Demirtaş’tan, 5 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü mesajı

Demirtaş’tan, 5 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü mesajı
Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 5 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü dolayısıyla mesaj yayınladı.

 

Demirtaş mesajında, “Türkiye'de sadece engellilere hizmet amacıyla bir bakanlık kurulması gerekirken, siyasi iktidar engellilerin en temel sorunlarını bile göz ardı etmektedir. Eğitimden, iş güvenliğine, kamu binalarının dizaynına kadar engelli yurttaşların ihtiyaçları yok sayılmaktadır. “İşte ben buyum, körlüğümden utanmıyorum, ezilmiyorum” diyerek sokağa dahil olmaya çalışan görme engelli yurttaşlarımızın önündeki tüm engellerin kaldırılması hepimizin görev ve sorumluluğudur” dedi.

Demirtaş’ın mesajı şöyle:

“15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü’nü kutluyorum

Neredeyse her evde bir engellinin yaşadığı, ama onlar yokmuş gibi davrandığımız Türkiye’de engellilerin sorunlarının her geçen gün katlanarak arttığını görüyoruz.

Türkiye'de sadece engellilere hizmet amacıyla bir bakanlık kurulması gerekirken, siyasi iktidar engellilerin en temel sorunlarını bile göz ardı etmektedir. Eğitimden, iş güvenliğine, kamu binalarının dizaynına kadar engelli yurttaşların ihtiyaçları yok sayılmaktadır.

Engelli yurttaşların toplumsal yaşama eşit birer yurttaş olarak katılımı önünde fiziki, hukuki, toplumsal açıdan çok önemli engeller bulunmaktadır. Bunların en ağır şekilde etkiledikleri arasında görme engelli yurttaşlarımız bulunmaktadır.

Türkiye’de yaşayan görme engellilerin kamusal alanda rahat hareket edebilmelerinin imkanı yoktur. Amerika’da bazı eyaletlerde olduğu gibi, Türkiye’de de körler için yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.

15 Ekim Beyaz Baston Yasası, körlerin kamusal yaşamdaki hak ve özgürlüklerini yasal zemine kavuşturacak, sokaklarda güvenli bir şekilde dolaşabilmelerini sağlayacaktır. Görme engelli yurttaşlarımız bu düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesini talep etmektedir.

“İşte ben buyum, körlüğümden utanmıyorum, ezilmiyorum” diyerek sokağa dahil olmaya çalışan görme engelli yurttaşlarımızın önündeki tüm engellerin kaldırılması hepimizin görev ve sorumluluğudur.

Bu vesileyle 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Körler Günü’nü kutluyor, görme engelli kardeşlerim şahsında tüm engelli yurttaşlarımızı kucaklıyorum”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.