DİERG: Temel Eğitimde Öğretmen Açığı Bir Kere de Kapatılsın!

DİERG: Temel Eğitimde Öğretmen Açığı Bir Kere de Kapatılsın!
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG) Direktörü Doç. Dr. Aziz Yağan, temel eğitim okullarına öğretmen alımına öncelik verilmesini önerisinde bulundu.

Tigris Haber- Milli Eğitim Bakanlığı’nın sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin DİERG Direktörü Doç. Dr. Aziz Yağan, önerilerini şöyle sıraladı:

  • Milli Eğitim Bakanlığı her yıl sözleşmeli öğretmen ataması yapmakta ancak her branşta açık bir türlü kapanmamaktadır. Temel eğitim, erken çocukluk dönemi (okul öncesi) ile sınıf öğretmenliğini kapsamaktadır. Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (DİERG), temel eğitim okullarına öğretmen alımına öncelik verilmesini önermektedir. Bu atama ile özellikle okul öncesi, özel eğitim ve sınıf öğretmenliği istihdamında ücretli öğretmenlik politikası da son bulacaktır. Bu öncelik, diğer branşlardaki öğretmenlerin atanması durdurulmadan, azaltılmadan yapılmalıdır.

 

  • DİERG, Bakanlığın mevcut dersliklere göre belirlediği okul öncesi ve sınıf öğretmenliği kontenjanını güncelleyerek öğretmen ihtiyacının bir defada giderilmesini önermektedir. Öğretmen ihtiyacı tamamen giderilmekle eş zamanlı hem dersliklerin ve okulların fiziki, sosyal ve sportif koşulları iyileştirilmeli, hem de yıldan yıla temel eğitimde öğretmen açığı oluşmasına izin verilmemelidir. Özellikle Ortadoğu Anadolu, Kuzeydoğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine atanmış öğretmenlerin bu bölgelerde ortalama çalışma süresini artırıcı olanaklar sağlanmalıdır.

 

  • DİERG, ilkokulun en az 5 yıla çıkarılması önerilerini ise desteklemektedir. Ayrıca, ilkokulda olumlu davranış geliştirmeye öncelik verilmelidir. Öğrenciler okulda yoğun ders, evde ödev kıskacını yaşamamalıdır. İlkokul öğrencilerinin toplumsal beklentinin dışında tutularak çocukluklarını yaşamalarına, kendilerini tanımalarına olanak sağlanmalıdır.

 

  • Geleceği öncelikle temel eğitimdeki ciddiyet belirler. Temel eğitim güçlendirilmeden, gereksinimleri karşılanmadan ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim güçlendirilemez, geliştirilemez. DİERG temel eğitimin tüm ihtiyaçlarının bir an önce giderilerek tamamen gündemden düşürülmesini önermektedir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.