Deyrezor: Çatışmalar bitti, Rejim ve İran milisleri esir alındı iddiası var

Deyrezor: Çatışmalar bitti, Rejim ve İran milisleri esir alındı iddiası var
DSG, Deyrezor Askeri Meclisi Komutanı Ahmed Ebu Hewla'nın tutuklanması üzerine, Rejim ve İran'dan destek aldıkları iddia edilen Ebu Hewla'ya bağlı silahlı gruplar çatışmaya girmişti.

TİGRİS HABER - Suriye'nin Deyrezor vilayetinde, Demokratik Suriye Güçleri (DSG), çatışan grupları Zibane kasabasından çıkardı. Çatışmalarda en az 90 kişi öldü.

DSG, dün yaptığı açıklamada, Zibane kasabasındaki kontrolün genişletildiğini duyururken, kasabada bölgedeki aşiret şeyhlerinden birinin liderliğindeki unsurlar toplanmış, ancak DSG tarafından püskürtülmüştü.

Zibane'de bulunan DSG Özel Kuvvetler üyesi Fırat Muhammed, "Burası işbirlikçilerin Zibane'deki son kalesi. Bir çoğu kaçtı. Burada halkı bize karşı kışkırtan Suriye rejimi ve İranlı milislerin birçok üyesini tutukladık" dedi.

Ebu Hewla ve diğer dört kişinin, "uyuşturucu kaçakçılığı dahil çok sayıda suç ve ihlale" karıştıkları suçlamasıyla görevden alındıkları iddia edilmiş, grubun silah kaçakçıları üzerinden Rejim tarafından gizlice silahlandırdığına dair haberler yayınlanmıştı.

Daha sonra, Deyrezor kırsalında IŞİD'li gizli hücrelere ve uyuşturucu tacirlerine karşı "Güvenliği Güçlendirme" adıyla operasyon başlatılmış ve 11 gün süren çatışmalarda çoğu iki taraftan en az 90 kişi hayatını kaybettiği açıklandı. Arasında DSG üyelerinin yanı sıra 5'i çocuk ve 2'si kadın olmak üzere 9 sivil de bulunuyor.

DSG ile çatışmaya giren grupların Firat Nehri kıyısındaki Şihel ve Ziban'dan Esat Rejimi kontrolündeki Firat'ın güneyine kaçtıkları iddia edilirken, grupların lideri İbrahim Ebu Hafel yayınladığı sesli mesajda bundan sonra vur-kaç saldırıları yapacağını duyurdu. Çatışan grupların rahatlıkla Firat'ın güneyine geri çekilmeleri ve oradan vur-kaç eylemleri konusunda açıklama yapmaları İran ve Esat Rejiminin Arap Aşiretleri adı altına gizlenmiş bir çatışma yaratmaya çalıştığı iddialarını yeniden gündeme getirdi.

DSG, Haseke ve Rakka'dan Deyrezor'daki çatışma bölgelerine takviye konvoylarıyla çok sayıda savaşçı göndermişti.

Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), çatışmaların 12'inci gününde DSG ve güvenlik birimlerinin sabahın erken saatlerinde El-Tayana ve Fırat nehri kıyısındaki İran destekli milislerin kontrolündeki bölgelerde tarama operasyonu başlattığını duyurdu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.