Çözüm süreci Diyarbakır turizmini canlandırdı

Çözüm süreci Diyarbakır turizmini canlandırdı
Yabancı turist sayısında yüzde 100'e yakın artış yaşandı

Diyarbakır valisi Mustafa Cahit Kıraç: “2013 yılının ilk 10 ayında 234 bin turist Diyarbakır’a geldi”

Diyarbakır- Çözüm sürecinin başlamasıyla birlikte Diyarbakır’da turizm alanında canlanma yaşandı. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 2013 yılının ilk 10 ayında kente 234 bin turistin geldiğini söyledi.
Çözüm sürecinin başlamasından sonra bölgede oluşan huzur ortamı turizm ve ekonomik yatırım alanlarına yansıdı. Geçmiş dönemlerde terör nedeniyle turistlerin gelmediği Diyarbakır, çözüm sürecinin ardından turistlerin akınına uğradı. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 2013 yılı Kasım ayı itibariyle şehre 234 bin 779 turistin geldiğini ifade etti. Çözüm sürecinin her boyutuyla bölgede içselleştirildiğini ve insanların bunu huzurlu bir ortamda kabul ettiklerini belirten Vali Kıraç, bugün huzur ortamını Diyarbakır’ın cadde ve sokaklarında gezildiğinde bunu görebildiklerini anlattı. Kentte gelen turist sayısının artmasının nedeni çözüm süreci olduğun açıklayan Vali Kıraç, "Rakamlarda bunu gösteriyor. 2013’ün Kasım ayı itibariyle Diyarbakır’a gelen turist sayısı 234 bin 779 kişi. Gelen yabancı turistlere baktığımızda 2013 yılının Kasım ayı itibariyle bir önceki yıla oranla yüzde yüz bir artış yaşandığını görüyoruz. 2012 yılında gelen 206 bin turistten yaklaşık 13 bini yabancıyken 2013 yılı Kasım ayı itibariyle gelen yabancı turist sayısı 23 bin civarında” dedi.

"300 yatırımcı sırada bekliyor"
Turizmin yanı sıra bölgede çok sayıda yerle ve yabancı yatırımcılar yatırım yapmak istediklerini kaydeden Vali Kıraç, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ne yeni alanlar tahsil edildiğini ifade etti. Vali Kıraç, "Teşvik yasası kapsamında Diyarbakır 6. bölgede bulunuyor. Yatırım alanında Türkiye’nin en cazip merkezlerden birisiyiz. Buraya gelen yerli ve yabancı insanları hem üretim yapabilecekleri, inşa edecekleri arsaları bedava veriyoruz hem de kullandıkları argümanlarda teşvik sisteminin en fazla uygulandığı yerdeyiz. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) arsa taleplerine baktığımızda 300 civarında yerli ve yabancı yatırımcı sıra bekliyor. Bu talepleri karşılamak adına mevcut OSB’yi büyüme kararı aldık. 188 hektarlık hazine arazisini Maliye Bakanlığı’ndan talep ettik. Şu an 188 hektarlık ek alanla ilgi proje çalışmalarımız bitti. Yatırım ihtiyacı için Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’na sunarak onayı aldık. Aynı zamanda OSB’ye demiryolu bağlama çalışmalarımız da devam ediyor. Çözüm süreciyle birlikte bölgedeki hem turizm alanlarını ilgi artmakta diğer taraftan da bölgenin ekonomisini geliştirecek, yerli ve yabancı sermayenin ilgisini arttırdı. Bu durum huzur ikliminin varoluşunun en net göstergesidir" diye konuştu.

"Kentsel dönüşüm 2014 yılında hız kazanacak"
Diyarbakır’da turizm yatırımları kapsamında restorasyon çalışmalarının devam ettiğini anlatan Vali Kıraç, kentsel dönüşüm çalışmalarının 2014 yılında gerçekleşeceğini belirtti. Vali Kıraç, "Diyarbakır bütün haliyle açık hava müzesi konumunda. Diyarbakır surlarının dünya kültür mirasları listesine girmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valiliğimiz ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımız sürüyor. Diyarbakır’da eserlerin kültür mirası listesine girmesi için özgü yapılarına dokunmadan ve insanların maksimum seviyede istifade edecek noktada olmaları gerekiyor. Diyarbakır’da kültürel varlıkların envanter çalışmalarını bitirdik. Diyarbakır surlarını dünya kültür miras listesine kaydetmek için mevcut yapısıyla restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Çalışma alanlarımız İçkale ve Dışkale’de yapılıyor. İç kale’deki restorasyon çalışmasının 6 binanın çalışması bitti. Çevre düzenlemesiyle ve müze niteliğinde kullanacağımız bir şekilde gelen turistlerle gezdirecek konumdadır. Diyarbakır’ı bir bütün olarak kentsel dönüşüm olarak ele almak gerek. Sur içi bölgesinde yaklaşık 80 bin kişi yaşıyor. O bölgedeki yapıları orijinal hale getirilmeleri için çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda kentsel dönüşümde yer alacak yaklaşık 30 bin konut var. Kentsel dönüşümü 2014 yılı içerisinde gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

turizm-2.jpg

turizm-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.