DİSİAD: Davetli ihale kabul edilemez

DİSİAD: Davetli ihale kabul edilemez
Diyarbakır iş dünyasının kentteki şaibeli ihalelere tepkisi sürüyor.  DTSO ve DTB'nin ardından DİSİAD da kentteki 'davetli ihaleler' sorununa tepki gösterdi.

Kentin seçilmişlerinin ekonomik sorunlara ilgisizliğini ve atanmışların ise yüksek inisiyatif almasını eleştiren DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal,  davetli ihalelerin kent ekonomisine zarar verdiğini ve kentteki firmalara karşı haksız rekabetin oluştuğunu belirtti.

DİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Burç Baysal, Diyarbakır'daki şaibeli ihalelere ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Şaibeli ihaleler kent ekonomisine zarar

 DİSİAD YK Başkanı Baysal, şunları ifade etti: "Son günlerde Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ve Bağlar Belediyesi Başkanlığının, birçoğu il dışında bulunan taahhüt firmalarına davetiye göndermek usulü ile merkezleri Diyarbakır’da bulunan firmalarımızı dışında tutarak ve adeta alelacele altyapı ve hizmet ihaleleri yaptıklarını hayretle izlemekteyiz. Bu minvalde, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tarafından 30 Aralık 2019 tarihinde davet ve pazarlık usulü ile Diyarbakır-Mardin Karayolu asfalt ihalesi yapılmış ve %20,29 oranında kırım ile ihale Diyarbakır dışında bulunan bir taahhüt firmasına verilmiştir.  Aynı şekilde Bağlar Belediyesi Başkanlığı tarafından, kent merkezinde yapılacak yol ve asfalt yapımları ihaleleri için Diyarbakır dışındaki firmalara davetiye gönderilmiş, kentimizde bu işleri yapacak güçlü ve donanımlı firmaların bulunmasına rağmen firmalarımız davet edilmeden ihaleler gerçekleştirilmiştir.  Bahse konu kurumlarca usulüne uygun bir biçimde yapılmayan bu ihaleler, kent ekonomisine zarar vermekle birlikte, firmalarımızın rekabet alanlarını daraltarak iş hacimlerine olumsuz etki etmektedir. İlimizde bu alanda faaliyet gösteren firmaların yaptıkları işlere bakıldığında, her birinin kendi alanında yeterli alt yapı ve donanıma sahip oldukları görülecektir. Bu nedenle yapılan bu işlemlerin ileride daha büyük yanlış ve zararların doğmasına neden olacağı aşikardır."

" Adrese teslim ihaleler kabul edilemez"

Kentin seçilmişlerinin kentte yaşanan sorulara ilgisizliğine değinen Baysal sözlerini şöyle sürdürdü: "Seçilmişlerimizin kente dair ekonomik politikaları değerlendirme toplantılarında, reel ve elzem olan bu konuları ele almamaları ve yapılan çağrılarda, kentin yerel dinamiklerinin de içine alınmaması böylesi koşulların dogmasına maalesef ki sebebiyet vermektedir.   Böylesi bir tabloya rağmen, birçok kurumumuzda rekabete açık ihaleler yapılırken, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ve Bağlar Belediyesi Başkanlığının, ihaleleri şeffaf bir biçimde yapmamaları, davet yöntemiyle anlaşmalı ve adeta adrese teslim ihaleler yapmaları ve ihaleler için Diyarbakır’ın en güçlü ve en deneyimli taahhüt firmalarına davetiye göndermeden, çoğunluğu il dışındaki firmaları davet ederek ilimiz sınırları içerisindeki altyapı ve hizmet işlerini ihale etmeleri kentimiz ve firmalarımız adına kabul edilemez bir durumdur."

"Atanmışların yüksek oranda inisiyatif göstermesi kentteki sahipsizliğin göstergesi"

Baysal, kentteki bürokrasiye ve atanmışlara ilişkin olarak da şu ifadeleri kullandı: "Bürokrasinin ve atanmışların bu kadar yüksek oranda inisiyatif almaları kentimizin sahipsiz olduğu kanaatini doğurur ki; bu kentin sahipsiz olmadığının bilinmesinde fayda var. Hal böyle iken kent dinamiklerinden oluşan kurumumuzca, kent içindeki firmalarımızın saf dışına bırakılmasının kabullenemez bir durum olduğunu belirtmek isteriz. STK’lar haricinde kent seçilmişlerinin de olaya bir an önce müdahalede bulunmalarını talep ediyoruz. Kentimiz adına seçilenlerin asli sorumluluklarından birinin de rekabet ortamı korunarak kent ekonomisine değer katmak ve mevcut işverenleri korumak olduğunu hatırlatırken;  Sağladıkları istihdam ve en ağır rekabetçi koşullarda bile başarılı işler çıkararak bölge ve ülke ekonomisine önemli oranda katkı sağlayan taahhüt firmalarının, keyfi ve hukuksuz yollarla ihalelere girme koşullarının ortadan kaldırılmasının izahının olmadığını kanaatiyle bir an önce kentin seçilmişlerini ve sorumluları göreve davet ediyoruz."(Haber Merkezi)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.