DİERG direktörü Yağan’dan kenevir için öneri: “Kontrollü ekime izin verilebilir”

DİERG direktörü Yağan’dan kenevir için öneri: “Kontrollü ekime izin verilebilir”
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, bölgede yasadışı kenevir üretimini önlemenin yolunun kontrollü ekime başlatılması olabileceğini söyledi.

TİGRİS HABER - Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Prof. Dr. Aziz Yağan, bölgede yasadışı kenevir üretimini önlemenin yolunun kontrollü ekime başlatılması olabileceğini söyledi. Yağan, tıbbi kenevire ve Tarımsal İyileştirme Yasaları kapsamına alınan endüstriyel kenevire bölgede yasal üretim olanağı sağlanabileceğini de ifade etti.

Bölgede Narkotik Suçlar ve İnsanların Kriminalleşmesinin önüne geçebilmek için derli toplu bir çalışma yapılması gerektiğini ifade eden Aziz Yağan, DİERG’in yaptığı bir çalışmaya dikkat çekti, şunları söyledi;

“DİERG, geçtiğimiz eğitim yılında okullarda uyuşturucu kullanımı konusunda ön araştırma yapmıştı. Kentteki ortaokullarda uyuşturucu kullanan öğrencilere rastlandığı, yaygınlaşmasının önlenemediği eğitimin bileşenlerince ve alanın uzmanı hekimlerce sıkça tartışılmaktadır. Bölgemizde kenevir ekimi, bakımı, toplama, işleme, dağıtım ağı, pazar oluşturmaya dahil olan geniş bir kesim suç işlemektedir. Böylece hem uyuşturucuya erişim kolaylaşmış, hem de elde edilen gelir geçim ve lüks yaşam aracı olmuştur. İstihdamın, ücret politikasının, iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin gereken düzeyde olmadığı bölgemizde uyuşturucu üretimi, dağıtımı ve kullanımı da önemli problemlerimizden biridir.”

İçişleri operasyonu

İçişleri Bakanlığı 21 Haziran 2022 tarihinde 4200 polis ile Diyarbakır merkezli 11 kentte uyuşturucu satıcılarına yönelik projeli operasyona da dikkat çeken Aziz Yağan, şöyle dedi; “Operasyon bölgemizin ciddi bir narkotik probleminin olduğunu bir kez daha ortaya koydu. İçişleri Bakanlığı’nın bölgemizdeki bağımlı ve narkotik suçlu sayısını demografik tasnifle birlikte açıklaması durumu kavramaya yardımcı olabilir, gerekiyorsa kriz durumu ilan edilebilir.”

Devlet eliyle sanayi keneviri üretimi

Türkiye’de 1 milyar dolarlık pazar oluşturmak için 2016’da devlet eliyle sanayi tipi kenevir ekimine başlandığına dikkat çeken prof.dr Yağan, şu iafedeleri kullandı; “Ancak izin verilen 19 kent (Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak) arasında bölge ili olarak sadece Malatya bulunmaktadır. Tıbbi kenevire ve Tarımsal İyileştirme Yasaları kapsamına alınan endüstriyel kenevire bölgede de yasal üretim olanağı sağlanabilir.

Yasadışı kenevir üretimini önlemenin yolu bölgemizde kontrollü ekime başlatılması olabilir. Böylece en azından kenevir üretimi kontrol altına alınabilir ve elde edilen uyuşturucuya kolay erişim güçleşebilir. Kontrollü ekime izin verilmezse, yasadışı kenevir ekimine karşı daha etkili önlemler alınmalıdır. Bölgemizin üniversiteleri, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, atanmış ve seçilmiş yöneticileri, aktivistlerin soruna ve çözüm yollarına ilgileri gerekmektedir.” (Haber Merkezi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.