Demirtaş: Rojava AKP'li değil diye mi Kürdistan olamaz?

Demirtaş: Rojava AKP'li değil diye mi Kürdistan olamaz?
BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP'nin Rojava politikalarına tepki göstererek, "Yani AKP'li değilsek Kürt olamaz mıyız? Rojava AKP'li değil diye Kürdistan olamaz mı? Buna izin vermeme gibi bir hakkınız mı var?" diye sordu.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılımı ile BDP Siyaset Akademisi'nin açılışı gerçekleştirildi. Van-Çaldıran yol ayrımında yüzlerce araçlık konvoy ile karşılanan Demirtaş ve beraberindekiler alkış ve zılgıtlarla Büyük Ağrı Caddesi'nde bulunan akademi merkezine geçti. "Bijî Serok Apo", "PKK halktır halk burada", "Bijî berxwedana Rojava", "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganlarının atıldığı açılışta "Ji bo jiyanekê rumet an azadî an azadî", "PKK'nin 35'inci kuruluş yıldönümünü selamlıyoruz", "Doğuşun dirilişimiz, doğuşun direnişimizdir", "Apocu grup ile başladı milyonların umudu oldu" ve "Önderliğin özgürlüğü Kürt halkının özgürlüğüdür" pankartları taşındı. Açılışa BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, BDP Ağrı il eş başkanları Halef Keklik ve Mensure Aslan, BDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Cemil Rızaoğulları, BDP Tutak, Diyadin, Eleşkirt, Patnos ilçe örgütlerinin yanı sıra binlerce yurttaş katıldı. Akademi açılışı gerçekleştirildikten sonra yürüyüş ile Belediye Meydanı'na gelen kitle saygı duruşunda bulundu. Ardından kitleye hitap eden Demirtaş, direnişin kenti olan Doğubayazıt'tan halka seslenmenin onur verici olduğunu dile getirdi.

'Yüzyıldır yok sayılan Kürdistan'ın üstünden ölü toprağı kalkmıştır'

Yıllardır süren mücadelelerinde Doğubayazıt'ın önemli bir yeri olduğunu ifade eden Demirtaş, "Bütün Kürt halkı, Kürdistan halkı her saniye yüreğinde, beyninde hissetmeli ki bugün geldiğimiz nokta Kürdistan halkının Ortadoğu'da geldiği nokta küçümsenecek gibi değil. Geçmiş yıllarda, daha yakın zamana kadar Kürt halkını yok ettik bitirdik diyenler Kürt halkını yok ettik, üstüne toprak attık, bir mezara gömdük diyenler, işte bugün Ortadoğu'da Kürdistan gerçeğini tanımadan, kabul etmeden tek bir adım bile atamıyorlar. Artık Ortadoğu'da yüzyıldır yok sayılan Kürdistan'ın üstünden ölü toprağı kalkmıştır" dedi. 

'21'inci yüzyılda Kürt yoktur demek tımarhaneye kapatılma sebebidir'

AKP'nin sıkışmışlıkla ve seçim oyunları ile çeşitli hesaplar içine girdiğini ifade eden Demirtaş şunları aktardı: "AKP oyunları en fazlada Rojava'yı boğma operasyonudur. Rojava Kürdistan'ında yaşanan devrimi boğma operasyonlarıdır. AKP'nin ve yandaşlarının işbirliği yaptığı bütün çevrelerin hesabı, 'biz Kürtleri inkar edemeyiz artık çünkü 21'inci yüzyılda 2013 yılında Kürt yoktur demek tımarhaneye kapatılma sebebidir' diyemeyeceklerine göre, Kürt ve Kürdistan yoktur diyemeyeceklerine göre, başka bir tedbir almaya çalışıyorlar. Diyorlar ki Kürt vardır, hakları yoktur. Kürt bizim kardeşimizdir, canımız ciğerimizdir. Biz Kürt ile etle tırnak gibiyiz. Ama haklarına, anadiline kendini yönetmeye sıra gelince o kadar da olmaz diyorlar. Bu dönemin AKP politikasının en kirli yanı budur. Madem Kürt vardır, Kürdistan vardır, Kürt'e kardeşim diyorsunuz. Bir kardeş devlet okulunda, parasız, anadilinde eğitim alacak, öbür kardeş parası varsa özel okulda, anadilinde eğitim alacak. Buna kardeşlik denilir mi? İşte buna kardeş diyenlere önümüzdeki 4 ay boyunca cevap verme hakkımız vardır." 

'Demokratik cumhuriyet bizi zafere götürür'

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: "Biz ne yaparsak yapalım size karşı borçlu gideceğiz. Bir anaki gözünü kırpmadan çocuğunu vermiş malını, mülkünü vermiş. Bu insan özgürlük uğruna bunları yaparken, özellikle sizden ricam oyunların, tezgahların döneminden geçiyoruz, bizi birbirimizden soğutmak için her türlü oyuna başvuruyorlar, başvuracaklardır. Bizim bunlara karşı duyarlı olmamız lazımdır. Bir sıkıntı varsa bunun hesabını biz halkımıza veririz. Halkımız bize hesap soracak, biz başka kimseye hesap vermeyiz. Biz böyle bir durumda el ele vermeliyiz. Hiçbir şantaja boyun eğecek bir parti değiliz. Halka sırtını vermeden yapılan her şey boştur. Koltuklar bizi zafere götürmez, demokratik cumhuriyet bizi zafere götürür. İnşallah şehitlerimize verdiğimiz kurtuluş sözünün yerine gelmesi çok yakındır. Bakın Rojava'da halkımız kendini onurunu koruyor, bu çetelere teslim olmuyoruz diyorlar. Halkımız orada ne kimsenin malına ne de kimsenin canına saldırıyor, sadece kendisini koruyor. Bazid Meydanı'ndan Rojava'ya selam olsun. Bazid, Van, Ardahan, Iğdır, Amed, Kars, Batman neyse artık Serekaniye, Afrin, Qamişlo da o dur." 

'Rojava AKP'li değil diye Kürdistan olamaz mı?'

Dışişleri Bakanlığı'nın Rojava'ya gidilmesine izin vermemesine tepki gösteren Demirtaş, "Türk Dışişleri Bakanı ile Başbakanı siz kim oluyorsunuz da 'geçici yönetime izin vermeyiz' diyorsunuz. Senin babanın özel mülkümü ki izin vermiyorsun. Rojava halkı senden izin mi istedi ki izin vermiyoruz diyorsun. Sizle ortaklarınız artık birbirinize girmişsiniz. O yüzden artık Ankara'da durmuşsunuz izin vermiyoruz diyorsunuz. Bugün İmralı'da Başkan Apo'yla görüşeceksiniz, her yeri dolaşıp çözüm sürecinin güzelliğinden bahsedeceksiniz, ama Başkan Apo'nun Rojava çizgisini kabul etmeyeceksiniz. Bunlar Kürt'ün güçlüsüyle barış yapmak istemiyorlar, karşılarında güçsüz, el bağlamış Kürt istiyorlar. Başbakan, 'bunların dili yasaktı ben dillerini verdim ama bunlar daha BDP'ye oy veriyorlar' diyor. Yani AKP'li değilsek Kürt olamaz mıyız? Rojava AKP'li değil diye Kürdistan olamaz mı? Buna izin vermeme gibi bir hakkınız mı var? İzin vermezseniz ne yapacaksınız? Hele bir dön bir bak oradaki Rojava halkı senden izin mi istedi? Sana izin başvurusu mu yaptı? Şimdi kendini cihanın padişahı sanıyor ya sen burada daha vatandaşına söz geçiremiyorsun. Daha seninle ortaklık yapanlara söz geçiremiyorsun. Düne kadar ittifak yaptığın cemaat ile nimet kavgasına, rant kavgasına düştünüz. Daha birbirinize karşı söz geçiremiyorsunuz. Ankara'dan Rojava'ya bağırıyorsunuz. Şunu unutmasınlar Kürt halkı Rojava'dan da Kürdistan'ın dört parçasından barış elini uzatmış durumda. Barış elini uzatmış olanlara tehditle silahla cevap vermek barış dili değildir. Bir yandan İmralı'da Başkan Apo ile görüşeceksiniz, çözüm için konuşacaksınız. Heyetlerinizi gönderip onunla barış görüşmeleri yapacaksınız. Bu görüşmeleri çözüm sürecini meydan meydan dolaşıp savunacaksınız. Her tarafta bu çözümün güzelliğini yaratacaksınız. Öbür taraftan Başkan Apo'nun çizgisi olan Rojava çizgisini boğmaya çalışacaksınız" dedi.

Yapılan konuşmalar ardından kitle alkış ve sloganlarla dağıldı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.