Dersim Dağ: 'Kayyumlar hakkında soruşturma açacak mısınız?'

Dersim Dağ: 'Kayyumlar hakkında soruşturma açacak mısınız?'
HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Sayıştay raporu ile yolsuzlukları tespit edilen ve raporlanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyumları ile ilgili İçişleri Bakanının yanıtlaması için sor önergesi verdi.

Mahsum Kara

TİGRİS HABER - HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Sayıştay raporu ile yolsuzlukları tespit edilen ve raporlanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyumları ile ilgili İçişleri Bakanının yanıtlaması için sor önergesi verdi. Dağ, önergede ‘Diyarbakır kayyımları hakkında soruşturma başlatacak mısınız’ diye sordu.

Milletvekili Dağ, Kayyumlar ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde yapılan usulsüzlüklerle ilgili soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

“Sayıştay Başkanlığı, 2021 yılına ait belediye ve belediyelere bağlı idarelerin denetim raporlarını yayınladı. Kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde yolsuzluk, rant ve kayırmacılığa dair birçok usulsüzlük yer aldı. Raporda, ağaç, çalı, bitki ve lale soğanı alımlarının, ihalesiz olarak gerçekleştirildiği, belediye tarafından kiraya verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette bulunması, belediye binası dahil haczedilemez malların üzerinde haciz bulundurulması, istisna kapsamında olmayan alımların ihale yapılmaksızın gerçekleştirilmesi, minibüs hatlarının ihalesiz bir şekilde süresiz kooperatiflere verilmesi, taşınmazlar için elektrik tüketim vergisi ödenmesi ve sosyal konutlarda oturma süresine uyulmaması ve konutların bakımının yeterli yapılmaması gibi birçok usulsüzlük tespit edilmiştir.

İhalelere dair yapılan incelemede, istisna kapsamında olmayan alımların ihale yapılmaksızın gerçekleştirildiği görülmüştür. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı tarafından 2021 yılı içerisinde yeşil alanlara, orta refüjlere, parklara ve ağaçlandırma sahalarına dikilmek üzere 23 milyon 205 bin 750 TL bedel ile ağaç, çalı, bitki ve lale soğanı alındığı kaydedilen raporda, söz konusu alımların Sakarya-Kocaeli bölgesinde yer alan 4 firmadan, her kalem için ayrı teklif alınmak suretiyle yapıldığı belirlendi. İncelemede, büyükşehir belediye sınırları içerisinde toplam 367 adet ‘M’ plaka ile çalışan minibüs hattı bulunduğu, bu hatlardan 267 adedinin daha önce kurum kayıtlarında bulunamayan bir karar ile 4 şehir içi ulaşım kooperatifine ihale yapılmaksızın ve süresiz olarak tahsis edildiği kayıt altına alındı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürlüğüne bağlı Diyarbakır Kent Müzesinde bulunan, tarihi ve kültürel değeri olan eserlerin, Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak müze defterine kaydedilmediği görülmüştür. Belediye tarafından ihtiyaç sahibi vatandaşların barınabilmesi için üretilen ve ihtiyaç sahiplerine kiralanan sosyal konutların, kiralama sözleşmesinde belirtilen süre dolmasına rağmen kullandırılmaya devam edildiği, fiziki olarak zarara uğrayan sosyal konutların tamirinin yapılmadığı belirtilmiştir. Belediyeden sosyal yardım almak isteyen vatandaşların ihtiyaç durumunu belirlemede, başvurucunun sosyal güvenlik durumu, tapu bilgileri, gelir bilgileri gibi önemli kriterlerinin sorgulanabildiği Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sisteminin (BSYS) kullanılmadığı görülmüştür. Ayrıca, sözleşmeli personel olarak istihdam edilen 2 sözleşmeli eğitmen ve 1 sözleşmeli sosyoloğun, çeşitli şube müdürlüklerinde tedviren görevlendirildiği tespit edilmiştir. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından 2019-2020-2021 yılları içerisinde anahtar teslim götürü bedel ile ihale edilen ve sözleşme bedeli ile bitmesi gereken tüm işlerde iş artışı yapıldığı saptanmıştır. Organizasyon hizmeti alımı, yemek alımı, yedek parça alımı, cilt ve baskı hizmeti alımı gibi alım işlerinin 4734 sayılı Kanun’un 22'nci maddesinin (d) bendinde öngörülen parasal sınırların altında kalacak şekilde aynı gün içerisinde birden fazla alım yapılmak suretiyle kısımlara bölünerek gerçekleştirildiği rapora yansımıştır. Belediye meclis kararı ile kamu kurumlarına bedelsiz olarak devredilen taşıtların kayıtlardan çıkarılmayıp 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabına kaydedilmesi dolayısıyla bilançoda 294 Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı 2.345.721,00 TL fazla, 630 Giderler hesabı 2.345.721,00 TL eksik gözükmektedir.”

Dersim Dağ, İçişleri Bakanına bu görüşler doğrultusunda şu soruları sordu;

1.Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan usulsüzlükler Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir? Sayıştay raporuna yansıyan usulsüzlüklere ilişkin soruşturma açacak mısınız? Taşınmaz malların haczedilmesinin gerekçesi nedir?

2. Belediye ihalelerinin kent dışındaki illere verilmesinin gerekçesi nedir? Ayrıca, ihalelerde firma isimlerinin açıklanmamasının nedeni nedir?

3. Sosyal konutlarda kira bitimi sonrasında kiralamanın devam etmesi ve konutların bakımının yapılmamasına ilişkin soruşturma açılmış mıdır? Açılmamışsa, açılacak mıdır?

4. Sosyal yardımlarda Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sisteminin kullanılmamasının gerekçesi nedir? Belediye yardımları hangi kurum ve kişilere aktarılmıştır? Belediyenin sosyal yardımlara ayırdığı bütçe ne kadardır?

5. Minibüs ihaleleri süresiz ve usulsüz bir şekilde hangi kooperatiflere verilmiştir? Belediyenin bu faaliyeti Bakanlığınızca denetlenmekte midir? Kaç minibüs hattında ihalede usulsüzlük yapılmıştır? Diyarbakır’ın hangi mahallelerinde, hangi gerekçelerle minibüs hizmeti verilmemektedir?

6. Belediyenin Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından son 3 yılda tüm işlerde artış yaşanmasının gerekçesi nedir?

7. Kayyım politikasından vazgeçecek misiniz? Diyarbakır halkının paraları kimlere gitmektedir? Diyarbakır kayyımı hakkında soruşturma açacak mısınız?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.