Dersim Dağ, Bakana DİSKİ çalışanı Beyda Yıldız’ı sordu

Dersim Dağ, Bakana DİSKİ çalışanı Beyda Yıldız’ı sordu
HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yazılı yanıtlaması için DİSKİ çalışanının haklarını sordu.

TİGRİS HABER - Dağ, Bakana, DİSKİ’de sürgün ve mobing uygulamasına maruz bırakılan Beyda Yıldız’ın maddi ve manevi haklarının yanı sıra, bu konuda sorumlular hakkında soruşturma açılıp açılmayacağını da sordu.

Dersim Dağ, uzun zamandır baskı altında olan Beyda Yıldız ile ilgili verdiği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;

Kayyum atanan belediyeler, yasadışı uygulamalar, belediye gelirlerinin peşkeş çekilmesi, yolsuzluk, rant ve usulsüzlüklerle gündeme gelmektedir. Kayyum atanan belediyelerde, keyfi olarak emekçiler üzerinde baskı, sürgün, mobbing ve kadro dışı çalıştırmalar hız kesmeden devam etmektedir. Özellikle kadın emekçiler üzerinde tacize varan yoğun baskılar uygulanmaktadır. Son olarak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DİSKİ Genel Müdürlüğünde kameraman kadrosunda memur olarak çalışan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) üyesi gazeteci BeydaYıldız’ın tarafımıza ilettiği bilgilere göre, keyfi uygulamalara maruz kalmaktadır.

Kadın kimliğine hakaret

DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Fırat Tutşi tarafından kurum içinde sürekli ‘’kadın kimliğine yönelik’’ hakaretlere maruz kaldığını söyleyen Beyda Yıldız, 9 ay boyunca görevinden uzaklaştırılıp Halkla İlişkiler Birimi’nde çalıştırılmıştır. Ardından Hazro ilçesine isteği dışında gönderilen Beyda Yıldız, bu süreçte beyin kanaması geçirmiştir. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) belediyeyi tekrar kazanmasından sonra asıl görevine dönen Beyda Yıldız, belediyeye tekrar kayyum atanmasıyla İçme Suyu Arıtma Tesisinde kalem personeli olarak görevlendirilmiştir. Burada tam bir yıl çalıştırıldıktan sonra 2021 senesinde Mehmet Fırat Tutşi’nin talimatıyla, DİSKİ Ergani Şubesine bağlı Arıtma Tesisine hukuksuz bir şekilde gönderilmiştir. İdari mahkemeye iptal davasında bulunup ve davayı kazanmasına rağmen 9 gün içinde tekrar aynı talimatla Hazro ilçesine gönderilmiştir. Buradan da 6 ay sonra DİSKİ Silvan Şubesine sürgün edilmiştir. Yaşadığı mobbing, baskı, sürgün ve kadro dışı çalıştırılması ruhsal ve bedensel olarak, zarar görmesine sebep olmuştur. Nöroloji, Psikiyatri ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp merkezindeki tedavileri devam etmektedir. DİSKİ yönetimi, Beyda Yıldız’ın Dicle Üniversitesi Nöroloji Üst Kurulu’ndan almış olduğu, yoğun bakım ve nöroloji doktorunun bulunduğu şehir merkezi yakınında çalışması gerektiği raporunu da görmezden gelmektedir.

Dersim Dağ, Bakana şu soruları sordu;

1. DİSKİ Genel Müdürlüğü’nde yaşanan usulsüzlükler Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir?

2. DİSKİ Genel Müdürü Mehmet Fırat Tutşi’nin kadın çalışanlara yaklaşımı ve keyfi sürgünlerin altına imza atması Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde mi gerçekleşmiştir?

3. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde sendikal ayrımcılık ve görevi kötüye kullanan yetkililer hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açılmamışsa açılacak mıdır? Keyfi ve hukuk dışı kararlar alan Mehmet Fırat Tutşi hakkında soruşturma açılacak mıdır?

4. DİSKİ Genel Müdürlüğü’nde yaşanan hak ihlalleri, mobbing, baskı ve sürgünlere ilişkin tarafınıza iletilen şikâyetler var mıdır? Varsa bunlar nelerdir? Kaçı hakkında soruşturma açılmıştır?

5. DİSKİ Genel Müdürlüğü’nde çalışan Beyda Yıldız’a yönelik hak ihlallerine soruşturma açılacak mıdır?

6. Beyda Yıldız’ın maddi-manevi hakları iade edilecek midir?

7. 4688 Sayılı Kanunun 18’inci maddesi sendikal örgütlenme hakkını korumuyor mu? Sendika üyelerinin sürgün, mobbing ve kadro dışı çalıştırılması hukuka aykırı değil midir? 2010 yılından beri sendikalı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan belediyelerde, ihraç ve sürgün edilen emekçi sayısı kaçtır?

8. Bakanlığınız kayyum atanan belediyelerde, yöneticilerin söz konusu hukuk dışı faaliyetlerini önlemeye yönelik ne yapmayı planlamaktadır?

(Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum