Dicle üniversitesine 450 bin euroluk patalojik yatırım

Dicle üniversitesine 450 bin euroluk patalojik yatırım
Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde kanser tedavisi için patoloji bölümüne 450 bin euroluk yatırım yapıldı.

TİGRİS HABER - Patoloji bölümünde son model cihazların açılış kurdelesini Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Dicle Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ ve hastane personeli kesti.

“Ciddi yatırımlar yapıyoruz”

Kanser tedavisinde erken tanı için önemli rol oynayan cihazların tanıtım konferansında konuşan Rektör Karakoç, hastaneye ciddi yatırımlar yaptıklarını söyledi. Karakoç, “Dicle Üniversitesi olarak 1-2 yıl içerisinde ciddi yatırımlar oldu. Sadece hastane için inşaat kısmına ayrılan para yaklaşık 30 milyon TL. Esas hedefimizi biliyorsunuz ki 2 yıldır uğraşıyoruz ama inşallah formül olur. Yeni bir hastane kazandırırken yeni iyileşmeler, fiziki iyileşmeler ve cihaz olarak iyileşmeler oldu. Bunlardan bir tanesi patoloji bölümüne yatırımı yapılan çalışmaydı. Patoloji bölümümüze yaptığımız yatırım ise 450 bin euroya yakın oldu” dedi.

du-hastanesi-2.jpg

“Bölgemize önemli bir katkı”

Patoloji bölümüne yapılan yatırım hakkında konuşan Akdağ, “Teknoloji her zaman için kur farkıyla beraber ekonomik anlamda anlamlılığını ifade eden bir süreç oldu. Birçok alet özellikle yurt dışında üretiliyorsa bunun maliyeti artıyor. Aşağı yukarı bu projeyle 450 bin euroya yakın bir yatırım yapılmış oldu. Bu da hem üniversite hastanesine hem de bölgemize önemli bir katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Sonuçlar hızlanacak”

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda çalışan Dr. Selver Özşener, 20 günde çıkan patoloji sonuçlarının süresinin FISH cihazı ile bir haftaya düştüğünü belirtti. Özşener, “Floresan in situhibridizasyon (FISH), solit tümör dediğimiz lösemi ve lenfomalar dışındaki akciğer, böbrek, kaslarda çıkan tümörlerdeki genetik mutasyonları araştırmak için kullandığımız bir yöntem. FISH analizinde FISH’e özgü floresan mikroskop ve bir yazılımdan faydalanıyoruz. Öncelikle tümör hücrelerini ışık mikroskobunda seçiyoruz, daha sonra onlar üzerinde eşleştirmeyi yapıp, arkasından da burada incelememizi tamamlıyoruz. Sonrasında uluslararası dünyaca da belirlenmiş standartlar var. Belirli sayıda hücreyi sayıyoruz, belli sayıda eşit değerimiz ve katof değerimiz bulunmakta. O değeri bulunca da pozitif diyoruz. Bu esnada onkolog arkadaşımız hastaya akıllı ilaç tedavisine başlıyor” diye konuştu. (İHA)

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.