'Devletin Alevisi olmayacağız' diyen Aleviler Kadıköy'e akıyor

'Devletin Alevisi olmayacağız' diyen Aleviler Kadıköy'e akıyor
50'ye yakın Alevi örgütünün, "İnkara, asimilasyona karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü" sloganı ile düzenlediği Kadıköy Meydanı'nda gerçekleştireceği miting, üç koldan yapılan yürüyüşle başladı. Yürüyüşlerde AKP hükümetine dönük tepkiler açılan "Dev

Aralarında Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Özgür Demokratik Alevi Derneği gibi bir çok kurumun bulunduğu 50'ye yakın Alevi örgütü, siyasi parti, sendika ve cemevleri'nin "İnkara, asimilasyona karşı, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü" sloganı ile düzenlediği Kadıköy Meydanı'nda gerçekleştireceği miting, üç koldan yapılan yürüyüşle başladı. Alevi dernekleri, siyasi parti, sendika ve Türkiye'nin birçok ilinden gelen cemevleri ile Alevi örgütlerinden yurttaşlar, Tepe Natilıus, Haydarpaşa Numune Hastanesi ile Söğütlüçeşme kolundan miting alanına doğru yürüyüşe geçti. Onbinlerce kişinin katıldığı yürüyüşlerde "İnkarcı ve asimilasyoncu politikalara karşı eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü", "Cemevleri ibadethanedir", "Devletin Alevisi olmayacağız", "Sivas'ta yakıldı, Maraş'ta katledildi, Gezi'de öldürüldüler", "Cami-Cemevi projesi asimilasyon demektir" pankartları açılırken, "Sivas şehitleri ölümsüzdür", "Alevilerin mal varlığı iade edilsin", "Astın olmadı, yaktın olmadı, sıra bizde", "Hz. Hüseyin gibi dik dur eğilme" dövizleri taşındı. Yöresel kıyafetler giyerek başlarına, "Ya Ali" yazılı kurdeleler bağlayan yurttaşlar, yürüyüşte, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Sivas'ı yakanlar AKP'yi kuranlar" ve "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları attı. HDK ile HDP ise, Söğütlüçeşme kolundan, "Cemevleri Alevilerin inanç merkezleridir", " Dillere ve inançlara özgürlük" pankartları ile mitinge katıldı. Slogan ve davul zurna eşliğinde coşkulu bir şekilde yapılan yürüyüşlerde kimi Alevi yurttaşların ellerinde bağlamalarla kortejlere katılması dikkat çekti. 


Yürüyüş kortejlerinin meydana ulaşması ile başlayan miting, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül, Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ile birçok Alevi kurumu başkanının konuşmaları ile devam edecek. 
(DİHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.