Deprem sonrası "kaya düşmesi tehlikesi" uyarısı

Deprem sonrası "kaya düşmesi tehlikesi" uyarısı
Adana Kozan'da meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede kaya düşmesi tehlikesi olduğu, araçların dağlık yollarda oldukça yavaş seyretmeleri gerektiği uyarısında bulunuldu.

TİGRİS HABER - Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sabah yaşanan depremin Kozan'a daha yakın Savrun fayının batısında, muhtemelen Kozan'ın kuzeyindeki küçük bir fayda meydana geldiğini söyledi.

"Tam çözümlemeler henüz elimizde olmadığı için kesin bir şey söylememekle beraber yine de bu depremin Savrun fayı ile pek alakalı olduğunu düşünmüyorum." diyen Gökçeoğlu, mevcut verilerin depremin daha küçük bir fay üzerinde oluştuğunu gösterdiğini belirtti.

Gökçeoğlu, 5,5 büyüklüğündeki bir depremin çok büyük olmadığını ama ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini ifade ederek, hasarlı binalara girilmemesi uyarısında bulundu.

Özellikle Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde hasar almış yapılardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini vurgulayan Gökçeoğlu, "Bugünkü 5,5 büyüklüğündeki depremle hasar artmıştır ve gelecek artçılarla da ağır hasarlı yapıların, yıkılma tehlikesi mevcut. Bu uyarıyı bütün bölge için yapıyorum, sadece Kozan Göksun için söylemiyorum. Kuzeydoğu'daNurhak'a doğru da gidebilirsiniz, buraların da etkilenme ihtimali var." diye konuştu.

Gökçeoğlu, 6 Şubat'taki depremlerden sonra bölgede büyük deformasyonların olduğunu, bu deformasyonların bölgenin çevresindeki irili, ufaklı pek çok fayı zorladığını ve stres transferi yaptığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede şu fay kırılacak, bu fayda stres transferi oldu demek, mevcut bilgiyle mümkün gözükmüyor. Adana'nın içinden geçen bir fay yok fakat çevresinde çok sayıda aktif fay var. Adana'nın en büyük talihsizliği bu faylardan ziyade zemin şartlarının oldukça kötü olması, alüvyon havza üzerine şehrin kurulması dolayısıyla Adana, depremleri uzakta da olsa çok şiddetli hissediyor."

Gökçeoğlu, bu depremlerin vatandaşı korkuttuğunu ama iyi mühendislik hizmeti almış yapıların, depremde can ve mal güvenliğini tehdit etmediğini söyledi. (AA)

Kaynak:Anadolu Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.