DİSK: Asgari ücret 16 bin TL olmalı

DİSK: Asgari ücret 16 bin TL olmalı
Milyonlarca çalışanın gözleri Temmuz’da yapılacak asgari ücret zammına çevrilirken Genel İş Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Hayri Eroğlu, asgari ücretin 16 bin TL olması gerektiğini söyledi.

Salih Yeşil

TİGRİS HABER - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim vaadi arasında bulunan Temmuz ayında asgari ücretin artırılması ile görevi oluşan yeni kabineden Vedat Işıkhan’a devreden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in bu rakamın 500 doların altın almayacağı yönündeki açıklaması, gözleri asgari ücret artışına çevirdi.

Açıkladığı rakamlarla “enflasyonu” düşük gösterdiği tartışmalarının hedefinde olan Türkiye İstatistik Kurumuna (TÜİK) göre, yıllık enflasyon yüzde 43, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yüzde 105,19. Asgari ücret artışında TÜİK’in açıkladığı verilerin dikkate alınması beklenirken, 8 bin 500 TL olan asgari ücretin 11 bin TL olacağı yönünde olacağı konuşuluyor. Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek’in getirilmesi, sıkı bir mali politika izleneceği ve asgari ücretin beklenenden düşük olacağı öngörüleri de mevcut.

‘TÜİK verileri gerçeklikten uzak’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın işverenler ile işçi temsilcileriyle önümüzdeki birkaç gün içinde görüşme takvimi başlatması beklenirken Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel İş Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Hasan Hayri Eroğlu, artışının TÜİK’in açıkladığı enflasyon verisi üzerinden yapılması durumunda gerçeklikten uzak bir artış olacağını belirtti. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin gerçekten uzak veriler olduğunu vurgulayan Eroğlu, “TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri çok düşük, gerçeklikten uzak. Asgari ücret TÜİK verileri üzerinden arttırılsa bile ne olacak, çok düşük yani” dedi.

‘Daha maaş almadan zam eriyor’

Yüksek enflasyonun neden olduğu zamlar nedeniyle asgari ücret artışının 1-2 ay içinde eridiğini ifade eden Eroğlu, “Dolayısıyla asgari ücrete gelecek zam, suya yazılan yazı gibidir. Bu gün zam yapılıyor, 1-2 ay sonra bu zam anlamsız hale geliyor. Biz daha maaşları almadan zam eriyor, anlamsızlaşıyor” ifadelerini kullandı.

‘Asgari ücret 16 bin TL olmalı’

Avrupa’da çalışanların yüzde 5’ini oluşturan asgari ücretlilerin Türkiye’de çalışanların yüzde 53’ünü oluşturması nedeniyle Türkiye’de asgari ücretin “ortalama” ücret haline geldiğini vurgulayan Eroğlu, asgari ücretin en az 16 bin TL olması gerektiğini kaydetti. Asgari ücretin açlık sınırının geçmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Asgari ücret en az 16 bin TL olmalı ki bir evde 2 kişi çalışınca açlık sınırını geçmesi lazım. Türkiye’nin asgari şartlarını göz önünde bulundurursak aynı evden ancak 2 kişi çalışırsa açlık sınırında bir gelir elde edebiliyor.” diye konuştu.

‘500 dolar beklentinin altında kalır’

Görevi devreden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in asgari ücretin 500 doların altında olmayacağı yönündeki açıklamasına işaret eden Eroğlu, “Bu miktar çok az. Bu günkü döviz kuruna vurursak 10 bin 500 TL gibi bir rakam çıkıyor. Bu da çok az bir miktar, çok değişen bir şey olmaz, beklentilere cevap olamaz, beklentilerin altında kalır” şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığına getirilmesiyle sıkı bir mali politika izleneceğine dair beklentilere dikkati çeken Eroğlu, bunun olması gereken bir durum olduğunu, ama bu durumun da çalışan, memur, emekliler aleyhine olacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.