Dersim Dağ, gözaltındaki gazetecileri sordu

Dersim Dağ, gözaltındaki gazetecileri sordu
HDP Milletvekili Dersim Dağ, Diyarbakır’da gözaltına alınan gazetecilerin durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

TİGRİS HABER - Dağ, gazetecilerin dosyasına neden kısıtlılık getirildiğini, tek kişilik hücrelerde tutulup tutulmadığını Bakanın cevaplandırmasını istedi.

dersim-dag.jpg
HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Bakanın cevaplaması için TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu görüşlere yer verdi;

“Kürtlerin yaşadığı bölgede devlet tarafından yapılan hak ihlalleri, kötü muamele, hukuka aykırı davranış, işkence, gözaltı, tutuklama, göçertme ve savaş suçlarının görünmesi engellenmektedir. Özellikle 1990’lardan bugüne dek siyasi istikrarsızlık içinde olan Türkiye, mevcut hükümetler aracılığıyla özgür basına karşı baskı politikalarını artırarak devam ettirmektedir. Düzmece sebeplerle gözaltına alınan onlarca gazeteci tutuklanmakta, baskı, şiddet ve savaş politikaları kamuoyu tarafından gizlenmek istenmektedir. Buna rağmen, yüzlerce çalışanı katledilen özgür basın halka gerçekleri ulaştırmayı sürdürmektedir. Sansür ve gazetecilere yönelik saldırılarla gündemden düşmeyen Türkiye, Dünya Basın Endeksi’ne göre, 180 ülke içerisinde 149’uncu sırada yer almaktadır.”

Milletvekili Dağ, gazetecilerin gözaltı süreciyle ilgili ise şunları ifade etti;

“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen ev baskınlarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş,ve gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram gözaltına alındı. Aynı soruşturma kapsamında FeynazKoçuk da Gebze'de gözaltına alındı.

Gazetecilerin dosyasına kısıtlılık kararı getirilirken, avukatların talep ettiği mahkeme kararı ise "arama ve gözaltı faaliyetinin devam ettiği" gerekçesiyle reddedildi. Ayrıca gazetecilerin tek kişilik hücrelerde tutulduğu belirtildi.”

Dersim Dağ, önergesinde Adalet Bakanına şu soruları sordu;

1. Gazetecilerin gözaltına alınmasının hukuki gerekçesi nedir?

2. Gazetecilerin gazetecilik faaliyetlerini daha özgür ve adaletli sürdürebilmeleri ve baskı altına alınmamaları için bir çalışmanız olacak mıdır?

3. Gazetecilerin tek kişilik hücrelerde tutulmasının sebebi nedir?

4. Cezaevlerinde bulunan gazeteci sayısı kaçtır ve tutuklanma gerekçeleri nelerdir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum