Davutoğlu: 'Sol'un güçlü olduğu ortamda büyüdüm                  

Davutoğlu: 'Sol'un güçlü olduğu ortamda büyüdüm                  
Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, kendisini hiçbir zaman sağcı olarak görmediğini söyledi. Büyüdüğü ortamlarda sol görüşün ağır olduğunu belirten Davutoğlu, kültürel değerlerini de sol değerlerle birleştirdiğini ifade etti.

GRİS HABER - Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, bu zamana kadar kendisini hiçbir zaman sağcı olarak görmediğini söyledi.

İstanbul Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi dahil yıllarında sol görüşün yoğun olduğu ortamda büyüdüğünü belirten Davutoğlu, kültürel değerlerini de sol değerlerle birleştirdiğini kaydetti. Davutoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Kendimi hiçbir zaman sağcı olarak görmedim. Marksist literatürü de ilk kez ortaokulda okudum, 68 neslinin hemen sonrası. Emperyalizme karşı mücadelenin tüm dünyada kıpraştığı bir dönemde geçti gençliğim. Bunun arayışındaydım."

‘SOL’UN GÜÇLÜ OLDUĞU ORTAMDA BÜYÜDÜM’

Davutoğlu, 1970’li yıllarda ‘sol’ ideolojinin güçlü olduğu bir ortamda büyüdüğünü söyleyerek, “Yani İstanbul Lisesi, Boğaziçi Üniversitesi… Ama ben kendimi sağcı olarak görmedim hiçbir zaman. Fakat ilgilendiğim alanlar ve bu ülkenin, toplumun klasik değerlerine olan saygım dolayısıyla bu ikisini mezcetmeye çok çalıştım. Marksist literatürü de ilk kez ortaokul çağlarında okuduk hepimiz o günkü şartlar gereği. Bütün o meseleler beni akademik hayata yönlendirdi” açıklamasında bulundu.

70’li yıllarda gençlerin çok erken yaşlarda politikleştirildiğini iddia eden Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Düşünün, yani bütün dünyada gençliğin politize olduğu, emperyalizme karşı duyguların tavan yaptığı, insanların onurlu bir gelecek için mücadeleye hazır olduğu, bir tarafta Che Guevara’ların, diğer tarafta Filistin direnişinin, Doğu anlamında da Eritre’den Mora’ya kadar bir direniş dönemi.

Ve sizin gençliğiniz bu direnişin en doğru nasıl yapılacağı yönünde arayışlarla geçiyor. Ve Marksizm bu anlamda o zaman için bir zihni direniş hareketi olarak dikkatimizi hem celp etmişti hem de bulunduğumuz ortamlar dediğim gibi sol hareketlerin güçlü olduğu ortamlardı.”

Sol ideolojiyi savunan gençlerden farklılaştığı konulara değinen Davutoğlu, “Onu (Karl Marx) okurken, Farabi’yi de okuyorduk. İbn-i Haldun’u da okuyorduk. Sol hareketler onları okumadan bir literatür geliştirdi. Bizim doğuya olan aidiyetimizin ve kendi medeniyet havzasına olan aidiyetimizin eklediği ek yük, ama zenginleştirici yük” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.