“Demokratik İslam Kadın Çalıştayı” gerçekleştirilecek

“Demokratik İslam Kadın Çalıştayı” gerçekleştirilecek
“Amaç İslam'ı toplumda yaşanılır hale getirmektir”

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın önerisi ile Mayıs ayında gerçekleştirilmesi planlanan "Demokratik İslam Konferansı" kapsamında hazırlık komitesinde yer alan kadınlar tarafından Nisan ayında "İslam'da kadın" başlığı ile iki çalıştay gerçekleştirilecek.

DİYARBAKIR - PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın önerisi üzerine Mayıs ayı içersinde yapılması planlanan "Demokratik İslam Konferansı"nın hazırlıkları sürerken, konferans hazırlık komitesinde yer alan kadınlar 6 Nisan ve 13 Nisan tarihlerinde "Demokratik İslam Kadın Çalıştayı" gerçekleştirecek. "Demokratik İslam Kadın Çalıştayı"nın çalışmalarına ilişkin Hazro Belediye Eş Başkan Adayı ve "Demokratik İslam Kadın Çalıştayı" üyesi Güler Özavcı Doğu bilgi verdi. Doğu, çalışmaları devam eden "Demokratik İslam Konferansı"nda bir kadın başlığının yer alacağını belirtti. "İslam'da kadın" başlığı ile biri Diyarbakır'da olmak üzere iki çalıştay gerçekleştirerek bunun üzerine tartışmalar yürüteceklerini söyleyen Doğu, bu tartışmalarda İslam'ın en çok kadın konusunda ki mazlumiyetini dile getirmek istediklerini ifade etti. İktidarın İslam'da kadınları arka plana atarak soyutlaştıran bir tavrının söz konusu olduğunu kaydeden Doğu, "Biz bu tavrı, bu yaklaşımı reddediyoruz. İslam'da kadının yeri çok büyüktür. Görev ve sorumlulukları ve toplumda var olma düzeyi açısından erkeklerden hiçbir farkı yoktur. Kadının İslam'daki özü ve yeri budur demek istiyoruz" dedi.

“Amaç İslam'ı toplumda yaşanılır hale getirmektir”

Gerçekleşecek olan ve hazırlıklarına başlanan "Demokratik İslam Kadın Çalıştayı" ile Medine Sözleşmesi'nde atfedilen rol ve görevleri açığa çıkarmak istediklerini belirten Doğu, "Bu çalıştay ile beraber amacımız iktidarlaşan İslam'a karşı Hz. Muhammed dönemindeki İslam anlayışını canlandırmak, bu ruhu tekrar ortaya çıkarmaktır. Bu ruhla birlikte İslam'ı toplumda yaşanılır hale getirmektir. İslam dünyada sadece ahiret kavramı ile değil, insanların görev ve sorumluluklarıyla da vardır. İslam mazlumun ve ezilenin dinidir. Sürekli güçlünün yanında değildir" diye konuştu.

“Cemaatlerin, bize gösterdiği İslam gerçek değildir”

Hz. Muhammed döneminin kadın, ezilen, köle ve o dönemde ki ekonomik gücü yetersiz olan toplumdan başladığını kaydeden Doğu, "Hz. Muhammed, bunlar ile güçlenmiştir. Bize aksedilen İslam aslında İslam değildir. Dolayısıyla çalıştay ile biz cemaatlerin, tarikatların ve iktidarın bize gösterdiği İslam'a 'Gerçek İslam bu değildir' diyeceğiz ve buna karşı çıkacağız" diye ifade etti. Çalıştay ile asıl İslam ruhunu canlandırmaya çalışacaklarını belirten Doğu, "Özellikle de İslam'daki eşitlik, adalet, halkların birlikteliği, bu temelde ekonomik özgürlük gibi kavramları ön plana çıkarmayı düşünüyoruz" dedi.

Karar süreçlerine kadınların dahil olması

İslam'ın özüne göre kadının hiçbir zaman ikinci planda kalmadığına işaret eden Doğu, "Kadınların camilere gelmesi konusunda Hz. Muhammed'in büyük bir ısrarı vardı. Çünkü cami sadece ibadet yeri değildi. Aynı zamanda toplumsal sorunların konuşulduğu, kararların alındığı ve çözümlerin üretildiği mekânlardı. Bu yüzden peygamberimiz kadınların camide sürekli yer almasını istiyordu. Karar süreçlerinde kadının dahil olmasını istiyordu" diye konuştu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.