Dicle Üniversitesi'nde polis şiddeti: 2 yaralı

Dicle Üniversitesi'nde polis şiddeti: 2 yaralı
Dicle Üniversitesi Merkez Yemekhanesinin üst kısmında yapılmasına başlanan polis merkezi ve üniversitede artan polis baskısını protesto etmek isteyen yüzlerce öğrenci, Fen Edebiyat Fakültesi'nde toplandı.

Dün Dicle üniversitesinde hareketli saatler yaşandı. Dicle Üniversitesi Özgür Öğrenci Derneği (DÜÖ-DER) öncülüğünde Dicle Üniversitesi Merkez Yemekhanesinin üst kısmında yapılmasına başlanan polis merkezi ve üniversitede artan polis baskısını protesto etmek isteyen yüzlerce öğrenci, Fen Edebiyat Fakültesi'nde toplandı.

DİYARBAKIR - Dicle Üniversitesi Merkez Yemekhanesinin üst katında yapılan polis noktası ve artan baskıları protesto etmek isteyen öğrencilere polis müdahalede bulunurken, yaralanan 2 öğrenci yaralandı, bazı öğrenciler de gözaltına alındı. 

Fakülteden polis noktasının yapıldığı alana kadar yürümek isteyen öğrenciler, sloganlar eşliğinde dışarı çıkarken, polisler tarafından fakülte çıkışında önleri kesildi. Polis, "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na aykırı olduğu gerekçesi ile yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine polisler ile öğrenciler arasında tartışmalar yaşandı. Tartışmalarda polis müdürünün öğrencilere yönelik "içinizden akıllı olan gelsin benle konuşsun", "siz cahilsiniz", "sizin söylediklerinizi 8 yaşındaki çocuğum da söylüyor" şeklinde sözler sarf etmesi dikkat çekti. Yapılan görüşmelerin ardından polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine öğrenciler, Hukuk Fakültesi tarafından yürümek istedi. Tekrar engellenen öğrenciler, polisin tavrını sık sık attıkları "polis üniversiteden defol", "üniversitede karakol istemiyoruz", "burası kışla değil üniversite" sloganlarla protesto etti. Ardından öğrenciler polis ablukası altında Fen Edebiyat Fakültesi önünde basın açıklaması yaptı. Öğrenciler adına yapılan açıklamada, polisin eğitim yılı başından beri öğrenciler üzerinde baskılarını arttırdığını ve öğrencilerin yapmak istediği bütün etkinlikleri illegalize etmeye çalıştığı ifade edilerek, "Son olarak bununla yetinmeyen AKP, polis ve rektör el ele vererek kampus alanı içerisinde karakol inşa etmeye çalışmaktadır. Buda gösteriyor ki Dicle Üniversitesi'nin örgütlü ve dinamik genliğinden korkuyorlar" denildi. 

Yapılan açıklamanın ardından öğrenciler polisin tavrını protesto etmek amacıyla söyledikleri marşlar eşliğinde halay çekti. Bu sırada polislerin öğrencileri tahrik edici davranışlarda bulunması ve kadın öğrencileri taciz etmesi üzerine öğrencilerle polisler tartıştı. Tartışmadan sonra polisler öğrencilere coplar ile saldırdı. Yerlere düşen öğrencilerin polislerce tekmelenmesi dikkat çekti. Polis saldırısında yaralanan iki öğrenci hastaneye kaldırılırken, olayların ardından bazı öğrenciler gözaltına alındı. (DİHA) 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.