VİDEO - DEDAŞ kaçak cezası kesti, vatandaş tepki gösterdi

VİDEO - DEDAŞ kaçak cezası kesti, vatandaş tepki gösterdi
Diyarbakır’ın merkez Kayapınar ilçesinde DEDAŞ tarafından aralarında işyerlerinin de olduğu 12 aboneye kaçak kullanım cezası kesildi.

Özel Haber: Şevval Filiz / Yılmaz Yigitler

Vatandaş, panolar DEDAŞ’ın kontrolünde derken, DEDAŞ, ‘Panoda şoklama’ yapıldığı için ceza kestiğini bildirdi.

Kayapınar ilçesindeki Murat kooperatifinde bulunan A blokta, aralarında işyerlerinin de bulunduğu toplam 12 aboneye DEDAŞ tarafından kaçak kullanım yaptıkları gerekçesiyle toplam 50 bin TL para cezası kesildi. Ev ve işyeri sahipleri kaçak kullanım yapmadıklarını, buna rağmen cezaya maruz kaldıklarını belirtirken, DEDAŞ’ın kendilerine panoda ‘şoklama’ yaptıkları gerekçesiyle ceza kestiklerini söyleiler.

Bazı abonelere bin TL ceza kesilirken, bazı abonelere de 5 ila 8 bin TL para kesildiğini ifade eden vatandaşlar, elektriklerinin kaçak olmadığını, panolara sadece DEDAŞ’ın ulaşabildiğini, şoklama denilen şeyin ne olduğunu bilmediklerini ifade ettiler.

Panonun sorumluluğu DEDAŞ’ın

DEDAŞ’ın kaçak kullanımında kaynaklı 8 bin lira para cezası kestiği esnaf Mehmet Okul, böyle bir işe başvurmadığını, kaçak elektrik kullanmasını söz konusu olmadığını belirterek şunları söyledi; “Bize ceza kesilmeden önce biri panonun üzerindeki duvarı kırmış. Biz kırılan duvarı kapattık. Burayı kapattıktan sonra üzerinden 10 gün geçti, gelip bize ceza kestiler. Panoların anahtarı kimsede yok, anahtar DEDAŞ’ta kalıyor. Hiçbir müdahalede bulunamıyoruz.  Sadece sigortaların olduğu yer açık, sigortalar attığı zaman kaldırabilmek için. Onun dışında panoya herhangi bir müdahale de bulunamıyoruz. 5 dükkân, 7 ev toplam 12 aboneye ceza kesmişler. Şok denen bir sebepten dolayı. Bunu kim yapmışsa onu bulsunlar yâda anahtar onlarda ise onlar bir çözüm bulsunlar. Ben zaten buraya müdahale edemiyorum, her hangi bir kırık yok. Ben kendim tesisatçıyım, 6 ampul kullanıyorum, 70-80 TL Fatura geliyor. Düzenli bir şekilde faturamı ödüyorum. Bana gelen faturada 8 bin TL’lik bir rakam var. Böyle bir rakamın olması mümkün değil. Çay ocağına da 22 bin TL ceza kesmişlerdi. Şuanda iptal ettiler. Biz mağduruz” dedi.

esnaflar1.png

“ Bağımsız heyet kontrol etsin”

Esnaflardan Mehmet Ali ise, pandemiden kaynaklı işyerinin kapalı olduğunu ve elektrik bile kullanılmadığını ifade ederek şunları söyledi; “Ramazan ayında 35 gün boyunca bayram dâhil kapalıyız. Panonun anahtarı DEDAŞ’ta, saatimizin anahtarı onlarda, saatimizin hangisi olduğunu bilmiyoruz, hiçbir şekilde müdahalemiz yok. 5 bin TL ceza kestiler bana.  “Şoktan” dolayı. Bir yıl boyunca pandemiden dolayı Cumartesi, Pazar günleri kapalıyız, onun dışında akşam yediden sonra kısıtlama var. Akşam 7 den sonra ampulleri yakmıyoruz ki, kapatıp gidiyoruz. Yarım yamalak açıyoruz, bir tek dolap çalışıyor. Onun dışında hiçbir şey yok. 4 tane ampul yanıyor. Dilekçe verdik itiraz ettik. İtirazı onlara veriyoruz. Cezayı kesen onlar itirazı kabul eden onlar, ret eden yine onlar. Bu nedenle bağımsız bir heyetin gelip kontrol etmesini istiyoruz.”

esnaf2.png

“Yetkililer ilgilenmiyor”

Serkan Karaaslan adlı vatandaş da şunları söyledi: “Yaklaşık 15 yıldır aynı binada oturuyorum, saatin dahi nerde olduğunu bilmiyorum. Dükkânıma da ayda bin TL üstü fatura geliyor. Kışın ise 700-800 TL’ geliyor. Ama bana kaçak olduğunu söylüyorlar. Param yoktu kalkıp kızımın engelli maaşını DEDAŞ’a yatırdım. DEDAŞ’a verdiğim para haram olsun, engelli kızımın parasını yatırdım, mağdurum, yetkililer gelip ilgilensinler, cezamızı silsinler. Şikâyet ettik, ama kimse bizimle ilgilenmiyor. Çay Ocağının 22 bin TL cezasını sildiler, onlarınki de şoklaşmadan kesild, bizimki neden silinmedi. Ama onların dayısı var. Bizim kimsemiz yok. O nedenle kimse bizimle ilgilenmiyor.  Çünkü bizim dayımız yok.”

DEDAŞ: 8 aboneden 7’si  para cezasını ödedi

DEDAŞ’tan konuyla ilgili gazetemize yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Kayapınar Murat Kooperatifi’nde 6’sı ticarethane 4’ü ise mesken olan 10 abonenin sayaçlarına ‘şoklama’ yapmak suretiyle eksik tüketim yoluyla kaçak elektrik kullandıkları belirlendi. Bunun üzerine söz konusu abonelerin sayaçlarında yapılan ve görüntü alınarak tespit edilen kontrollerin ardından, kurulu güçlerine göre mevzuata uygun değişik miktarlarda para cezası kesildi.

Yapılan itirazların değerlendirilmesi ve yerinde yapılan denetimler sonucunda bitişiğindeki sayacın şoklanması sırasında bundan etkilendiği belirlenen 2 ticarethane abonesinin cezası haklı bulunarak iptal edildi.

Geriye kalan 8 aboneden 7’si bu durumu kabul ederek para cezasını öderken, bir abone ise henüz ödeme yapmadı.”

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.