Depremdeki can kaybı 47 bin 932 kişiye yükseldi

Depremdeki can kaybı 47 bin 932 kişiye yükseldi
Maraş’ın Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen depremlerdeki can kaybı 47 bin 932'ye yükseldi.

TİGRİS HABER - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişilkiği Bakanı Murat Kurum, Maraş merkezli iki büyük depremdeki can kaybının 47 bin 932 kişiye yükseldiğini açıkladı. Bakan Kurum, yıkılan binaların yüzde 96'sının 1999 öncesine ait olduğunu söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenen Türkiye Risk Kalkanı Modeli II. Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. 5 ilde hasar tespit çalışmasının tamamlandığını ve 821 bin bağımsız bölümün ağır hasarlı olduğunu söyleyen Kurum, can kaybını da açıkladı.

Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Şehirlerimizin yeniden tarihiyle kültürüyle ihyası için süreci yürütüyoruz. Uzman bilim insanlarımızla, AFAD'ımızla hep birlikte uyum içerisinde yeni yerleşim alanlarıyla ilgili süreci istişare ediyoruz.deprem-tigris.png

‘Hatay'ın demografik yapısı korunacak.’

Bizim bekleyecek 1 dakikamız, saniyemiz yok. Bütün bilim insanlarımızla hemfikiriz. Bir taraftan hasar tespit çalışmamız devam ediyoruz. 1 milyon 706 bin binana inceleme yapıldı. Bu binalardan 821 bin 302 bağımsız bölümün ağır hasarlı, acil yıkılacak olduğunun tespitini yapmış olduk. 5 ilimizde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Diğer illerimizde de yüzde 90 seviyesindeyiz.

‘Yıkılan binaların yüzde 96.6'sının 99 öncesi’

11 ilimizi, gerekse şehirlerimizi afetlere karşı dirençli hale getirecek kurumlarımız hakkında bilgi vermek istiyorum. Birincisi sosyal politikalar kurulu. İkinci kurulumuz deprem ve yer bilimleri, aktif fay hatlarının dijitalleştirilmesine. Buradaki zeminin depremlere karşı güvenli olup olmadığını araştırılması ve bu noktadaki tüm hazırlıklara yönelik verileri paylaşacaklar.

Hasar tespit kurulu: Tüm Türkiye'deki riskli yapıların tespitini yapacak. Bu tespitle birlikte yapılması gerekenleri de ortaya koyacağız.

Enkaz ve atık yönetim kurulu: Afet sonrası atıklar başta olmak üzere çok sayıda atık türü ortaya çıkmakta. Şehirleri inşa ve ihya kurulumuz afetle birlikte meydana gelen tahribatı giderecek. Geçici ve kalıcı konutlar yapacak. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.