DİTAV’dan Zerzevan Kalesi’ne sahiplenme çağrısı

DİTAV’dan Zerzevan Kalesi’ne sahiplenme çağrısı
DİTAV Diyarbakır şubesi 2020 yılını Zerzevan Yılı olarak belirledi. DİTAV, 2021’de Zerzevan Kalesi’nin UNESCO’nun Tarihi ve Kültürel Miras Listesine dahil edilmesini için çabalarını yoğunlaştırdı.

Diyarbakır Tanıtma Kültür Yardımlaşma Vakfı (DİTAV), 2020 yılını Zerzevan Kalesi yılı ilan ederek sahiplenme çağrısı yaptı.

Zerzevan Kalesi

Roma, milat öncesi yüzyıldan, milat sonrası 639’a kadar geçen Yedi asırlık zaman dilimi içinde başta kadim Amid(a) olmak üzere bölgede hükümran olmuş. Böylesine bir muktedirlik hâl içinde doğal olarak bugünlere kadar kendini sürdürerek gelebilen önemli izlerini ardında bırakmış.

Tabi ki bu izlerin en başında Diyarbakır Surları gelir. Surlarda Romanın derin izlerini çıplak gözle dahi bakarken görmek mümkün!

zz-008.jpg

Bir başka izlek içkalenin azametli mekânı Amida höyüktür. Virankale, Hemadek gibi farklı adlarla da anılan Amida Höyük’te bu yıl başlayan kazılarda Roma tüneli ortaya çıktı. Gelecek ve sonraki yılların kazılarında neler ortaya çıkacak heyecanla bekleniyor.

Bu izler elbette çok önemli. Ama bu izleri taçlandıracak değerde bir iz de şehre 45 kilometre uzaklıkta Çınar ilçesini geçtikten hemen sonra Mardin şosesi üzerindeki 912 metre rakımdaki bir tepede altı yıldır kazıları sürdürülen Romanın uç garnizonu Zerzevan Kalesi.

z-011.jpg

Tabi yalnız Roma izleri değil! Milattan önce 880’li yılların Asur izleri de bu yılki kazılarda ortaya çıktı.

Bu tip izlere bölge elbette aşina! Asıl önemli olan Roma’nın en doğu, en uç noktasında ortaya çıkarılan Roma askeri lejyonu ile muktedirlerinin derin inancı Mitraizm’e dair Mitra yeraltı tapınağı.

Bu yılın ilk dokuz ayında Zerzevan’ı ve Mitra Tapınağı’nı görmeye 350 bin kişi gelmiş. Yoldan 124 metre yükseklikte bir ulu kale. Ve bir kadim inanç mekânı.

zzz-004.jpg

Zerzevan’ın hak ettiği ilgiyi görebilmesi için yoğun bir tanıtıma ihtiyacı var. Her yıl Kültür Bakanlığınca sağlanan küçük bütçeli kazı çalışmaları ile kazı ekibinin ifadesi ile en az yüz yıl sürecek bir kazı. Bu sürenin kısaltılmaya ihtiyacı var. Altı yılda henüz kazı alanının yüzde 1’lik bölümü bile kazılamamışken bunca kıymetli izler / buluntular ortaya çıkıyorsa devamında ısrar etmek gerek.

O halde kaynak seferberliğine ihtiyaç var. Bu ihtiyacı bir zenginlik gösterisine dönüştürmenin yolu önce gelip yerinde görmek sonra da kaynak ayırmaya öncelik tanımaya bağlı.

k-017.jpg

DİTAV Diyarbakır şubesi 2020 yılını Zerzevan Yılı olarak belirledi. Bu çaba belki 2021’de Zerzevan Kalesinin UNESCO’nun Tarihi ve Kültürel Miras Listesine dahil edilmesini sağlayabilir / sağlayacak.

Bu sebeple sorumluluk sahibi etkili şahsiyetlerden oluşan güçlü temsiliyetleri ve kurumları Zerzevan’a davet ediyoruz. Bir Zerzevan duyarlılığına ve sahiplenilmesine ciddi ihtiyaç var.

DİTAV ile Zerzevan Kalesini dünyaya tanıtalım dünyaya anlatalım. (Haber Merkezi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum