasetçilerin toplantıya katılmasını da değerlendiren Coşkun, “Şuanda henüz arayışlar söz konusu. Bu arayışların mutlak manada bir siyasal harekete dönüşüp dönüşmeyeceğini bilemiyoruz. Davutoğlu’nun yanındaki isimlerin Ak Parti’nin milletvekillerinin olması, Ak Parti’nin teşkilatındaki insanların söz konusu olması bu arayışın somut bir göstergesi. Bu arayışın çok net bir göstergesi. Veya şuanda yürütülen siyasete en azından tabanın bir kısmının mesafeli olarak durduğunun göstergesi. Bunun nasıl yol alacağı birkaç etmene bağlı. Ak Parti’nin bundan sonra nasıl bir siyaset izleyeceğine bağlı, bu eleştirilen noktalarda kendisine çeki düzen verip vermeyeceğine veya şuana kadar dışta bıraktığı insanlarla tekrar bir araya gelip gelemeyeceğine bağlı. Şu açık bir gerçek Ak Parti’nin kurmuş olduğu Cumhur İttifakı özellikle MHP’nin domine ettiği genel politik söylem Ak Parti’nin artık kendisiyle arasında mesafe açılan kesimlerle çok yakın irtibat kurmasını engelleyen bir unsur. Bu siyasal hareketleri önümüzdeki günlerde de daha da derinleşeceğinin bir göstergesi olarak ele alınabilir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.