Depremin merkez Üssü’nde askerden ısıtan jest!

Depremin merkez Üssü’nde askerden ısıtan jest!
Deprem nedeniyle haritadan silinen Çevrimtaş Köyünde askerin bu hareketi duygulandırdı

Depremden en çok zarar gören yerlerden biri Elazığ'a bağlı Çevrimtaş köyü oldu. Ev ve ahırların tamamının yıkıldığı ya da hasar gördüğü köyde 2 kişi yaşamını yitirdi, enkaz altında kalan 4 kişi de yaralandı. Köydeki çalışmalar devam ederken, bir asker depremzede Ramazan Ermek’in ayağında çorap olmadığını fark etti. Asker ayağındaki çorabı çıkartıp depremzedeye giydirdi. Askerin küçük ama anlamı büyük hareketi duygulu anlara neden oldu.

Merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8’lik deprem kent merkezlerinin yanı sıra köyleri de vurdu. Hasarın büyük olduğu köylerden biri Elazığ’a bağlı Çevrimtaş köyü. Kış aylarında hayvancılıkla uğraşan 10 ailenin yaşadığı köyde bütün evler ve ahırlar yıkıldı. Deprem nedeniyle Zeki Ertaş ve Ramazan Ertaş yaşamını yitirirken 4 kişi de yaralandı. Deprem ile birlikte haritadan silinen köyde onlarca hayvan da telef oldu.

Köye giden yolda çökmeler oluştu

Deprem nedeniyle haritadan silinen köyde son durumu görmek için Tigris Haber olarak Çevrimtaş köyüne gittik. Ancak Çevrimtaş’a gitmek kolay olmadı. Elazığ ile Malatya sınırında bulunan Çevrimtaş köyüne giden tali yolun birçok kısmında heyelan meydana geldi. Çatlamalar ve kayaların düşmesi sonucu birçok noktada kapanan yol, köye ulaşımı zorlaştırdı. Yaklaşık 1.5 saatlik yolculuğun ardından Çevrimtaş köyüne ulaştık.

Soğuk havada askerden ısıtan jest

Artçı depremlerin merkez üssü olan Çevrimtaş köyündeki  13 hanenin 10’u deprem nedeniyle yıkılırken, diğerleri kullanılamaz hala geldi. Enkaz altında kalan hayvanların çıkartılması için çalışmalar sürerken, bir asker ateş önünde ısınan Ramazan Ermek’in yanına gelerek durumunu sordu. Ramazan Ermek’in ayağında çorap olmadığını fark eden asker ayağındaki çorabı çıkartıp depremzedeye kendi elleriyle giydirdi. Askerin küçük ama anlamı büyük hareketi nedeniyle duygulanan Ermek gözyaşlarına hakim olamadı.

Çadırda yaşamak çok zor

Enkaza dönen evinin önünde yaşadıkları korku dolu anlara Tigris Haber7e anlatan Ermek, “Ne olduğunu anlamadan ev üstümüze çöktü. Yıkıntılar arasında kendimizi dışarı attık. Sonra köylüler ile birlikte enkaz altında kalan 4 kişiyi kurtardık, iki kişi ise yaşamını yitirdi. Jandarma köye gelerek yardımcı oldu. Yararlıları hastaneye kaldırdık. Şimdi harabeye dönen köyde ne yapacağız bilmiyoruz. Köyde bulunanların çoğu akrabalarının yanına gitti. Bizim gidecek yerimiz yok. Şuan çadırda kalıyoruz. Ama çadırda yaşamak zor. Biz dayanabiliriz ama çocuklar dayanamaz. Konteynır verilseydi dahi iyi olurdu” şeklinde konuştu.  

Çocuklarım için enkazdan battaniye çıkardım

Askere teşekkür eden Ermek, “Deprem olunca apar topar kendimizi dışarı attık. Bu nedenle hiçbirimiz yanımıza bir şey alamadık. Çocuklarım üşümesin diye enkaz altından battaniye ve yorgan çıkardım. İki gündür ateş önündeyim. Burada ısınırken asker ayağımda çorap olmadığını görünce sağ olsun çıkarıp birini bana verdi.”

Konteynır evlerini emaneten versinler

Yetkililere seslenen köy muhtarı Ramazan Alparslan ise, “Bu çadırlarda yaşmak kış koşullarında zordur. Bakanlardan isteğimiz; kırsal kesimdeki insanlara yardımcı olsunlar. Buradaki insanlar çok kısa zamanda ev ve ahır yapamaz. Çadır yerine konteynır verilirse, en azından can güvenliğimiz olur. Hayvanlarımız olmazsa biz geçimimizi sağlayamayız. Konteynır evleri emaneten versinler, biz evlerimizi yaptığımızda geri alsınlar” dedi.

39 kişi hayatını kaybetti

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak'ta saat 20.55 sularında Doğu Anadolu fay hattının geçtiği bölgede 6.8 büyüklüğünde meydana gelen deprem Şanlıurfa, Diyarbakır,  Tunceli, Bingöl ve Malatya başta olmak üzere birçok kentte hissedilmiş, deprem Elazığ’ın yanı sıra Malatya’da ise yıkıcı olmuştu. Depremde şu ana kadar 39 kişi hayatını kaybetti,  binlerce kişi yaralandı. 76 bina yıkılırken, 645 yapıda ağır, 541 yapıda ise orta hasar oluştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.