Deprem’in mağdurları: Bütün birikimimiz bu evde!

Deprem’in mağdurları: Bütün birikimimiz bu evde!
“Kredi çekerek evlendik ve bu evi dizdik. Zor bela bulduğumuz bu daireye eşyalarımızı yerleştirdik. Şimdi bütün birikimimizin bulunduğu bu evi yıkmak istiyorlar. Peki, biz ne yapacağız?” bu sözler depremzede Engin Şenses’e ait.

Mahsum Rençber

TİGRİS HABER - Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilden biri de Diyarbakır.

Kentte can kaybı sayı bütün enkazlar kaldırıldıktan sonra 407 olarak açıklandı. Bir de kentte ağır hasarlı binalarda kontrollü yıkımlar başladı, bu binalardan biri olan Serin 1 Apartmanı.

Bu apartman Diyarbakır’da depremde en çok zarar gören yerlerin başında çarpık kentleşmenin olduğu Bağlar ilçesinde bulunuyor. Kentte yıkılan binaların 4’ü bu ilçede bulunuyor. Aynı zaman da hasar yaşanan binaların çoğunluğu yine burada. Evleri hasarlı olan vatandaşlar şimdi kalıcı barınma sorunuyla karşı karşıya.

Kalıcı barınma sorunu yaşayanlardan biri de Serin Sitesi’nde bulunan depremde canın kurtaran ama evi ağır hasar gören Engin Şenses. Şenses depremden yaklaşık bir ay önce Diyarbakır’da evlendi. Düğün öncesinde zor bela bulduğu kiralık daireye eşyalarını yerleştirdi.

Şenses o dönemi şu cümlelerle anlatıyor,

“Düğün tarihimizi 8 Ocak diye belirledik. Ben bundan yaklaşık bir ay önce kiralık ev aramak için sokaklara düştüm, emlakçıları gezdim. Sonunda bu daireyi buldum 4 bin 500 liraya kiraladım. Ben 18 yaşından beri çalışıyorum. Hem aileme katkıda bulunmak hem de evlilik masraflarını karşılamak için. Beyaz eşya ve koltuk takımına birikimim yetmedi borç aldım ve kredi çektim. Yaklaşık 200 bin liralık masraf yaptım bu eve. Şans eseri ben evde bulunmuyordum. Eşimde Şırnak’a ailesinin yanına gitmişti. Bizim bina yıkılmadı, ama yanındaki Serin 2 Apartmanı yıkıldı. Kontroller sonucu bizim binanın ağır hasarlı olduğuna karar verildi. Böyle bir karar çıkınca eve girmemize izin verilmedi. Bütün birikimim, borçla aldığım eşyalar hepsi içerde kaldı. Bu durumda olan sadece ben değilim. Bütün komşularım benimle aynı durumda. Ben mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Doğrudur benden çok daha kötü durumda olan insanlar var ama benimde hiçbir şeyim kalmadı. Şimdi babamların evinde kalıyorum.”

Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığının verilerine göre,Diyarbakır'da 434 bina acil yıkılacak, yıkık ve ağır hasarlı olarak tespit edildi. Hasar tespit çalışmaları devam ederken bu sayının artması bekleniyor. Kentte evi yıkılan ve hasar gören 10 binlerce kişi Engin Şenses gibi barınma sorunu ile karşı karşıya.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum