Dersimli kadın mühendis çiçeklerden sabun üretiyor

Dersimli kadın mühendis çiçeklerden sabun üretiyor
Dersimli kimya mühendisi Semra Yeşil dağlardan topladığı otlarla organik sabun ve krem üretiyor.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından organize edilen "Diyarbakır Ev'leniyoruz, Kozmetik ve Kişisel Bakım Fuarı" açıldı. 4 gün sürecek fuarda Dersim’li kimya mühendisi Semra Yeşil’in kendi ürettiği sabun ve kremler büyük ilgi görüyor.

Ali VURANEL/ÖZEL

Sabunlara zazaca isim verdi

İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliğinden mezun olduğunu belirten Yeşil, “Mezun olduktan sonra memleketim Dersim’e geldim. Bitkisel ve doğal sabunlar üretiyorum. ‘Jil’ ismiyle kendi firmamı kurdum. Jin zazaca filizlenmek ve meydana gelmek anlamına geliyor. Jin sabunları üretiminin yanı sıra krem üretiyorum. Hepsi bitkisel içerikli. Bitkilerin birçoğunu Dersim bölgesinde dağlardan topluyorum. Doğadan topladıklarım var ayrıca yetiştiriciliğini kendimin yaptığı bitkiler var. Lavanta’yı kendim yetiştiriyorum. Onların özlerini ve yağlarını çıkartarak sabuna ve kreme dönüştürüyorum” dedi.

Yurt dışına ihracat yapmayı düşünüyorum

Vatandaşların doğal sabunlara ilgi gösterdiğini belirten Yeşil, “Birçok yerden talep var. Özellikle yurt dışındaki vatandaşlarımızın büyük bir talebi var. İhracata yönelik birkaç görüşmelerim oldu. Bu görüşmeler neticesinde yurt dışına ihracat yapmayı düşünüyorum” şeklinde konuştu.   

dersim-(3)-001.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.