DFG’nin Ekim raporu: Bir ayda 3 gazeteci tutuklandı

DFG’nin Ekim raporu: Bir ayda 3 gazeteci tutuklandı
DFG'nin Ekim ayı raporunda, gözaltına alınan 12 gazeteciden 3'ünün tutuklandığı belirtildi.

TİGRİS HABER - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Ekim ayı raporunu yayınlandı. Raporda, dünya çapında yaşanan savaşlar ve risk alanlarında en çok hedef haline gelenlerin gazetecilerde olduğunun belirtildi. Raporda,"Son örneği bir süredir tekrardan patlak veren İsrail-Filistin savaşında görüldü. Sadece bir ay içerisinde 30’u aşkın gazeteci katledildi. Her şart ve koşulda, savaşlarda dahi öncelikli korunması gerekenler gazeteciler olması gerekirken, gazetecilerin bu şekilde hedef haline getirilerek katledilmesi kabul edilemez. Gazetecilerin daha güvenli koşullarda çalışması herkesin sorumluluğundadır ve tarafları bu sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz" denildi.

Türkiye’de Ekim ayında gazetecilere dönük ihlallerin yer aldığı raporda, "Her ne kadar ay içerisinde cezaevinde bulunan bazı gazeteci arkadaşlarımız tahliye olmuşsa da adeta 'yerleri boş kalmasın' dercesine yeni gazetecilerin tutuklanarak hapishaneye atılması kabul edilebilir değildir. Son olarak 1 Kasım günü yaptığı bir haber gerekçe gösterilerek gözaltına alınan T24 yazarı gazeteci Tolga Şardan ile Özgür Gündem ile dayanışmak amacıyla nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni kampanyasına katıldığı için aldığı ceza onanan Dilşah Kocakaya tutuklandı" diye belirtildi.

Bir ay içerisinde 6 internet sitesi kapatıldı

Raporda, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu'nun da aralarında bulunduğu 63 gazetecinin tutuklu olduğuna işaret edilerek, "Bu durumun düşünce ve ifade özgürlüğü önünde nasıl büyük bir set olduğu kamuoyunun malumudur. Eşbaşkanımız başta olmak üzere Tolga Şardan ile Dilşah Kocakaya ve tüm gazeteciler bir an önce serbest bırakılmalıdır" çağrısına yer verildi.

Raporda, "Bir ay içerisinde 6 internet sitesi kapatılırken, 2 bin 22 haber ve 682 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildi. Bu rakamlar, habercilik alanındaki sansürün büyüklüğüne gözler önüne sermektedir" bilgilerine yer verildi. "Tek maksatları halka doğru haberi ulaştırmak olan gazetecilerden elinizi çekin" denilen açıklamada, Ekim ayında yaşanan ihlallere dikkat çekildi.

63 gazeteci tutuklu

Buna göre Ekim ayı içerisinde 1 gazeteci saldırıya uğradı, 10 gazetecinin evi basıldı, gözaltına alınan 12 gazeteciden 3’ü tutuklandı. 7 gazeteci kötü muameleye maruz kalırken, 5 gazeteci tehdit edildi, 9 gazetecinin haber takibi yapması engellendi. Tutuklu gazetecilerden 4’ü cezaevinde hak ihlaline uğradı. 5 gazeteci hakkında soruşturma açılırken, iki gazeteci hakkında görülen davada toplamda 10 yıl hapis cezası verildi. 44 gazetecilik dosyası devam ederken, bu davalarda 119 kişi şüpheli durumda. 3 Kasım itibariyle 63 gazeteci tutuklu durumda. (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.