D.Ü’deki skandallar Sayıştay raporunda

D.Ü’deki skandallar Sayıştay raporunda
Sayıştay bu kez Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi’nde yaşanan skandalı ortaya çıkardı.

HARUN AYTULUN-ÖZEL

Tigris Haber- Dicle Üniversitesi skandallarla gündeme gelmeye devam ediyor. Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü, Üniversitede görev yapan 7 doktorun mesai saatinde kendilerine ait özel muayenelerde çalıştıklarını tespit etti. Rektörlük, soruşturma başlattı. Öte yandan Sayıştay hazırladığı raporda, üniversitede çalışmakta olan öğretim üyelerinin herhangi bir kurumsal sözleşme imzalamadığı halde özel sağlık kuruluşlarında ve muayenelerde çalıştıkları, sözleşme yapılmaması nedeniyle üniversitenin 994.482, 24 TL zarara uğratıldığını tespit etti. Raporda ayrıca, Üniversite hastanesinde çalışmakta olan 7 öğretim üyesinin özel sağlık kuruluşlarında çalıştığı açığa çıktı. Benzer şekilde üniversite hastanesinde çalışmakta olan 7 öğretim üyesinin özel muayenehanelerinde çalışmaya devam ettiği tespiti yapıldı.

Türkiye'nin en eski üniversitelerinden biri olan Dicle Üniversitesi, son yılların en büyük skandalı ile gündeme geldi. Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır Sağlık İl Müdürlüğüne gelen ihbarda, aralarında profesör ve doçentlerin bulunduğu 7 doktorun mesai saatlerinde özel muayenede çalıştıkları belirlendi. Bu ihbar üzerine harekete geçen Sağlık Müdürlüğü ekipleri farklı tarihlerde hastanede görevli doktorların özel hastanelerde ve kendilerine ait özel muayenede olduklarını tespit etti. Sağlık Müdürlüğü, Dekanlık ve Başhekimlik söz konusu doktorlarla ilgili kamera kayıtları ile bu durumu tutanak altına aldı. Dicle Üniversitesi Rektörlüğü soruşturma başlattı.

İşte Sağlık Müdürlüğü’nün tuttuğu o tutanak

Geçtiğimiz aylarda İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin Prof. Dr. Abdurahman Işık Doğan ile ilgili tuttuğu tutanakta şu ifadelere yer verildi, “Müdürlüğümüz denetim ekiplerince 26/12/2018tarihvesaat15:35'teyapılan olağandışı denetimde Yenişehir Mah. Selahattin Yazıcıoğlu Cad. ….nolu adresindeki muayenehanenizde mesai saatleri içerisinde hasta muayene ettiğiniz tespit edilmiştir. Konu ile ilgili savunmanızın ve Kasım 2018 Ayına ait Mali Müşavir ve Mesul Müdür onaylı brüt hizmet gelirini gösterir belgenin ivedilikle Müdürlüğümüz Sağlık İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanlığı Özel Teşhis ve Tedavi Merkezleri Birimine gönderilmesi hususunda. Gereğini bilgilerinize rica ederim” denildi.

Resmi izinliydim

Mesai saati içinde kendi özel muayenesinde olduğu tespit edilen doktorlardan Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurahman Işık Doğan konuyla ilgili Tigris Haber’e konuştu. Doğan, Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin tutanak tuttuğu gün resmi izinli olduğunu belirterek, "Ben aktif olarak hastanede çalışıyorum. Seminer ve derslere giriyorum. O saatte hoca yerinde mi değil mi şeklinde tutanak tutmak doğru değil" yanıtı verdi.

Döner sermayeden pay alamayınca dava etti

Öte yandan Doğan, üniversitenin döner sermayesinden pay alamadığı için kurumu dava etti. Diyarbakır Birinci İdare Mahkemesinde görülen dava sonucu Abdurrahman Işık Doğan üniversiteyi 450 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti. Dava sonrası avukat Arzu Yördem üniversitenin döner sermayesini icraya verdi. Döner sermayeye konulan icra nedeniyle üniversitenin malzeme alımı yapamadığı öğrenildi.

Kanser hastaları şikayetçi oldu

Ayrıca bazı kanser hastalarının Doğan hakkında suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Kanser hastaları, Doğan’ın kendilerini özel muayenesine yönlendirdiğini iddia ederek, CİMER'e şikayet etti.

Döner sermayeden pay almak için üniversiteden talepte bulunduğunu ancak talebinin yerine getirilmediğini belirten Doğan, “Farklı üniversiteler özel muayenesi olan doktorlara döner sermayeden pay ödüyor. Talebim oldu vermeyince bende yasal hakkımı kullanarak davacı oldum. Dava iki yıl sürdü. Bu yönlü bir karar çıktı. Ayrıca CİMER şikayetleri bir çok doktor hakkında yapılıyor. Bu konuyla ilgili de savunmalarımız yaptık” dedi.

Yasaya göre doktorlar kurumsal sözleşme yapmalı

Yasa gereği doktorlar çalıştıkları özel muayenelerdeki gelir durumlarını üniversiteye bildirip kurumsal sözleşme yapmaları ve gelirlerinin yüzde 40’ını üniversitenin döner sermayelerine aktarmaları gerekiyor. Özel Hastanede çalışan ve muayenesi olan 10 doktordan sadece 3'nün üniversite ile kurumsal sözleşme yaptığı öğrenildi. Ayrıca yasaya göre özel muayenede çalışan doktorlara döner sermayeden pay verilmezken, üniversite ile sözleşme yapanlara döner sermayeden pay verildiği belirlendi. Sayıştay raporuna rağmen, rektörlüğün kaçak konumunda olan özel muayenelerin kapatılması konusunda dava açmaması dikkat çekti.

Sayıştay: Üniversite milyonlarca lira zarara uğratıldı

2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda Dicle Üniversitesi’ne dair çarpıcı bilgiler yer aldı. Üniversite hastanesinde çalışmakta olan bazı öğretim üyelerinin idare ile herhangi bir kurumsal sözleşme imzalamadığı halde özel sağlık kuruluşlarında çalıştıkları kaydedilen raporda, "Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi kadrosunda bulunan 7 öğretim görevlisinin idare ile herhangi bir kurumsal sözleşme imzalanmamasına rağmen özel sağlık kurumlarında çalışmaya devam ettikleri tespit edilmiştir. Mevzuat hükümleri ve Anayasa Mahkemesinin kararları birlikte değerlendirildiğinde, bugün itibariyle öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında çalışabilmesinin sınırlandırıldığı görülmektedir. Öğretim üyeleri mesai saatleri sonrasında ya üniversite bünyesinde özel muayene yapabilecekler veya kurum ile kanunda belirtilen şartlar doğrultusunda anlaşma yapılması şartı ile vakıf veya özel sağlık kuruluşlarında çalışabileceklerdir. Bu iki durum dışında ise gerek kendi özel muayenelerinde gerekse de diğer sağlık kurumlarında çalışamayacaklardır. Yapılan incelemede Dicle üniversitesinde özel kurumlarında çalışan öğretim üyelerinden 3'ünün kurumla anlaşma yaparak faaliyetlerine devam ettikleri, 7'sinin ise kurumla anlaşma yapmadan bu faaliyetlere devam ettikleri tespit edilmiştir. Yasaya rağmen bazı öğretim görevlilerinin kurumsal anlaşma olmadan özel sağlık kurumlarında çalışmaya devam ettikleri bu nedenle döner sermayenin 2017 yılı taban anlaşma tutarından hesaplansa bile asgari 994.482, 24 TL" üniversitenin zarara uğratıldığı tespit edildi.

Herhangi bir işlem yapılmadı

Üniversite hastanesinde çalışmakta olan 7 öğretim üyesinin özel sağlık kuruluşlarında çalışmaya devam ettikleri belirtilen raporda, "Benzer şekilde üniversite hastanesinde çalışmakta olan 7 öğretim üyesinin özel muayenehanelerinde çalışmaya devam ettiği tespiti yapıldı. Söz konusu kararının resmi gazete yayınlanması üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesine rağmen idare tarafından özel muayenesi olan öğretim üyelerine makul süre içerisinde bu faaliyetlerini sona erdirmeleri hususunda herhangi bir işlem yapılmadığı, yasal düzenleme yapılmaması nedeniyle de söz konusu durumun kazanılmış hak gibi uygulanmaya devam edildiği tespit edilmiştir. Anayasa mahkemesinin özel muayene sahibi olmanın kazanılmış hak olmadığını açıkça belirtmesine rağmen özel muayene uygulamasının sürdürülmesi mevzuata aykırı olmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Mali sorumluluk sigortası yapılmamış

Hastanede çalışan tabiplerden bir kısmının zorunlu olarak yaptırılması gereken tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmadığı ortaya çıktı. Raporda bu hususa ilişkin şunlara yer verildi, "Tıp Fakültesi hastanesinde çalışan 637 çalışandan 459'unun, Diş hekimliği fakültesinde çalışan 100 çalışandan ise 60'nın tıbbı kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortasını yaptırmadığı görülmüştür" denildi.

Tüm üniversite bu iddialar ile çalkalanırken, rektörün haberi yok

Bu arada konuyla ilgili görüştüğümüz Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, skandal uygulamalarla ilgili konuya fazla hakim olmadığını, söz konusu iddiaları üniversitenin başhekimi Ali Kemal Kadiroğlu’na sormamızı istedi.

Muhabirimizin ‘Mesai saatleri içinde kendi özel muayenelerinde bulunan hocalarla ilgili soruşturma başlattınız mı'? Sorusuna ise, “Sanırım bu yönlü bir soruşturma başlatıldı” yanıtı verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.