Cupoulo’dan, gazetecilerle ilgili araştırma önergesi

Cupoulo’dan, gazetecilerle ilgili araştırma önergesi
Gazeteciler Derneği’nin (DFG) 03 Ekim 2023 tarihinde yayınladığı "2023 Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’ nu, incelenmesi için TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığına sundu.

TİGRİS HABER - Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, 03.10.2023 tarihinde Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) yayınladığı "2023 Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu hakkında bir araştırma önergesi ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na bir de dilekçe verdi.

Cupolo, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

“Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) 03 Ekim 2023 tarihinde yayınladığı "2023 Eylül Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’na göre;

“Eylül ayı içerisinde gazetecilerin yaşam ve güvenliğine dönük ihlaller yoğun bir şekilde devam etti. Gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin yanında gazeteciler tehdit edildi, kötü muameleye maruz kaldı. Birçok kez haber takip etmeleri engellendi” ifadeleri ve takip eden veriler yer almaktadır; sadece Eylül ayında 12 gazetecinin gözaltına alınmış, gözaltına alınanlardan 4'ü tutuklanmış, 7 gazeteciye hapis cezası verilmiş, 164 sosyal medya içeriği ve 268 habere erişim engeli getirilmiştir.”

Rapora ek olarak Türkiye;

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün hazırladığı “2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi”nde geçen yıla göre 16 sıra gerileyerek 180 ülke içerisinde 165 nci sırada ve “vahim” kategorisinde, Freedom House tarafından yayınlanan “2022 Dünya Basın Özgürlüğü Raporu”nda 210 ülke ve bölgenin karşılaştırıldığı raporda 32 puanla "özgür olmayan ülkeler" kategorisinde, İfade ve haber alma özgürlüklerini mercek altına alan Madde 19’un (Article 19) “2023 Küresel İfade Raporu”na göre 161 ülke içinde 140 ıncı sırada ve “krizli” kategorisinde bulunmaktadır.

Siyasi müdahaleleri ve gazetecilere yönelik baskı ile saldırıları kayıt altına alan söz konusu raporun İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafınca incelenerek gerekli girişimlerde bulunması hususunda gereğini arz ederim.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.