DEVA Partisi İl Kongresi başladı

DEVA Partisi İl Kongresi başladı
Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır İl Kongresi başladı. Partisinin il kongresini için Diyarbakır’a gelen Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, kongre salonuna Kürtçe şarkılarla girdi.

Kongrenin yapılacağı Güneş Düğün Salonu'na geçen Babacan'ın davetleri arasında Gelecek Partisi İl Başkanı Avukat Aydın Altaç, CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, İyi Parti Diyarbakır İl Başkanı Vecdin Ensarioğlu da bulunuyor.

babacan-ali.jpeg

“Kimse halkının oyunu gasp edemez”

Kayapınar Güneş Düğün Salonu’nda yapılan kongreye yoğun katılım var. Kongrede konuşan Ali Babacan, “Kürtçe eğitim veren enstitüler zayıflatılıyor. Vaktinde asılan Kürtçe tabelalar birer birer kaldırılıyor. Kürt aydınlarının ve siyasetçilerinin büyük umutlarla Türkiye’ye döndüğü yıllardan, tutuklanma tehdidi altında yaşadıkları yıllara geldik. Seçilmiş belediye başkanlarını makamlarından indirip, yerine atanmış kişileri oturtuyorlar. İktidarın kayyum politikası, kazanamadığı seçimlerde halkı cezalandırma yöntemine döndü. Kimse halkının oyunu gasp edemez!” dedi.

deva-diyarbakir.jpg

“Yargı, siyasi amaçlara hizmet etmek için kullanılamaz”

Yargı bağımsızlığına işaret eden Babacan, “Türkiye’de yaşayan her bir bireyin tüm haklarının güvencesi olmak için biz hazırız. Bu ülkede kimse kimliğinden, siyasi fikrinden, düşüncesinden ötürü, hiçbir koşulda kötü muamele göremez, görmeyecek! 2015 yılının Şubat ayında hükümet üyeleri Dolmabahçe’de mutabakat metni okurken, dört ay önceki Kobani ile ilgili çağrıdan haberdar değiller miydi? Yargı, siyasi amaçlara hizmet etmek için kullanılamaz” diye konuştu.

ali-babacan-diyarbakir-deva.jpg

“Kimse kimliğinden, siyasi fikrinden, düşüncesinden ötürü, hiçbir koşulda kötü muamele göremez”

6 yıl sonra gelen Kobani tutuklamalarına değinen Babacan, “Bu ülkede kimse kimliğinden, siyasi fikrinden, düşüncesinden ötürü, hiçbir koşulda kötü muamele göremez, görmeyecek! 2015 yılının Şubat ayında hükümet üyeleri Dolmabahçe’de mutabakat metni okurken, dört ay önceki Kobani ile ilgili çağrıdan haberdar değiller miydi?” diye sordu.

“Yapılan hukuksuzluklar terör eylemlerini asla meşrulaştıramaz”

Terörle mücadelenin hukuk çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini kaydeden Babacan, “Diyarbakır, cezaevinde, Türkçe öğrendiği tek cümle “Kamber Ateş nasılsın?” diyen annelerin gözyaşlarına tanık oldu. Annelere evladıyla anadilinde konuşmayı yasaklayanları bugün hayırla anan var mı? Kürt Sorununu diriltenleri de kimse hayırla anmayacak. Yapılan hukuksuzluklar terör eylemlerini asla meşrulaştıramaz. Terör eylemlerinin varlığı da devletin hukuk dışı uygulamalarını meşru kılamaz. Terörle mücadele, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde sonuna kadar sürdürülmelidir” dedi.

“Anadil hakkı kapsamında gereken bütün düzenlemeleri yapacağız”

Konuşmasında Kürtçe anadile vurgu yapan Babacan, “Resmi ve ortak dilin iyi öğretilmesinin yanında anadil hakkı kapsamında gereken bütün düzenlemeleri yapacağız. Biz, bütün temel hak ve özgürlükler tanınıp yasal ve anayasal güvenceye bağlanıncaya kadar bu mücadelenin neferiyiz” ifadelerini kullandı.

“Güvenlik dost kazanarak sağlanır”

Sivil halkların sınır komşuluğuna değinen Babacan, “Sınırımızın ötesinde yaşayan sivil halk düşmanımız değil, akrabamızdır. Suruçlu ile Kobaniliyi, Ceylanpınarlı ile Resulaynlıyı nasıl ayırt edebiliriz? Güvenlik ihtiyacımızın düşman üreterek değil, dost kazanarak sağlanacağını gayet iyi biliyoruz. Güneydoğu Anadolumuzun kalkınması ve ekonomimizin büyümesi için tüm bölgeyi bir istikrar ve refah havzası yapmak zorundayız. Türkiye’yi tüm müttefikleriyle, komşularıyla ve bölge ülkeleriyle, yapıcı ve dengeli diyaloglar kurabilir duruma getireceğiz.” diye belirtti.

“Hep beraber Türkiye’nin yaralarını saracağız”

Çözüm üzerine konuşan Babacan, “Çözüm haritamız belli. Çözümün sözcüsü bizler olacağız. Hep beraber Türkiye’nin yaralarını saracağız. Güneydoğu Anadolumuzun kalkınması ve ekonomimizin büyümesi için tüm bölgeyi bir istikrar ve refah havzası yapmak zorundayız. Türkiye’yi tüm müttefikleriyle, komşularıyla ve bölge ülkeleriyle, yapıcı ve dengeli diyaloglar kurabilir duruma getireceğiz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.