Dersim’den Seyit Rıza’ya sahiplenme, Vatan Partisi’ne tepki

Dersim’den Seyit Rıza’ya sahiplenme, Vatan Partisi’ne tepki
Vatan Partisi’nin Seyit Rıza’nın Dersim’deki heykelinin kaldırılmasına dair yaptığı başvuruya tepki yağdı. Dersim’den siyasi parti ve STK’lar “Seyit Rıza Dersim halkının, değeridir, hafızasıdır.” dedi.

Vatan Partisi’nin, Dersim’de bulunan Seyit Rıza Meydan’ındaki heykel ve ona ait her hangi bir ismin il sınırları içerisinde kaldırılmasına dair Tunceli Valiliği ve belediyeye yaptığı başvuruya tepki yağdı.  Kentteki siyasi parti ve dernek temsilcileri, Seyit Rıza’ya karşı yapılan saldırıya tepki gösterdi.

CHP: Seyit Rıza Dersim toplumunun değeridir

 CHP Dersim Milletvekili Polat Şaroğlu, Vatan Partisi'nin başvurusunu şehirdeki huzur ortamını germeye yönelik olduğunu söyleyerek, “Seyit Rıza Dersim toplumunun değeridir. Toplumun anlam biçtiği bir kişidir. Böyle bir başvuru toplumun huzurunu bozmaya yönelik olduğu anlaşılmaktadır" diyerek yapılan başvuruya yönelik tepkilerini alanlarda dile getireceklerini söyledi.

 EMEP: Seyit Rıza Dersim halkı için bir semboldür

 EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin de Vatan Partisi’nin ulusal ve tekçi anlayışın ürünü olduğunu, yaptığı başvuru ile Kürt sorununa yaklaşımını ortaya koyduğunu belirtti. Tekin, “Seyit Rıza Dersim halkı için bir semboldür. Dersim katliamına karşı kendisini savunan ve koruyan bir kişidir. Seyit Rıza halkın kimliği ve hafızasıdır. Ne zaman Seyit Rıza'nın heykelini görsek Dersim katliamı aklımıza geliyor. Bu nedenle Seyit Rıza'ya sahip çıkmak 1937-38’de yapılan katliama karşı durmak anlamına gelmektedir. Buna karşı halkımızla birlikte her yerde karşı duruşumuz olacaktır" şeklinde konuştu. 

 HDP: Gündemi saptırmak ve değiştirmek istiyorlar

 HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Vatan Partisi'nin İttihat Terakki zihniyeti ve Dersim katliamını planlayanların bir ürünü olduğunu belirterek, yaptığı başvurunun da insanlık ve Kürt-Alevi halkına yönelik saldırı girişimi olduğunu söyledi. Önlü, "Dersim katliamında Seyit Rıza'nın bedenine dahi tahammül edilemeyerek, ortadan kaldırıldı. Şimdi de aynı zihniyet heykeline tahammül etmiyor. Özelikle bu dönemde böyle bir talebin dile getirilmesinin özel bir amacı var. Uzun süredir kamuoyunda tartışılan ‘Dersim katliamında zehirli gaz kullanılması’ konusu, 20 gündür Almanya’da konuşuluyor.  Bu başvuru ile gündemi saptırmak ve değiştirmek istiyorlar” dedi.

“Dersim katliamında yapılan vahşet artık gün yüzüne çıkıyor”

Önlü, Dersim halkı başta olmak üzere herkesin bu gerçekliği görmesi gerektiğini belirterek, “Bu talep sadece sıradan bir heykelin kaldırılması talebi değildir. Dersim katliamında yapılan vahşet artık gün yüzüne çıkıyor. Uluslararası kamuoyu da bunu artık bir soykırım olarak kabul ediyor. Vatan Partisi bunun üstünü örmek istiyor. Bu zihniyet ayrıca sadece Dersimle sınırlı değil. Kürdistan’ın her yerinde topyekûn bir saldırıdır. O nedenle topyekûn bir karşı koymak gerekir" diye konuştu.

 PSAKD: Halkın değerlerini hazmetmemeye yönelik bir saldırı girişimi

 Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Dersim Şube Başkanı Ali Ekber Kaya, Seyit Rıza'nın halkın değeri olduğunu ifade ederek, kimsenin bu konuya dair söz söyleme hakkı olmadığını söyledi. Kaya, halka rağmen yapılan her hangi bir başvuru ve talebin hiç bir karşılığı olmadığını dile getirerek,  Dersim halkının geçmişten bu yana değerlerine sahip çıktığını, bundan sonra da çıkacağını ifade etti. Kaya, "Bu halkın değerlerini hazmetmemeye yönelik bir saldırı girişimidir. Provakatif talepleri ile öne çıkan bir partinin değerlerimiz üzerinde söz söyleme hakkı yoktur. Dikkate alınmayacaktır" diye konuştu.

 DEDEF: Seyit Rıza bir halk önderidir

 Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Genel Başkanı Ali Haydar Ben de Vatan Partisi'nin ırkçı zihniyeti sürdürdüğünü kaydederek, "İster kabul etsinler, ister etmesinler, Seyit Rıza bir halk önderidir. Dersim katliamında meşru demokratik talepleri doğrultusunda direnen bir kişidir. Bizim için bir semboldür, hafızadır. Dersim'in hafızasını ortadan kaldırmak istiyorlar" dedi.

 DAD: Amaç toplumu hafızasız bırakmak

 Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Eşbaşkanı Selda Güneş ise Vatan Partisi'nin halkların değeri ve inançları üzerindeki kışkırtma politikasını kınadı. Güneş, Vatan Partisi'nin bu ülkenin barışına en büyük tehditlerden biri olduğunu ifade eden Güneş, şunları söyledi: "Bir siyasi parti değil, toplumu bölmek isteyen, kışkırtan bir yapıdır. Önce Diyarbakır'da Şeyh Sait isminin kaldırılmasını istediler. Ardından da Seyit Rıza için başvurdular. Şeyh Sait de Seyit Rıza da halkların ortak hafızası ve değerlerdir. Yapmak istedikleri hafızası bir toplum yaratmaktır. Hiç kimse vatan adı altında hainlik yapmasın." (Kaynak: MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.