Devlet desteğiyle "fıstık" gibi yatırım

Devlet desteğiyle "fıstık" gibi yatırım
 Devlet desteğiyle her geçen gün önemi artan fıstıkçılık, Siirt'in ekonomisine yılda 750 milyon lira katkı sağlarken, Bölge halkı için önemli bir kaynak olan ve 280 bin dönüm alan üzerinde yapılan fıstıkçılıktan 9 bin aile geçimini sağlıyor.

 

 

Fıstık ağacı 20 milyona ulaşan kentte son yıllarda dikilen fidanların da verim vermeye başlamasıyla yılda yaklaşık 45 bin ton yaş, 15 bin ton kavlak fıstık elde ediliyor.

Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, kentin tarımının fıstıkçılığa dayandığını söyledi.

Siirt fıstığının bölgede her geçen gün önem kazanan bir tür olduğunu anlatan Aslan, "Fıstıkçılık deyince istihdam, işsizliğin önlendiği akla geliyor. Fıstıkçılık burada çok önemli bir gelir kaynağımızdır. Gençlerimiz artık fıstıkçılık sayesinde göç etmiyorlar." dedi.

Kentte 276 köyde fıstık yetiştirildiğini belirten Aslan, 45 bin kişinin fıstıkçılıktan yararlandığını aktardı.

Aslan, devlet desteğiyle kentteki modern fıstıkçılığın 2003'te başladığına değinerek, şöyle devam etti: "O günden bu yana 20 milyon fidan toprakla buluştu. Fıstıkçılık istihdam açısından önü çok açık bir sektördür. Fıstıkçılıktan yılda 750 milyon lira Siirt ekonomisine bir katkı sağlanıyor."

Toprakla buluşan fidanların yarısından şu anda verim alınabildiğini bildiren Aslan, fidanların büyümesiyle rekolte ve ekonomiye katkısının da her geçen yıl artacağını ifade etti.

Siirt fıstığının bölge genelinde yaygınlaştığını anımsatan Aslan, "Siirt fıstığı sadece Siirt'te yetişmiyor ve sadece burada rağbet görmüyor. Çevre illerimizde de çok büyük fidan dikme ve fıstığa rağbet vardır. Batman, 2016-2017'de bölgede en çok Siirt fıstık fidanı çeşidi diken il oldu. Onun için bölgemizde fıstıkçılığa çok rağbet var." diye konuştu.

 Siirt Fıstık İşleme Tesisi

Aslan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AB iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde 35 bin metrekare alandan oluşan ve 43 milyon liraya mal olan Siirt Fıstık İşleme Tesisi'nin kurulduğunu anımsattı.

Geçen yıl açılan tesiste test uygulamalarının başarıyla sonuçlandığını aktaran Aslan, "Allah kısmet ederse bu sene tesis de çiftçilerimizin hizmetinde olacak. Çiftçiler fıstığını götürdüğü zaman artık günler, aylar beklemeyecek. Çiftçi 1-2 saat içinde fıstığını işleyebilecek. Bu tesis üreticilere çok katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Fıstıkçılıkta karşılaştıkları en önemli sorunlardan birinin aflatoksin olduğunu anlatan Aslan, şöyle devam etti: "Fıstığı saklama depolarımız olduğu için aflatoksin sorununu da yaşamayacağız. Hem sanayisiyle hem çiftçisiyle hem de üreticisiyle gelişecek. Tesis yeni testten geçti. Ürün işleme zamanı da olmadığı için şu an herhangi bir ürün işlemesi yoktur. Sezon başlayınca tesisimiz çalışacak, her şey hazır."

"Kent ekonomisi fıstıkçılık ile canlılık kazandı"

Fıstık satıcısı Fehim Kaya da fıstığın kentin ekonomisine önemli katkılar sağladığını belirtti.

Vatandaşların önemli geçim kaynaklarının başında fıstıkçılığın geldiğini ifade eden Kaya, "Devletimizin de desteğiyle çiftçiler ve satıcılar olarak daha çok rahatlıyoruz. Çiftçiler ürünlerine daha iyi bakıyor ve bu da bizim satışlarımıza yansıyor." dedi.

Satıcılardan Yakup Yıldız da kentin ekonomisinin fıstıkçılık ile canlılık kazandığını söyledi.

"İl dışına fıstığımızı gönderiyoruz ve il dışından gelen vatandaşlar da fıstığı tanıyor. Siirt, bu şekilde fıstığıyla tanınıyor. Devletimizin bize her zaman desteği oluyor. Devletimizin verdiği destekle fıstıkçılıkta daha iyi yerlere geldik ve toparlanmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullanan Yıldız, fıstığın çok yakında ülkenin her yerinde alıcı bulacağını aktardı. (AA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.