DFG'nin Kasım raporu: 5 gazeteci tutuklandı

DFG'nin Kasım raporu: 5 gazeteci tutuklandı
DFG’nin Kasım ayı raporuna göre 11 gazeteci gözaltına alınırken, 5’i tutuklandı.

TİGRİS HABER - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Kasım ayı raporu yayınlandı. Raporda, 2023 yılının 11 ayının gazetecilere yönelik yoğun baskı ve hak ihlalleriyle geçtiğine dikkat çekildi. Kasım ayında da gazetecilerin hak ihlalleri ve yıldırma politikalarına maruz kaldığına vurgu yapılan raporda, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde dahi kadın gazeteciler polis şiddetine maruz kaldı ve işlerini yapmaları engellendi. Şırnak’ta iki kadın gazeteci gözaltına alındı, darp edildi, kameraları kırıldı. Benzer bir şiddet sahnesine Diyarbakır’da da tanık olduk. Yine kadın gazeteciler polisin şiddetine maruz kalarak, çekim yapmaları engellendi, yetmedi kameraları tahrip edildi. Kadına yönelik şiddete karşı mücadele günü olan böylesi bir günün anlam ve önemine tezat oluşturan bu görüntüler, gazetecilere, özellikle kadın gazetecilere yaklaşımı da gözler önüne sermiştir. Gazeteci arkadaşlarımıza yönelik bu saldırıları bir kez daha kınıyoruz” denildi.

Tüm arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır”

Gazetecilerin Kasım ayı boyunca da adliye koridorlarında geçirdiği belirtilen raporda, şu ifadeler yer aldı: “Raporumuza göre halen aralarında derneğimizin Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun da bulunduğu 62 basın ve medya çalışanı hapishanede bulunuyor. Bu sayıdan da anlaşılacağı üzere gazetecilik faaliyetleri kriminalize edilmeye çalışılıyor. Tüm arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalıdır. Dezenformasyon yasası henüz birinci yılını doldurmuşken, halka yanlış haber yaymanın önünü kapatmak yerine haber dilini ve haber yayma araçlarını tek tipleştirme amacına hizmet ettiği gözler önünde. Kasım ayı içerisinde bin 22 habere, 231 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirilmiş 3 internet sitesi ise kapatılmıştır. Bu rakamlar ise habercilik alanındaki sansürün büyüklüğünü gözler önüne sermektedir.

“Gazetecilerin yeri cezaevi değildir”

Her geçen gün hedef gösterilen, hakarete maruz kalan, gazetecilik faaliyeti yaptığı için gözaltına alınıp tutuklanan ya da soruşturmalara maruz kalan meslektaşlarımızın haber yapma hakkı elinden alınamaz. Gazetecinin özgür olmadığı ülkelerde halkların dezenformasyona maruz kaldığı, doğru haber hakkının elinden alındığı bildiğimiz bir gerçektir. Türkiye’nin evrensel basın açısından durumu gözler önündeyken, gazetecilerin halen tutuklu olması anlaşılır bir durum değildir. Umuyoruz ki, mesleğe dair yapılan bu sistematik saldırı son bulur. Bunun ilk adımı olarak Eşbaşkanımız Müftüoğlu ve diğer meslektaşlarımız serbest bırakılır. Gazetecilerin yeri cezaevi değildir! Bilindiği üzere yarın 3 Aralık. Yani 1994 yılında bombalarla yerle bir edilen Özgür Ülke gazetesine yönelik saldırının yıldönümü. Değerlendirmemize son verirken, bir kez daha bu barbar saldırıyı kınıyor, saldırıda katledilen Ersin Yıldız’ı ve tüm basın şehitlerini bir kez daha anıyoruz.”

93 gazeteci hakkında 51 dava

Raporda yer alan Kasım ayı ihlalleri şöyle: “3 gazeteci saldırıya uğradı. 2 gazetecinin evi basıldı, 11 gazeteci gözaltına alındı, 5 gazeteci tutuklandı. 6 gazeteci tehdit edilirken, 2 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı. 2 gazetecinin haber takibi yapması engellendi. 8 gazeteci hakkında soruşturma açılırken, 5 gazeteci hakkında dava açıldı. 93 gazeteci hakkında 51 davada yargılamaya devam edildi. 20 gazetecinin işine son verildi. Tutuklu gazeteci sayısı 62.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.